Ucraïna rep els primers avions F-16 dels seus socis de l'OTAN
Fa més d'un any que pilots ucraïnesos s'entrenen en països de la UE i als Estats Units
BarcelonaDesprés de molts mesos d'espera i de pressió als seus aliats occidentals, Ucraïna ja té al seu territori els primers avions F-16, un element que considera clau per poder defensar-se millor dels atacs aeris de Rússia. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va intensificar la pressió als Estats Units a principis del 2023, després d'haver-se assegurat els tancs Leopard alemanys, que havien sigut el principal objectiu durant els primers mesos de la guerra. El maig de l'any passat, Joe Biden finalment va cedir a les pressions i va autoritzar l'enviament de caces bombarders. Però el procés ha sigut llarg i fins ara no s'ha fet efectiu.
Segons informa Bloomberg, de moment s'ha enviat un petit nombre d'avions per complir amb el termini marcat, que establia que el límit per lliurar els primers F-16 era a finals de juliol. El govern ucraïnès no ha confirmat per ara la informació.
Des de fa més d'un any, pilots ucraïnesos s'han estat entrenant en l'ús d'aquestes aeronaus de guerra, de fabricació estatunidenca, en diversos països de la Unió Europea i també als Estats Units. En aquest temps, en què l'exèrcit de Kíiv també ha patit una manca important de munició, Moscou ha redoblat els atacs aeris, amb míssils i cada cop més sovint amb drons, en ofensives que han afectat les infraestructures energètiques del país.
Aquest dimecres mateix, Rússia ha llançat un dels atacs més grans amb drons des de l'inici de la guerra, segons les autoritats ucraïneses, que asseguren que han pogut abatre'ls tots, tot i que algunes restes han danyat alguns edificis. En total, Moscou ha llançat 89 drons, la majoria a la zona de Kíiv, en el setè atac amb aparells no tripulats del mes de juliol contra la capital ucraïnesa.
Ucraïna espera que l'arribada d'avions F-16 contribuirà de forma significativa a la defensa aèria del país, juntament amb les noves bateries de míssils antiaeris Patriot que diversos aliats occidentals li estan enviant. Pel que fa als F-16, els països que s'han compromès a fer-los arribar a Kíiv són els Països Baixos i Dinamarca, que van haver d'esperar-se a rebre el vistiplau de la Casa Blanca. Com que són de fabricació nord-americana, són els Estats Units els que n'han d'aprovar la reexportació cap a Ucraïna. El govern neerlandès no va concretar la quantitat d'avions que lliuraria a Kíiv, mentre que Copenhaguen es va comprometre a enviar-n'hi 19.
Durant la cimera de l'OTAN a Washington a principis de juliol, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ja va anunciar que hi havia alguns caces bombarders de camí a Ucraïna i va assegurar que ja aquest estiu volarien pel cel ucraïnès per millorar la flota aèria del país, que ara es basa en avions de l'era soviètica, menys àgils i potents que els de fabricació occidental.