Rússia llança un segon atac "infernal" sobre d'Odessa, i eleva la tensió al mar Negre
Des de dijous, Moscou atacarà els vaixells que naveguin cap a ports ucraïnesos, imposibilitant així l'exportació de cereals
LondresEl territori de Crimea, ocupat per Rússia des del 2014, i la ciutat d'Odessa, port clau d'Ucraïna i fins ara sortida al mar de la majoria dels cereals que produeix el país, han concentrat en les últimes hores l'activitat militar en els diferents fronts oberts. De matinada, més de dues mil persones han hagut de ser evacuades de casa seva en quatre poblacions de la península sota dominació russa després que es produís un incendi que ha afectat el dipòsit de municions d'un camp d'entrenament de prop de Starí Krim, a 230 quilòmetres de la capital, Sebastòpol.
El foc ha provocat nombroses explosions del material emmagatzemat, que s'han anat sentint durant hores. Informacions no confirmades per les autoritats de Kíiv parlen d'un atac ucraïnès amb tres drons. Les autoritats invasores han tallat bona part de l'autopista que travessa el sud de Crimea.
Els fets de la península han coincidit amb la segona nit consecutiva d'atacs russos sobre la ciutat d'Odessa, al sud d'Ucraïna. Una vegada més infraestructures essencials, edificis d'habitatges, una terminal de cereals i de combustible del port, juntament amb dos magatzems i altres instal·lacions militars han patit l'impacte de diverses onades de míssils de creuer i drons de fabricació iraniana. Les forces invasores els han llançat des del mar Negre, des de la mateixa península de Crimea i des del sud de Rússia, segons informacions de la força aèria d'Ucraïna. Serhí Bratxuk, portaveu de l'administració militar d'Odessa, ha assegurat a través de Telegram que l'atac rus ha estat "infernal, molt poderós".
Nova amenaça de Moscou
Tot i que 37 míssils i drons de l'enemic han sigut abatuts, alguns han aconseguit penetrar les defenses ucraïneses. Hi ha hagut un nombre fins ara imprecís de ferits, segons les autoritats municipals de la perla del mar Negre. Aquesta segona onada d'atacs consecutius contra Odessa ha tingut lloc dos dies després que el Kremlin anunciés que no renovaria l'acord amb Kíiv i les Nacions Unides que permetia fins ara, i des del juliol de l'any passat, l'exportació dels cereals ucraïnesos a través del mar Negre. La decisió del Kremlin pot impactar en la població de molts països en vies de desenvolupament, que depenen d'aquesta aportació de gra per cobrir necessitats bàsiques alimentàries.
En aquest sentit, Rússia ha comunicat avui que les Nacions Unides tenen tres mesos per implementar els termes d'un memoràndum que facilitaria les exportacions agrícoles russes si pretén que Moscou reprengui les converses per permetre que les exportacions de cereals d'Ucraïna es reiniciïn, informa l'agència Reuters. En altres termes, en el millor dels casos sembla improbable que abans d'aquests noranta dies es reprengui el trànsit marítim a la zona, almenys de forma segura. Amb tot, el president turc, Recep Tayyip Erdoğan, un dels artífexs del pacte de l'any passat, va assegurar dilluns que faria tot el possible per dur de nou al marc de l'acord a Vladímir Putin.
En aquest context, la portaveu del ministeri d'Afers Exteriors rus, Maria Zakharova, ha afirmat a Radio Sputnik: "El mateix memoràndum Rússia-Nacions Unides diu que l'acord estarà en vigor durant tres anys, i en cas que una de les parts tingui intenció de rescindir-lo [o Rússia o l'ONU], ha de donar un preavís de tres mesos. I el vam donar".
De moment, doncs, no hi ha cap perspectiva que l'acord es reprengui de forma immediata. I, de fet, a partir d'aquest dijous Moscou considerarà tots els vaixells que naveguin cap als ports ucraïnesos del mar Negre com a possibles transports d'equipament militar, i per tant objectius militars, segons ha comunicat el ministeri de Defensa.
Sobre les conseqüències de la cancel·lació del programa d'exportació de cereals, el Fons Monetari Internacional ha expressat aquest dimecres que empitjora les perspectives de seguretat alimentària mundial i que es corre el risc d'augmentar la inflació dels aliments, especialment per als països de baixos ingressos.
En el mateix sentit s'ha expressat aquest dimecres el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a través del seu canal de Telegram. Ha afirmat que Rússia ha atacat "deliberadament" les terminals de cereals i la infraestructura al port de la ciutat. "Els terroristes russos van apuntar de manera absolutament deliberada a la infraestructura de l'acord del gra i cada míssil rus és un cop no només per a Ucraïna, sinó també per a tots els que busquen una vida normal i segura".
El Kremlin ha justificat la nova agressió com un "acte de venjança" per l'atac que, segons la seva pròpia versió, va orquestrar Ucraïna dilluns passat contra el pont construït per Moscou sobre l'estret de Kertx, que uneix Crimea amb Rússia. Els drons marítims van deixar inservible una secció del pont. Una parella de turistes russos hi va perdre la vida i la seva filla, de 14 anys, va resultar ferida. La família anava de vacances a la península. Ucraïna, però, no en va reconèixer l'autoria, com tampoc no ho ha fet arran de l'incendi al dipòsit de municions.
Borrell alerta que l'atac pot provocar una "crisi alimentària global"
El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha alertat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'Exteriors de la UE que la decisió de Rússia de no renovar l'acord per facilitar l'exportació del blat ucraïnès pel mar Negre és "molt greu". El dirigent català també ha criticat que Moscou hagi bombardejat sitges i infraestructures del port ucraïnès d'Odesa i ha assegurat que pot provocar una "enorme crisi alimentària global". "S'han cremat més de 60.000 tones de gra en tres nits", ha assegurat el diplomàtic comunitari, segons informa Gerard Fageda.
Com a resposta als atacs russos, el cap de la diplomàcia europea ha tornat a proposar als estats incrementar el suport militar a Kíiv amb un pla de 20.000 milions d'euros a anys vista. "La resposta només pot ser, a part de la retòrica, proporcionar més recursos militars", ha assenyalat Borrell.