L'atac rus a Ucraïna
Europa12/01/2023

Soledar: la ciutat subterrània que Rússia vol conquerir a Ucraïna

Cruenta batalla a la localitat de l'est, on només hi queden 500 civils, i les seves mines de sal

BarcelonaLa batalla més cruenta dels últims dies a la guerra d'Ucraïna es concentra en la petita ciutat de Soledar, a l'est del país. Una localitat que abans de la guerra superava els deu mil habitants i que militarment no té cap valor estratègic, però que amaga al seu subsol una xarxa de mines de sal i de guix. Els mercenaris del grup privat rus Wagner lideren la campanya en aquesta zona i el seu propietari, Ievgueni Prigojin, va anunciar que dimarts van aconseguir el control de la ciutat, però el Kremlin no ho ha confirmat i el govern ucraïnès ho nega.

Cargando
No hay anuncios

Des de la Casa Blanca deien fa uns dies que l'interès de Prigojin per aquella zona és purament econòmic: el multimilionari, que té empreses en diversos sectors, vol quedar-se les mines. Però el mateix oligarca reconvertit en soldat, que en els últims dies ha penjat diverses imatges d'ell mateix en vestit militar i amb els seus homes als voltants de Soledar, assegurava fa poc que el motiu principal per apoderar-se dels dos enclavaments és el sistema "únic i estratègic de defensa" que ofereixen les seves mines, que són una autèntica "xarxa de ciutats subterrànies". Soledar és l'avantsala de la ciutat de Bakhmut, al Donbass, on fa mesos que el Kremlin intenta, per ara sense èxit, apuntar-se una victòria.

Tancs i vehicles armats sota terra

"No només [té la capacitat per acollir] un gran grup de gent a una profunditat de 80-100 metres sota terra, sinó que també s'hi poden moure vehicles de combat d'infanteria i tancs", va escriure a Telegram, segons Reuters. Aquesta era, segons Prigojin, la "cirereta del pastís" de les dues localitats en disputa.

Cargando
No hay anuncios

I no va pas desencaminat. Les extenses mines de sal de Soledar, que pertanyien a l'empresa Artemsil, són una xarxa de túnels que sumen al voltant de 200 quilòmetres sota terra, a una profunditat d'uns 300 metres. Algunes de les cambres dins dels túnels tenen la mida d'autèntics hangars, amb una alçada d'entre 30 i 40 metres. En el passat havien acollit partits de futbol o fins i tot concerts amb grans orquestres de música clàssica. L'Orquestra Filharmònica de Donetsk hi va fer l'any 2007 un concert per a més de 300 persones. D'altres cambres estan guarnides amb relleus i escultures tallades en la roca de sal que forma les parets.

En aquestes mines, que produïen el 70% de la sal d'Ucraïna, hi treballaven més de 3.700 persones, però la immensa majoria han fugit, com bona part de la població de Soledar. Amb els primers atacs sobre les mines, el maig del 2022, es van aturar els subministraments de sal que en sortien i Artemsil va deixar d'operar.

Cargando
No hay anuncios

Només hi queden 500 civils

A la ciutat de Soledar, ubicada a menys de 20 quilòmetres de Bakhmut, hi queden ara mateix només 523 civils (dels 10.500 habitants que tenia la ciutat abans de la guerra), segons ha informat aquest dijous al matí a la televisió ucraïnesa Pavló Kirilenko, cap militar a la regió de Donetsk. La majoria tenen més de 50 anys. "No seria correcte dir que no volen marxar. Estem fent tot el que podem per ajudar-los a marxar", deia, però apuntava que una evacuació de la ciutat "no és realista" ara mateix. Imatges per satèl·lit mostren l'enorme devastació a la zona.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, la lluita per aquest enclavament encara segueix. L'exèrcit ucraïnès assegurava aquest dijous que els seus atacs de les últimes hores al voltant de Soledar havien causat fins a 100 baixes en el bàndol rus. L'últim informe del think tank Institute for the Study of War (ISW) assegura que les informacions que deien que Rússia havia fet caure Soledar i les seves mines eren falses. Els experts de l'ISW apunten també l'escassa importància estratègica de la localitat a escala militar. "El control de Soledar no permetrà necessàriament que les forces russes exerceixin el control sobre les línies de comunicació terrestres crítiques d'Ucraïna a Bakhmut", i tampoc "no presagiaria un encerclament immediat de Bakhmut".

Cargando
No hay anuncios

Putin ofereix perdó "secret i preventiu" als presos mercenaris

L'ISW apuntava també informacions que diuen que Putin ha garantit "de forma secreta i preventiva" el perdó per qualsevol crim als reclusos que combaten com a mercenaris del grup Wagner, un moviment que pot "empoderar encara més Wagner per operar amb impunitat sobre el terreny". Prigojin ha reclutat en els últims mesos molts condemnats a cadena perpètua que han pogut sortir de les presons russes per anar a lluitar al front. Aquests presoners "són desplegats a primera línia de foc com una força de desgast sacrificable, i sovint mostren una manca total de disciplina", diu també el think tank. "La promesa de perdons legals per activitats criminals incentivarà probablement els reclusos a signar contractes amb el grup Wagner. Saben que, si sobreviuen a les operacions a Ucraïna, seran alliberats de nou en la societat russa amb un expedient net", afegeix.