Sorpresa a Romania: l'extrema dreta anti-Ucraïna guanya la primera volta de les eleccions presidencials

Georgescu ha basat la campanya en difondre missatges a les xarxes socials i no ha participat en cap debat

El candidat d'extrema-dreta, Calin Georgescu
ARA
25/11/2024
2 min

BarcelonaEls discursos populistes anti-OTAN guanyen força a Europa. Aquest dilluns ha estat el torn de Romania, on el candidat d'extrema dreta i prorús, Calin Georgescu, s'ha imposat a la primera volta de les eleccions presidencials i se situa en bona posició per a presidir aquest país del sud-est d'Europa. Amb l'escrutini gairebé complet, Georgescu, que no rebia el suport de cap partit i que ha basat la campanya en una estratègia digital per xarxes socials, ha obtingut un 22,9% dels suports.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La candidata de centredreta Elena Lasconi ha quedat segona amb un 19,16% dels vots, mentre que, contra tot pronòstic, ha quedat fora de la cursa el primer ministre i candidat d'esquerres Marcel Ciolacu, que era el favorit de totes les enquestes, sobretot pel suport que s'esperava que rebria per part dels romanesos residents a l'estranger. És la primera vegada de la història postcomunista de Romania que el Partit Socialdemòcrata no té cap candidat a la segona volta d'unes eleccions presidencials.

La segona volta, que tindrà lloc el 8 de desembre, se la disputaran Georgescu i Lasconi. Qui s'imposi governarà el país durant els pròxims cinc anys, i tindrà molt poder de decisió en àmbits com la seguretat nacional, la política exterior i els nomenaments judicials a la Unió Europea i als països membres de l'OTAN.

La campanya digital, la clau de la victòria

La sorpresa a Romania ha estat majúscula perquè Georgescu, que és exmembre del partit d'extrema dreta Aliança per la Unió dels Romanesos i professor universitari, no ha participat dels debats televisats amb la resta de candidats favorits perquè cap enquesta li donava opcions d'arribar a la segona volta de les presidencials –les estimacions a l'alça li donaven un 5% dels suports–. La seva campanya s'ha basat gairebé exclusivament en xarxes socials com TikTok, on té prop de 200.000 seguidors, i en estratègies digitals.

Un país clau per a Ucraïna

Tot i haver treballat durant més de 17 anys en diversos càrrecs de l'ONU, el candidat populista i prorús Georgescu és conegut per ser contrari al suport a Kíiv: ha qualificat l'escut de defensa de l'OTAN situat a Romania per defensar Ucraïna de "vergonya de la diplomàcia", i ha assegurat que l'aliança no protegirà els seus membres dels atacs russos. Romania comparteix 650 quilòmetres de frontera amb Ucraïna i ha tingut un paper estratègic clau per a l'OTAN des de l'inici de la invasió russa. Acull una base militar de l'OTAN amb una bateria de defensa aèria Patriot i ha permès l'exportació de gra a Ucraïna través del seu port de Constanta al Mar Negre. A més, és la porta d'entrada per a milers de refugiats que fugen de la guerra.

La notícia de la victòria del romanès coincideix amb la petició d'alts responsables de l'OTAN d'incrementar la inversió en defensa. Segons el president del Comitè Militar de l'OTAN, Rob Bauer, caldrà que els països aliats gastin prop del 3% del PIB per implementar els nous plans de defensa de l'aliança, en lloc del 2% que se'ls exigia fins ara.

stats