OTAN

Rutte ja lidera l'OTAN: manté Ucraïna com una "prioritat" i elogia Trump

El neerlandès insisteix en continuar donant suport a l'exèrcit ucraïnès, independentment de qui hi hagi a la Casa Blanca

Brussel·lesEls aliats de l'OTAN no trobaven cap líder per substituir el noruec Jens Stoltenberg al capdavant de l'Aliança Atlàntica, fins que Mark Rutte va dimitir com a primer ministre dels Països Baixos i es va erigir ràpidament en el nom de consens per ser el nou secretari general. El perfil del neerlandès és similar al del seu predecessor al timó de l'entitat militar, que aquest dimarts li ha entregat oficialment el relleu, i complau la gran majoria de socis atlàntics. Garanteix que donarà continuïtat a les línies polítiques marcades per Stoltenberg i, fins i tot, les seves maneres de fer. És un home fermament contrari al règim de Vladímir Putin i favorable a mantenir el suport militar i polític a Kíiv, però mesurat en les paraules i amb fama de conciliador. I, per descomptat, compta amb el vistiplau imprescindible de Washington.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fet, les primeres paraules de Rutte han sigut per confirmar que Ucraïna és "una prioritat" i que el seu "camí" per convertir-se en un aliat més és "irreversible". "El que ens pugui costar ajudar a Ucraïna és molt menys del que hauríem d'afrontar si deixem fer a Putin", ha dit el dirigent neerlandès en la seva primera roda de premsa com a cap de l'OTAN. En la mateixa línia, ha remarcat que pel bé de l'"estabilitat i la pau" d'Europa cal que Ucraïna resti "sobirana i independent".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el principal repte que haurà d'afrontar és la invasió russa contra el país ucraïnès. L'expansionisme de Putin ha fet espavilar de cop i volta els aliats, que han incrementat a marxes forçades la seva despesa militar, i des d'un primer moment han mostrat un compromís inequívoc amb les tropes ucraïneses. Ara bé, el més complicat és trobar el punt mitjà entre el to que voldrien estats de l'Europa de l'Est, més bel·ligerants amb Moscou, i els que opten per ser més moderats, com els països del Sud d'Europa o els mateixos Estats Units.

Tanmateix, de moment sembla agradar a tothom. Per un costat, els països de l'est celebren el nomenament de Rutte perquè els Països Baixos, amb ell com a primer ministre, han entregat molt de suport militar al govern ucraïnès del que li tocaria proporcionalment. A més, sempre ha estat crític i contundent contra l'autoritarisme i expansionisme de Moscou, i ha mantingut una relació molt tensa amb Putin, sobretot arran de l'accident del Malaysia Airlines el 2014.

Cargando
No hay anuncios

L'avió feia el trajecte Amsterdam - Kuala Lumpur i hi van morir més de 300 persones, la majoria de les quals neerlandeses. Segons la justícia neerlandesa i una altra investigació internacional, l'aeronau va ser abatuda per un míssil llançat pels pro-russos que ocupen l'est d'Ucraïna que els havia entregat l'exèrcit rus, però el Kremlin nega tenir-hi cap mena de responsabilitat. "Una tragèdia com aquesta no es pot repetir", ha dit Rutte en roda de premsa aquest dimarts.

Per l'altre costat, tampoc no ha anat mai un pas més enllà de les paraules de consens dels aliats atlàntics ni ha fet cap comentari que pugui donar ales a Putin o contribuir a una escalada en el conflicte. De fet, fonts diplomàtiques de països de l'Europa del sud defineixen Rutte i els seus governs com un "soci molt fiable", i que sempre ha actuat amb "lleialtat" a l'Aliança Atlàntica.

Cargando
No hay anuncios

Elogis a Donald Trump i Kamala Harris

Un dels principals entrebancs que Rutte es pot trobar per mantenir el suport a Ucraïna és un possible retorn de Donald Trump a la Casa Blanca si guanya les eleccions estatunidenques del novembre que ve. En el seu primer mandat, el republicà va pressionar, i molt, la resta de socis perquè augmentessin la seva despesa militar i, enguany, ha avisat que si torna a dirigir els Estats Units deixaria a l'estacada tots els aliats que no gastin almenys el seu 2% del producte interior brut (PIB) en defensa.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, Rutte ha elogiat Trump i ha repetit en diverses ocasions que el ja "ha treballat durant quatre anys" amb el magnat. "Ens va empènyer a gastar més i ho va aconseguir. Estem a un nivell més alt d'inversió que quan va arribar, i també crec que tenia raó sobre la Xina", ha dit el neerlandès. De fet, sobre el gegant asiàtic ha criticat que estigui "alimentant" la guerra d'Ucraïna i l'ha acusat d'ajudar Rússia a través de la seva "indústria militar".

Pel que fa a Kamala Harris, també ha assegurat que hi ha parlat en més d'una ocasió i que hi té "molt bona relació". Cal recordar que ha sigut la mateixa administració de Joe Biden qui l'ha apuntalat com a nou secretari general de l'entitat militar més gran del món.

Cargando
No hay anuncios

Un home frugal

Rutte s'ha guanyat la fama de ser un home moderat i de consens durant els seus anys com a cap del govern neerlandès, dues habilitats que els socis de l'Aliança creuen que li poden anar bé davant d'una possible victòria de Trump i l'expansionisme rus. Mentre va liderar els Països Baixos va pactar amb gairebé tots els partits de l'espectre polític —també l'extrema dreta xenòfoba de Geert Wilders— i ha estat el primer ministre més longeu de la història del país.

Cargando
No hay anuncios

A més, és un dirigent que se sent còmode amb els mitjans de comunicació. S'hi comunica de manera planera i poc ambigua. També se'l recorda per dur una vida senzilla i, per exemple, anar amb bicicleta a la feina i viure gairebé sempre a la mateixa casa i amb els mateixos mobles, malgrat que governava un país i havia estat directiu d'una multinacional.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, no només duia una vida austera en l'àmbit personal, sinó que en matèria de política econòmica també va ser un dels màxims exponents dels països coneguts com a frugals. És a dir, el grup d'estats membres de la Unió Europea que són favorables a retallar la despesa pública al màxim i que, sobretot durant l'última crisi financera, van condemnar els països més endeutats, com França, Itàlia o Espanya, a patir més i durant més temps les conseqüències derivades de la bombolla immobiliària.

En la mateixa línia, tot i que mantenia el seu somriure característic a la cara, també s'oposava en rodó a la creació dels fons europeus comuns postcoronavirus per afrontar les restriccions de la pandèmia de manera conjunta a la UE. Per aquest motiu, a la UE no sempre se'l veia com un dirigent d'entesa i alguns diplomàtics de països del sud el van batejar amb el sobrenom de Mr. No.

Cargando
No hay anuncios