Rússia va intentar matar de gana la població de Mariúpol

Una investigació independent que es presentarà al TPI hi veu un crim de guerra i en responsabilitza directament Putin

2 min
Destrucció a la ciutat de Mariúpol

BarcelonaRússia va impulsar "un patró deliberat" per provocar la fam a la població de Mariúpol com a arma de guerra durant el setge de 85 dies que van mantenir sobre la ciutat l'any 2022. És una de les conclusions a les quals ha arribat la recerca del grup Global Rights Compliance, que ajuda el govern de Kíiv a investigar possibles crims de guerra durant el conflicte i que enviarà les conclusions del seu informe al Tribunal Penal Internacional (TPI) de la Haia. La investigació considera que hi va haver una negació deliberada d'aliments i altres serveis necessaris per a la vida per part de l'exèrcit rus, una estratègia de fam que es podria dir que equival a un crim de guerra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'informe que prepara aquest grup i que ha avançat aquest dijous The Guardian, a més dels bombardejos, l'operació va deixar durant dies la població civil sense aigua, gas o electricitat quan les temperatures arribaven als -10 °C. Segons dades de les autoritats ucraïneses, en l'encerclament militar i la captura de Mariúpol per part de l'exèrcit rus van morir almenys 20.000 persones.

"El que vam poder veure és que hi va haver quatre fases en l'assalt rus, començant amb atacs a infraestructures civils per tallar el subministrament d'electricitat, calefacció i aigua. Després es van negar les evacuacions humanitàries i fins i tot les van atacar, mentre que s'impedia que l'ajuda arribés", ha explicat al rotatiu anglès Catriona Murdoch, de Global Rights Compliance. "En la tercera fase, la infraestructura crítica restant va ser atacada i els civils terroritzats amb bombardejos sobre els punts de recollida d'ajuda i aigua. Finalment, a la quarta fase, Rússia va participar en atacs estratègics per destruir o capturar qualsevol element d'infraestructura restant", ha afegit.

Segons els investigadors, Rússia va capturar Mariúpol sense mostrar cap tipus de pietat per a la població civil, que es calculava en 450.000 persones abans que comencés la invasió d'Ucraïna, el 24 de febrer del 2022.

La investigació conclou també que aproximadament el 90% de les instal·lacions sanitàries i els habitatges de la ciutat van ser destruïts o danyats durant el setge. Per a Murdoch, la importància clau de Mariúpol en l'operació militar russa deixa clar que les ordres venien des de dalt de tot. "Vladímir Putin és culpable", diu Murdoch.

El setge de Mariúpol va ser un dels punts àlgids del primer any de conflicte bèl·lic a Ucraïna. La ciutat, ubicada a la costa del mar d'Azov, al sud-est d'Ucraïna, va ser intensament bombardejada i va deixar alguns dels episodis més dramàtics de la guerra, com el bombardeig a la maternitat o a un teatre on es refugiaven civils. Després que l'exèrcit rus conquerís la ciutat encara hi va haver un reducte de resistència ucraïnesa en la planta d'Azovstal, un polígon industrial al port de la ciutat, que va trigar en caure uns dies més.

stats