Unió Europea
Europa13/01/2023

Suècia inaugura la primera estació de llançament de satèl·lits de l'Europa continental

Von der Leyen destaca que la base pot jugar un paper clau en conflictes bèl·lics com el d'Ucraïna

Brussel·lesSuècia ha inaugurat la primera estació de llançament de satèl·lits de l'Europa continental —sense comptar Rússia— al Centre Espacial Àrtic d'Esrange, que es troba al nord del país escandinau i és un enclavament privilegiat per accedir a les òrbites polars. Segons fonts comunitàries, la construcció d'aquestes noves instal·lacions és un pas de gegant cap a l'autonomia estratègica de la Unió Europea. "És un gran moment per a Europa. Aquest port espacial ofereix una porta d'entrada europea independent a l'espai. És exactament la infraestructura que necessitem", ha destacat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha sigut l'encarregada de tallar la cinta inaugural. A l'acte també hi han participat el president suec, Ulf Kristersson, i el rei Carles XVI Gustau de Suècia.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La construcció de les noves instal·lacions ha costat prop de 15 milions d'euros i les fonts comunitàries calculen que es llançarà el primer satèl·lit des de la base durant el primer trimestre de l'any que ve. També cooperarà amb l'estació que França té a Kurú, a la Guayana francesa, que és més gran que la sueca i fa dècades que està operativa, i amb l'Agència Espacial Europea. A més d'aquestes dues infraestructures espacials, també n'hi ha d'altres de similars de projectades, com la de l'arxipèlag de les Açores (Portugal), la de l'illa d'Andoya (Noruega) o, per exemple, la d'Andalusia.

Cargando
No hay anuncios

La indústria dels satèl·lits, en ple creixement

Von der Leyen també ha recordat que la indústria espacial i, concretament, la dels satèl·lits, està creixent molt de pressa i que cada vegada va guanyant més importància estratègica i econòmica. De fet, ara mateix, segons l'Agència Espacial de Suècia hi ha uns 5.000 satèl·lits en funcionament a tot el món i es preveu que el 2040 n'hi hagi prop de 100.000. "És una gran oportunitat per a la indústria espacial europea", ha apuntat la presidenta de l'executiu comunitari.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, també s'espera que pugui jugar un paper important en conflictes bèl·lics, com la guerra d'Ucraïna. "Els satèl·lits petits poden ser claus per a la nostra seguretat. Les valentes forces ucraïneses ja n'utilitzen de manera eficaç per rastrejar els moviments de les tropes russes", ha recordat Von der Leyen.