L'atac rus a Ucraïna

Ucraïna reforça la frontera amb Transnístria mentre Moldàvia avisa d'una situació "molt perillosa"

Dues explosions colpegen Kíiv el dia de la visita de Guterres a Zelenski

BarcelonaEls tambors de guerra a la frontera occidental d'Ucraïna sonen cada dia una mica més fort. Mentre continua l'ofensiva russa a l'est i el sud-est del país, augmenta la preocupació pels recents atacs a la regió moldava de majoria pro-russa de Transnístria. Les unitats de defensa de la regió d'Odessa han reforçat la seva protecció en aquesta frontera i el govern de Moldàvia assegura que és "un moment molt perillós".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les forces de defensa estan preparades per repel·lir l'enemic en cas d'accions provocatives a l'autodeclarada república separatista de Transnístria", ha dit a través de Telegram Serhí Bratxuk, portaveu de l'administració militar regional d'Odessa, fronterera amb aquesta zona -oficialment moldava i no reconeguda per la comunitat internacional- que aquesta setmana ha patit diversos atacs que han malmès infraestructures públiques com una torre de comunicacions i l'edifici del ministeri de Seguretat de l'Estat a la capital, Tiraspol. Les autoritats pro-russes de Transnístria atribueixen els atacs a Ucraïna, mentre que el govern de Volodímir Zelenski avisa que al darrere hi ha Moscou, que busca un pretext per justificar l'entrada d'aquesta zona a la guerra.

Cargando
No hay anuncios

Alguns analistes indiquen que Rússia podria estar orquestrant operacions de falsa bandera per justificar una intervenció que podria acabar arrossegant Moldàvia al conflicte. "El Kremlin segueix preparant-se per dur a terme probablement un atac de falsa bandera amb míssils", ha advertit, per exemple, l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW en les seves sigles en anglès). Segons aquest think tank nord-americà que monitoritza diàriament la situació a Ucraïna, Rússia podria estar preparant-se per portar Transnístria a la guerra o per desestabilitzar la mateixa Moldàvia per exercir una pressió addicional sobre l'OTAN, "possiblement buscant reduir el suport militar d'Occident a Ucraïna".

El vice primer ministre de Moldàvia, Nicu Popescu, ha advertit aquest dijous que el país s'enfronta a "un nou moment molt perillós a la història de la regió". Ha afirmat que el govern ha constatat "un deteriorament perillós de la situació" en els últims dies, i ha assegurat que les institucions moldaves estan en alerta màxima. "La nostra anàlisi mostra que hi ha tensions entre diferents forces a dins de la regió interessades en desestabilitzar la situació", ha dit en una trobada amb periodistes, segons informa The Guardian. Popescu, que també és ministre d'Exteriors, ha destacat que les autoritats de Transnístria van anunciar la setmana passada que impedirien que els homes en edat de lluitar abandonessin la regió.

Cargando
No hay anuncios

Tots aquests atacs han arribat just després que un general rus afirmés divendres passat que la intenció del Kremlin és controlar no només l'est d'Ucraïna, sinó també el sud, de manera que s'asseguraria no només un corredor terrestre des del Donbass fins a la península de Crimea, annexionada el 2014, sinó també fins a Transnístria. Per aconseguir-ho, les forces russes haurien de prendre el control de la regió d'Odessa, que de moment no s'ha vist involucrada directament en els combats, i deixaria Ucraïna sense sortida al mar Negre.

Transnístria, de majoria russòfona, va declarar la independència el 1990, tot i que no ha estat reconeguda per la comunitat internacional, ni tampoc per Rússia. El 1992, Moscou va intervenir a la guerra entre Moldàvia i Transnístria que va durar cinc mesos per donar suport als separatistes pro-russos, i actualment manté a la regió uns 1.600 soldats.

Cargando
No hay anuncios

Enmig de les tensions creixents dels últims dies, aquest dijous el ministeri d'Exteriors de Bulgària ha instat tots els seus nacionals a abandonar Moldàvia i cancel·lar qualsevol viatge previst a aquest país, on hi ha una gran diàspora búlgara.

Cargando
No hay anuncios

L'"absurditat" de la guerra

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, s'ha reunit aquest dijous amb Zelenski, després d'entrevistar-se dimarts amb el president rus, Vladímir Putin. Abans, però, ha visitat Borodianka, una de les ciutats dels afores de Kíiv on s'està investigant una massacre de civils per part de les forces russes. "La guerra és una absurditat al segle XXI; la guerra és el mal. No hi ha cap guerra que pugui ser acceptable", ha dit Guterres des de Borodianka, i ha instat Moscou a col·laborar en la investigació sobre possibles crims de guerra.

Cargando
No hay anuncios

Després d'entrevistar-se amb el president ucraïnès a Kíiv, Guterres ha assegurat que l'ONU "està fent tot el possible" per fer realitat l'evacuació de la planta siderúrgica d'Azovstal, a Mariúpol, on encara resisteixen combatents ucraïnesos i entre 300 i 400 civils, segons les últimes dades. Zelenski, per la seva banda, s'ha mostrat optimista: "Confio i crec, com ho fan molts familiars de les persones que estan assetjades a Azovstal, que el secretari general i nosaltres podrem tenir un resultat exitós". Malgrat que Putin va assegurar a Guterres que s'havien aturat totes les operacions contra la siderúrgica, les autoritats locals insisteixen que les forces russes l'han seguit bombardejant.

Cargando
No hay anuncios

Moscou no dona descans. I, de fet, poc després que hagi acabat la compareixença de Zelenski i Guterres, a uns quants quilòmetres a l'est del centre de la capital ucraïnesa s'han sentit un parell de fortes explosions, segons ha informat l'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkó. Res no fa pensar, de moment, que la missió diplomàtica del secretari general de l'ONU a Moscou i Kíiv hagi tingut èxit.