Ucraïna admet que Rússia guanya terreny al nou front de Khàrkiv

Les autoritats militars substitueixen el comandant responsable de la zona atacada des de divendres

4 min
Veïns de Vovtxansk, a la regió de Khàrkiv, evacuats per l'ofensiva russa.

BarcelonaL'ofensiva russa al nord-est d'Ucraïna, que va començar divendres passat, avança a poc a poc, i fins i tot les autoritats militars de Kíiv admeten progressos de les forces de Vladímir Putin. Els combats més intensos es concentren al voltant de Vovtxansk, un poble d'uns 20.000 habitants a tocar de la frontera russa. Però més de 30 localitats del nord de la regió de Khàrkiv han sigut atacades per l'artilleria russa i foc de morter, segons ha detallat aquest dilluns al matí a Telegram l'administrador militar de la província, Oleh Synehubov, que ha especificat que més de 5.700 veïns han estat evacuats des de l'inici de l'assalt.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons fonts de Kíiv, les forces russes han aconseguit avançar al llarg d'un centenar de quilòmetres de territori ucraïnès fronterer, tot i que asseguren que només han penetrat uns quants quilòmetres endins. Tampoc han aconseguit trencar la principal línia de defensa que protegeix la capital de la regió, on viuen al voltant d'uns 1,3 milions de persones.

El nou front rus al nord-est d’Ucraïna

RÚSSIA

Vovtxansk

Liptsi

Ciutat de

Khàrkiv

UCRAÏNA

Avenços russos

des del 10 de maig

Zones en combat durant les últimes 24 hores

5 km

RÚSSIA

Vovtxansk

Liptsi

UCRAÏNA

5 km

Ciutat de

Khàrkiv

Avenços russos

des del 10 de maig

Zones en combat durant les últimes 24 hores

RÚSSIA

Vovtxansk

Liptsi

UCRAÏNA

5 km

Ciutat de

Khàrkiv

Avenços russos

des del 10 de maig

Zones en combat durant les últimes 24 hores

En direcció a la ciutat de Khàrkiv, la situació operativa "continua sent complexa i canvia dinàmicament", ha afirmat l'estat major de les forces armades d'Ucraïna en el seu informe publicat a les xarxes socials, en què ha afegit que Moscou ha mobilitzat "fins a cinc batallons" per intentar capturar Vovtxansk. El comunicat indica que les operacions de combat estan en marxa en diverses direccions, però bàsicament en dues àrees, una al voltant de Vovtxansk i una altra al nord de Liptsi, més a prop de la capital de la regió, a uns 50 quilòmetres. Segons la mateixa font, les tropes russes han dut a terme 22 assalts en aquestes direccions, dels quals 14 es mantenien a primera hora del matí.

"L'enemic està tenint un èxit tàctic", ha admès l'estat major, que ha indicat que s'estan desplegant reserves per "estabilitzar la situació". Segons els càlculs oficials ucraïnesos, l'exèrcit rus està patint un gran nombre de baixes, més de 1.700 homes en només 24 hores. Per la seva banda, Moscou ha assegurat que ha repel·lit els contraatacs de diverses unitats d'assalt ucraïneses i ha afirmat que l'exèrcit de Kíiv ha perdut 250 soldats, dos tancs i una vintena de vehicles. Les xifres, però, són impossibles de verificar de forma independent.

En un comunicat, el ministeri de Defensa rus ha assenyalat que l'exèrcit ha millorat les seves posicions a prop de quatre assentaments a la regió de Khàrkiv: Vessele, Neskutxne, Vovtxansk i Liptsi. Aquest diumenge havia anunciat que havia capturat nou localitats.

Canvi de comandament

Mentre s'intensifiquen els combats en aquest nou front de guerra, el comandant ucraïnès responsable d'aquesta zona ha estat substituït, segons ha informat el comandament militar aquest dilluns. Un dia després de l'inici de l'ofensiva russa, Ucraïna va nomenar el general de brigada Mikhailo Drapati per prendre el control de la primera línia de front del nord-est de Khàrkiv, segons el mitjà RBC-Ucraïna. Drapati va dirigir l'alliberament de la regió de Kherson el novembre del 2022, abans de servir com a cap adjunt de l'estat major.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha admès que la situació és "extremadament difícil" a Vovtxansk, que les forces de Putin pretenen encerclar, segons mitjans locals i bloguers militars russos. "Hi ha pobles que han passat de ser zones grises a zones de combat i l'ocupant [Rússia] intenta establir posicions en alguns d'ells o simplement fer-los servir per avançar més", va dir el líder ucraïnès en el seu discurs nocturn. Les zones grises són les que se situen entre la frontera russa i la principal línia de defensa ucraïnesa.

Segons Zelenski, l'ofensiva a Khàrkiv pretén forçar la dispersió de la defensa per poder avançar en altres fronts, com el de Donetsk, on la situació "no és menys intensa", va alertar. Va afirmar que la situació més complicada és en direcció a Pokrovsk, però també hi ha combats en direcció a Liman, Kramatorsk i Kúpiansk.

15 morts a Bélgorod

Un altre dels objectius de Rússia és penetrar a la regió de Khàrkiv al llarg de la frontera per crear una "zona de seguretat" per reduir els atacs a localitats russes properes. A Bélgorod, una de les ciutats russes més afectades pels atacs ucraïnesos, aquest diumenge van morir 15 persones quan un bloc de pisos es va enfondrar després d'un atac amb una dotzena de míssils, segons les autoritats russes. Els militars russos van informar en un comunicat que Ucraïna havia llançat sis míssils Tochka-U, de fabricació soviètica, que les defenses russes havien abatut, i van afegir que els fragments d'un dels projectils "van danyar un edifici d'habitatges" de la ciutat.

Aquest dilluns, el ministeri de Defensa rus ha informat que les defenses antiaèries han abatut 16 míssils i 31 drons llançats per Kíiv sobre territori rus, 12 dels quals a la regió de Bélgorod. Un dels projectils ha impactat contra un dipòsit de combustible, que ha provocat un incendi a la infraestructura, segons l'agència de notícies Ukrinform. L'exèrcit de Zelenski ha intensificat els atacs a aquest tipus d'instal·lacions, i també a refineries, per intentar dificultar el subministrament a les tropes russes.

stats