Sorpresa a França: L’aliança d'esquerres guanya i Le Pen queda en tercer lloc, segons els sondejos

La mobilització contra l'extrema dreta dona la victòria al Nou Front Popular, per davant dels macronistes

3 min
Jean-Luc Mélenchon, reaccionant als primers sondejos.

ParísSorpresa a França on, segons totes les enquestes publicades abans de les eleccions d'aquest diumenge, s'esperava una victòria prou clara de l'extrema dreta de Marine Le Pen. Les primeres projeccions publicades per la cadena TF1 mostren que no ha estat així. Segons aquesta informació, el Nou Front Popular (NFP), l'aliança de les esquerres, guanyaria la segona volta de les legislatives amb un resultat prou contundent: aconseguiria entre 175 i 215 diputats. La coalició del president Emmanuel Macron, Ensemble, quedaria en segona posició amb entre 150 i 170 diputats. I el Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen s'enfonsaria fins a la tercera posició, amb entre 130 i 160 diputats. Les enquestes prèvies a la jornada electoral donaven entre 175 i 205 escons al grup d'extrema dreta.

Primeres projeccions de les legislatives franceses
Estimacions basades en sondejos a peu d'urna i resultats definitius

Junts per la

República (ENS)

150-180

Reagrupament

Nacional (RN) i aliats

120-150

Els Republicans

(LR) i dreta

diversa

59-64

Nou Front

Popular (NFP)

180-215

289

majoria

absoluta

Assemblea Nacional

577 escons

Esquerra diversa 10

Altres 5-6

289

Assemblea Nacional

577 escons

Nou Front Popular (NFP) 180-215

Junts per la República (ENS) 150-180

Reagrupament Nacional (RN) i aliats 120-150

Els Republicans (LR) i dreta diversa 59-64

Esquerra diversa 10

Altres 5-6

289

Assemblea Nacional

577 escons

Nou Front Popular (NFP) 180-215

Junts per la República (ENS) 150-180

Reagrupament Nacional (RN) i aliats 120-150

Els Republicans (LR) i dreta diversa 59-64

Esquerra diversa 10

Altres 5-6

Aquests resultats són una estimació feta a partir de sondejos a peu d'urna i d'alguns resultats ja recomptats amb els candidats que van ser escollits a la primera volta i amb els vots d'alguns col·legis que han tancat a les sis de la tarda. Històricament, però, aquestes primeres projeccions han sigut prou fiables.

La segona volta d'aquest diumenge ha registrat una participació històrica, segons mostren també les estimacions: calculen que ha estat del 67'5%, la més elevada en els últims 40 anys. També destaca la gran mobilització dels votants d'esquerra, que haurien validat l'estratègia d'unitat de les esquerres del Front Popular per barrar el pas a l'extrema dreta.

La desfeta de Le Pen ha estat contundent, si es té en compte que, seguint les enquestes prèvies a la jornada d'aquest diumenge, semblava que la seva victòria estava cantada. Un cop més, el cordó sanitari ha funcionat a França per evitar que el partit d'extrema dreta arribi al poder. El gran triomfador de la jornada, doncs, seria l'aliança d'esquerres. Macron, en canvi, i tot i poder quedar en segon lloc, obté uns resultats molt discrets, que el situen en una posició delicada per fer front al que li queda de mandat, fins al 2027, quan hi ha previstes les properes eleccions presidencials.

Mélenchon reclama el govern

En aquest sentit, Jean-Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa, el principal component del Nou Front Popular ha reaccionat uns minuts després de la publicació dels sondejos. "El president ha de cridar el Nou Front Popular a governar", ha reclamat. I ha advertit que "la voluntat del poble ha de ser respectada estrictament: no hi pot haver subterfugis. S'ha confirmat la desfeta del president de la República: el president ha d'inclinar-s'hi i el primer ministre ha de marxar".

Mélenchon reclama a Macron que ofereixi el govern al Nou Front Popular

Mélenchon s'ha felicitat que "el nostre poble ha descartat clarament la sortida pitjor per a ell: el RN està lluny de la majoria absoluta i una majoria aclaparadora del nostre país s'ha sentit amenaçada i ha guanyat", ha proclamat Mélenchon. L'entorn de Macron, però, ja ha sortit al pas i ha dit als mitjans que aquests resultats encara no mostren qui ha de governar.

Attal, dimiteix com a primer ministre: "Aquesta nit comença una nova era a França"

El més probable, però, és que si els resultats es confirmen dibuixaran una França ingovernable. Cap bloc obtindria una majoria clara a l'Assemblea Nacional i, per tant, el president Macron ho tindrà complicat per nomenar un primer ministre i un nou govern. La situació seria inèdita. De fet, el sistema polític de la V República, creada el 1958, està dissenyat per fomentar majories àmplies a l'Assemblea i governs estables.

Bardella fustiga el Front Republicà

El candidat de Reagrupament Nacional, Jordan Bardella, ha criticat les "aliances contra natura", en referència a l'estratègia de Front Republicà de macronistes i l'esquerra, que ha titllat "d'aliança de deshonor". I ha acusat el president Emmanuel Macron d'haver deixat el país "en mans de l'extrema esquerra de Jean-Luc Mélenchon".

Bardella (Reagrupament Nacional): "L'aliança del deshonor deixa França a mans de l'extrema esquerra"

Alhora ha volgut reivindicar els millors resultats de la història de la formació d'extrema dreta, que ha assegurat que "preparen la victòria de demà". I ha promès que els seus diputats a l'Assemblea Nacional i també al parlament europeu "treballaran per restablir la sobirania de la nació". I una amenaça: "avui comença tot", ha proclamat. "Aquesta nit ha caigut un vell món i res pot aturar un poble que ha tornat a tenir esperança”, ha conclòs.

stats