Regne Unit

Una brutal agressió policial a Manchester acaba amb un noi de 19 anys amb una lesió cerebral

La policia suspèn l'agent implicat, mentre l'alcalde i la ministra de l'Interior fan una crida a la calma

2 min
Un moment de la manifestació davant de la comissaria de policia de Rochdale, aquest dimecres al vesrpre.

LondresUn jove de 19 anys, Mohammed Fahir Khan, que visitava per primer cop el Regne Unit, ha acabat amb una lesió cerebral presumptament després de ser agredit per un agent de policia a la terminal T2 de l'aeroport de Manchester, poc després d'aterrar. El noi és familiar d'un oficial de la policia de Manchester que ha demanat ser rellevat del servei per por de la reacció dels companys del cos mentre no s'aclareixen els fets.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Akhmed Yakoob, l'advocat que representa Mohammed Fahir Khan i un altre dels implicats en l'incident, el seu germà Amaad, ha assegurat aquest dijous a la tarda que l'estat mèdic del noi s'ha agreujat arran de l'agressió, i que "té un quist cerebral". El noi va rebre una puntada de peu al cap, una trepitjada a la cara amb la bota, mentre estava estirat a terra i pràcticament immobilitzat. L'antic màxim responsable de Scotland Yard Dal Babu ha qualificat l'incident d'"espantós". L'agent agressor ha sigut suspès de feina.

Els fets van tenir lloc dimarts al vespre, però no es van fer públics fins 24 hores més tard, a última hora del dimecres, quan les escenes de l'actuació policial es van començar a fer virals. També arran de l'incident, tres agents van haver de rebre atenció hospitalària –una de les quals amb el nas trencat. Si bé inicialment la policia va detenir quatre persones, incloent-hi els germans, hores després les van deixar lliures a totes.

Dimecres al vespre, quan les xarxes ja bullien amb l'etiqueta #Manchesterairport, la plataforma Manchester Stand Up to Racism va convocar una manifestació davant de la comissaria local de Rochdale, un dels districtes suburbans de la ciutat anglesa amb un gran nombre de població musulmana, per protestar pel que la mateixa força policial, en un primer comunicat que reaccionava a les imatges virals, va qualificar de "veritablement impactants".

S'hi van aplegar entre 400 i 500 persones. S'ha convocat una altra protesta per a aquest vespre. Els manifestants que s'havien concentrat davant l'estació policial de Rochdale han acusat la policia de "racisme institucional", una crítica recurrent no només a les forces de l'ordre de Manchester, sinó també a la policia metropolitana de Londres.

La ministra de l'Interior, Yvette Cooper, i l'alcalde de Manchester, Andy Burnham, han fet una crida a la calma, mentre que un dels diputats del Partit Reformista, Lee Anderson, ha demanat que se li concedeixi una medalla al policia suspès.

Investigació en marxa

Què va passar exactament abans de les imatges virals és, de moment, impossible de saber. Així i tot, l'òrgan independent que analitza qualsevol incident policial ja ha rebut les filmacions del circuit de seguretat de l'aeroport, que seran claus per entendre per què la baralla va escalar tan ràpidament. La versió oficial de la Greater Manchester Police és que havien cridat els seus oficials a la terminal T2 de l'aeroport a les 20.25 de dimarts després que s'informés d'una baralla entre passatgers i personal dels serveis d'emergències. Mentre la policia intentava detenir un sospitós, tres dels agents van ser atacats violentament. D'acord amb l'alcalde de Manchester, l'incident s'hauria originat en un dels vols.

L'agost del 2011 la brutalitat policial –que en aquella ocasió va acabar amb l'assassinat d'un jove de poc més de vint anys a Tottenham Hale, al nord de Londres– va desfermar un seguit de disturbis gravíssims que es van allargar durant dies i que van provocar cinc morts més, tota mena d'assalts a comerços i incendis provocats en diferents ciutats del Regne Unit.

stats