Unió Europea

El TJUE dona la raó al Front Polisario i anul·la acords de la UE amb el Marroc

La justícia europea considera que tant Brussel·les com Rabat no van comptar amb el vistiplau del poble saharaui

Brussel·lesCop dur de la justícia europea a Rabat. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha anul·lat aquest divendres els acords comercials del 2019 entre la Unió Europea i el Marroc en matèria de pesca i de productes agrícoles perquè no compten amb el consentiment del poble del Sàhara Occidental. Concretament, el dictamen assegura que no caldria un consentiment "explícit" en cas que no comportés obligacions per als saharauis o que els acords suposessin clarament un avantatge per a ells. Ara bé, segons la màxima instància de la justícia europea, no es dona cap d'aquests dos condicionants en els acords tancats entre el bloc comunitari i l'estat marroquí.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pel que fa als pactes comercials relatius al sector de la pesca, ja van expirar el juliol passat i, per tant, la sentència d'aquest divendres ja no hi afecta de cap manera. En canvi, respecte als acords sobre productes agrícoles, el TJUE dona un any de marge perquè s'apliqui l'anul·lació per evitar "les conseqüències negatives greus que tindria per a l'acció exterior de la UE" i per "raons de seguretat jurídica".

Cargando
No hay anuncios

El tribunal de Luxemburg reconeix que la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior van consultar a diferents actors els acords que van tancar amb l'estat marroquí, però assegura que no amb el poble del Sàhara Occidental, sinó amb la gent que es troba en aquest territori, independentment de si són saharauis o no. "En trobar-se actualment una part considerable d'aquest poble fora del territori esmentat, les consultes no poden acreditar-ne el consentiment", diu la sentència del TJUE.

De fet, aquests són els arguments del Front Polisario, que diu representar el poble saharaui, quan va decidir denunciar a la justícia europea els acords de la UE amb el Marroc. El jutjat de primera instància, el Tribunal General de la UE, ja li va donar la raó, però Brussel·les va recórrer contra la sentència al TJUE, que s'ha pronunciat en la mateixa línia.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, la Comissió Europea ha insistit que continuarà treballant per reforçar "l'estreta relació" que manté amb el Marroc, malgrat les crides de la justícia europea a tenir més en compte la voluntat i els interessos del poble saharaui. "Amb els anys hem sembrat una amistat profunda i una cooperació sòlida que proposem elevar a un nivell superior en les pròximes setmanes i mesos", ha avançat aquest divendres en un comunicat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el govern marroquí ha emès un altre comunicat en què assegura que la sentència conté "errors jurídics evidents" i "sospitosos". A més, considera que amb aquest dictamen la justícia europea ha optat de manera "flagrant" per "prendre partit polític" a favor de les reivindicacions del poble saharaui.

Sentència "històrica"

El Front Polisario ha celebrat la sentència del TJUE i l'ha qualificat d'"històrica". "La Comissió Europea va vulnerar el legítim i inalienable dret d'autodeterminació del poble saharaui firmant acords comercials amb el Marroc que incloïen el territori ocupat del Sàhara Occidental", diu l'organització en un missatge publicat a les xarxes socials.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, la màxima instància europea també ha dictaminat aquest divendres que els tomàquets i els melons recol·lectats al Sàhara Occidental no poden anar etiquetats com a marroquins, sinó que cal que "se'n precisi" la procedència i, per tant, deixi clar que provenen del territori saharaui.