Salvini supera una moció de censura que qüestionava la seva relació ambigua amb Rússia
El govern de Meloni surt reforçat després de superar dues mocions en 24 hores
RomaEl fantasma de Putin ha tornat a entelar la política italiana, a les portes de les eleccions europees d'aquest mes de juny. La Cambra dels Diputats d'Itàlia ha rebutjat aquest dijous la moció de censura contra Matteo Salvini, ministre d'Infraestructures i vicepresident del Govern, pels seus vincles amb el partit de Vladímir Putin, Rússia Unida. "És lamentable que la Cambra hagi de perdre el temps en polèmiques inútils i instrumentals provocades per l'oposició", ha denunciat la Lliga en un comunicat, en què per primera vegada ha marcat distàncies amb el mandatari rus de manera explícita després d'anys de col·laboració opaca.
Tot i això, Salvini no ha sigut l'únic membre de l'executiu liderat per Giorgia Meloni sotmès a l'escrutini de l'oposició. Aquest dijous, Daniela Santanchè, ministra de Turisme, que està sent investigada per una gestió irregular dels fons per ajudar empreses en dificultats durant la pandèmia, també ha superat sense dificultat una altra moció de censura –la segona en sis mesos– plantejada per l'oposició a la cambra baixa.
En el cas del líder de la Lliga, la coalició governamental (formada també per Germans d'Itàlia i Força Itàlia) s'ha mostrat compacta i ha rebutjat la moció de censura amb 211 vots en contra i 129 a favor. La mort a la presó de l'opositor rus Aleksei Navalni i les recents eleccions a Rússia van reobrir la polèmica a Itàlia sobre les relacions entre el partit de Putin i la Lliga. Matteo Salvini no només va felicitar Putin després de ser reelegit president, cosa que va obligar el ministre d'Exteriors, Antonio Tajani, a marcar distàncies, sinó que unes setmanes abans, Salvini va rebutjar assenyalar el mandatari rus com a responsable de la mort del líder opositor, fet que va alimentar les sospites que l'acord subscrit el 2017 entre les dues formacions, del qual es desconeixen els detalls, pogués estar encara vigent.
Unes sospites que Salvini ha intentat aclarir en una nota enviada als periodistes en què, per primera vegada, marca distàncies amb Putin. Segons la Lliga, "la guerra ha canviat l'opinió i les relacions amb Rússia". L'acord de col·laboració “purament polític del 2017 entre la Lliga i Rússia Unida ja no té valor després de la invasió d'Ucraïna. Fins i tot en anys anteriors, no hi ha hagut iniciatives conjuntes”, va afegir la formació ultradretana, que va recordar que “tots els governs italians”, en una dècada d'hegemonia del Partit Demòcrata, havien arribat a acords amb Moscou.
Tot i això, una informació publicada pel diari La Repubblica apuntava que a l'acord hi havia una clàusula segons la qual es renovaria automàticament, com va recordar aquest dimecres el portaveu del partit Acció a la Cambra dels Diputats, Matteo Richetti, promotor de la moció de censura. "El problema no és amb Salvini o la Lliga sinó amb la primera ministra Meloni, que va a Europa a dir que estem amb Zelenski, que donem suport a Kíiv i que té un vicepresident amb aquest nivell d'ambigüitat", va denunciar.
Salvini no és l'únic membre de l'executiu que està posant en dificultats la primera ministra Meloni. La ministra de Turisme, Daniela Santanchè, membre de Germans d'Itàlia i empresària amb interessos al sector turístic i als mitjans de comunicació, està sent investigada per haver defraudat la Seguretat Social amb el cobrament de fons estatals destinats a ajudar les empreses afectades per pandèmia entre el 2020 i el 2022.
Igual que Salvini, Santanchè tampoc ha estat present a la cambra baixa durant la votació, que ha rebutjat la moció de censura contra ella per 213 vots en contra i 121 a favor. Tot i que el resultat de les votacions ha demostrat la solidesa de la coalició governamental, els analistes no descarten que la primera ministra pugui deixar caure la titular de Turisme si es confirma la seva imputació en les pròximes setmanes.