L'atac rus a Ucraïna

De què té por Scholz? El canceller es resisteix a enviar tancs a Ucraïna

Berlín adverteix del simbolisme històric de carros de combat alemanys disparant contra russos

Dortmund (Alemanya)El canceller alemany, Olaf Scholz, continua resistint-se a donar tancs de combat a Ucraïna tot i la insistent petició d’ajuda de Kíiv i les crítiques que rep de l’oposició i d’alguns dels seus socis de govern a Berlín. El canceller alemany argumenta que el seu país continuarà donant suport a Ucraïna el temps que faci falta, fins i tot amb “armes molt rellevants”, però que en cap cas actuarà per lliure, al marge dels seus aliats de l’OTAN.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després dels seus últims sorprenents èxits contra l’exèrcit rus, Ucraïna reclama encara de manera més urgent a Alemanya l’enviament directe de carros de combat per poder reconquerir més terrenys ocupats. La pressió al socialdemòcrata Scholz ha augmentat de manera notable els últims dies. La ministra alemanya d’Exteriors, la verda Annaelena Baerbock, l'ha instat a prendre ràpidament una decisió sobre la qüestió. També la Casa Blanca, a través de la seva ambaixadora a Berlín, Amy Gutman, ha reclamat més lideratge del govern alemany en la guerra d’Ucraïna. Però el canceller no cedeix en el viu debat sobre l’entrega de tancs i es remet a la llarga llista d’enviament d’armes que ja ha aprovat Berlín –per valor de 733,6 milions d’euros– tot i la relativa escassetat de material que argumenta tenir l’exèrcit alemany.

Cargando
No hay anuncios

Scholz, amb tot, ha presumit en els últims dies que el modern armament alemany està contribuint de manera decisiva a les últimes victòries d’Ucraïna. “Són precisament les armes que hem aportat les que han marcat la diferència i han fet possibles els èxits actuals a Ucraïna. I per això té sentit que continuem en aquesta direcció. Més enllà d’això, hi ha un principi general que és molt important per a mi: no actuarem en solitari i de manera unilateral en res del que farem”, va dir Scholz el cap de setmana passat en una entrevista a la ràdio Deutschlandfunk, en què també va recordar que cap altre país occidental ha enviat tancs moderns a Ucraïna.

Armament antitancs i antiaeri

Alemanya ha subministrat armament antitancs, canons i sistemes de defensa antiaèria, diferents tipus de municions, mines i altre equipament militar, sempre en coordinació amb els seus aliats. Juntament amb els Països Baixos, el govern alemany ha proporcionat a Ucraïna obusos autopropulsats –“probablement les armes més modernes que s’utilitzaran en aquesta batalla”, ha afirmat Scholz– i llançacoets múltiples L'últim enviament, comunicat la setmana passada, inclou tancs Dingo per transportar tropes blindades.

Cargando
No hay anuncios

Però Scholz repeteix que vol fer tot el possible “per evitar una escalada” que pugui dirigir cap a una tercera guerra mundial. El canceller adverteix alhora del simbolisme històric que tindria que justament tancs de combat alemanys disparessin contra russos o irrompessin en terreny rus. El líder del govern de Berlín assegura que aquesta preocupació la comparteix amb el president nord-americà, Joe Biden. L’amenaça de Moscou de fer servir armes nuclears se la prenen molt seriosament. En tot cas, fonts de la cancelleria asseguren que Alemanya només envia a Ucraïna el que altres països envien i que estan en permanent contacte amb Washington.

Berlín, amb tot, no descarta l’enviament de carros de combat occidentals en un futur. La situació de guerra és molt dinàmica i s’ha de tornar a avaluar contínuament, s’apunta des del gabinet del canceller.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques dins la coalició

Veus dels liberals i d’Els Verds reclamen des del govern de Berlín ajudar més Ucraïna, i l’oposició política de la Unió conservadora CDU/CSU té previst elevar la qüestió dels tancs de combat al Parlament aquesta setmana.

Cargando
No hay anuncios

Fa pocs dies Scholz va parlar per telèfon amb Vladímir Putin per primer cop en tres mesos i mig. “El president rus manté inalterat el seu objectiu imperialista d’annexionar part del territori veí”, va dir el canceller, que no va detectar “cap disposició a negociar” en el seu interlocutor en els 90 minuts que va durar la conversa. “Certament hi ha hagut moviments. Però no tenen gaires conseqüències, com podem veure cada dia. Al mateix temps, el to continua sent amistós, tot i que hi hagi punts de vista molt divergents. Crec que és important que tinguem aquesta discussió, però també és important que no ens enganyem”, va dir Scholz a Deutschlandfunk, i va remarcar la necessitat de parlar també amb Putin de “qüestions humanitàries”.

Els Leopard espanyols, en estat "lamentable"

Espanya havia anunciat l'enviament a Ucraïna de carros de combat Leopard, un model de fabricació alemanya que Espanya havia incorporat al seu exèrcit. L'anunci va desencadenar una disputa diplomàtica amb Berlín, que no volia veure els seus tancs al front a Ucraïna. Finalment tot ha quedat en no res, perquè a l'agost la ministra de defensa, Margarita Robles, va admetre que els aparells estaven "en una situació absolutament lamentable", després d'anys en desús en una base militar de Saragossa. "No es poden utilitzar i no els podem donar perquè serien un risc per a les persones", va dir la ministra.

Cargando
No hay anuncios