Rússia comença a reconquerir part del territori de Kursk ocupat per Ucraïna

El Kremlin diu que ha recuperat deu pobles de la regió i Zelenski admet "accions contraofensives" dels russos

Els canals oficials russos mostren el que sembla ser un comboi ucraïnès destruït a Kursk.
ARA
12/09/2024
3 min

BarcelonaRússia ha assegurat aquest dijous que ha recuperat deu pobles i el deu per cent del territori ocupat de la regió fronterera de Kursk, on Ucraïna va llançar una incursió sense precedents a principis del mes d'agost. "Les unitats del grup de tropes del Nord han alliberat deu assentaments en dos dies", ha escrit el ministeri de Defensa de Rússia al seu canal de Telegram. Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també hauria reconegut moviments de tropes del Kremlin a la zona ocupada, que ha qualificat d'"accions contraofensives", però ha insistit que l'operació sorpresa iniciada per Kíiv "segueix en línia amb el nostre pla".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Kíiv havia informat que ha capturat 1.300 km² quadrats de territori rus i més de 100 assentaments amb la intenció de crear una "zona d'amortiment" per protegir especialment la regió de Khàrkiv de nous atacs. L'ofensiva ucraïnesa, que es va iniciar el 6 d'agost, ha sigut la primera vegada que un exèrcit estranger ha envaït Rússia des de la Segona Guerra Mundial.

Els analistes militars occidentals consideren que la contraofensiva russa està intentant "seccionar" les tropes ucraïneses que encara controlen territori a la regió de Kursk. La contraofensiva podria anar seguida "d'un assalt molt més gran per part de forces més ben equipades de Moscou", indiquen fonts del think tank dels Estats Units Institut per a l'Estudi de la Guerra. Si aquesta versió és encertada, els mateixos analistes asseguren que els soldats del Kremlin "tindrien la capacitat d'avançar cap a la frontera internacional al sud-est de Snagost per tal d'entorpir les rutes logístiques d'Ucraïna i establir posicions de suport més a prop de la frontera internacional abans de començar una contraofensiva a més gran escala".

"La mida, l'escala i les potencials perspectives dels contraatacs russos a l'óblast [província] de Kursk no són clars i la situació continua sent canviant", apuntava aquest dijous l'informe diari de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW) nord-americà. Tot i això, diversos mitjans asseguren que les tropes russes han redoblat els seus esforços en una missió que el president Vladímir Putin va qualificar de "sagrada": recuperar els seus propis territoris.

Incertesa a Pokrovsk

A més d'aquests moviments, els russos continuen el martiri de la ciutat clau de Pokrovsk, al Donbàs. Els residents de la ciutat es troben sense aigua potable ni gas natural per cuinar i escalfar-se. Una estació de filtració d'aigua a Pokrovsk ha resultat danyada en els últims combats i dimecres les forces russes van destruir un centre de distribució de gas natural proper a la ciutat, ha comentat a les seves xarxes socials Vadim Filashkin, governador regional de Donetsk. Pokrovsk és un dels principals reductes d'Ucraïna a l'est. A la ciutat, de 60.000 habitants abans de la guerra, en queden 18.000. I és el centre logístic clau a la regió de Donetsk. La seva conquesta acostaria Rússia a assolir el seu objectiu de capturar tota la regió de Donetsk, que actualment només ocupa parcialment. Si els russos la conquereixen tallarien les carreteres que uneixen la ciutat amb el sud, amb Vuhledar, i amb el nord, amb Kostiantínivka.

D'altra banda, un atac rus contra vehicles de la Creu Roja a l'est d'Ucraïna s'ha saldat amb la mort de tres persones. "Avui, l'ocupant ha atacat els vehicles de la missió humanitària del Comitè Internacional de la Creu Roja a la regió de Donetsk", ha denunciat el president Zelenski. El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha confirmat que tres dels seus empleats havien perdut la vida quan un bombardeig ha impactat un camió de distribució d'ajuda en primera línia prevista al poble de Miroliúbivka, al nord de la ciutat de Donetsk. El CICR, però, no ha volgut comentar qui hi havia darrere del bombardeig. En tot cas, la presidenta del CICR, Mirjana Spoljaric, ha criticat molt durament l'acció: "Condemno els atacs al personal de la Creu Roja en els termes més ferms. El nostre cor està trencat avui mentre plorem la pèrdua dels nostres companys i atenem els ferits".

stats