Rússia anuncia que ha "alliberat" Lugansk, a l'est d'Ucraïna

L'estat major de l'exèrcit ucraïnès admet la derrota, però Zelenski s'hi resisteix

ARA
3 min
La ciutat de Lissitxansk, a la regió ucraïnesa de Lugansk, destruïda per l'artilleria russa

BarcelonaMoscou ha anunciat aquest diumenge la que seria, si es confirma, la seva primera gran victòria des que va llançar la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer. En un comunicat, el ministeri de Defensa rus ha assegurat que ha "alliberat" l'autoproclamada república de Lugansk, a l'est del país, després de prendre el control de Lissitxansk, l'últim gran bastió ucraïnès a la regió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un mes després d'haver començat la guerra i al ser incapaç d'avançar cap a Kíiv, Rússia va canviar d'estratègia i va assegurar llavors que l'objectiu de l'operació militar era "alliberar el Donbass", la zona de l'est d'Ucraïna que inclou les províncies de Donetsk i Lugansk, reconegudes com a independents pel Kremlin tres dies abans de llançar la invasió. Aquest diumenge, més de quatre mesos més tard, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha informat el president Vladímir Putin de l'"alliberament" de Lugansk després d'haver pres el "control total" de Lissitxansk i d'altres localitats del voltant. Xoigú ha assegurat que en l'última jornada les tropes russes havien pres el control de 182 quilòmetres quadrats.

Lissitxansk és a la vora del riu Síverski Donets, que la separa de Severodonetsk, l'altra gran ciutat de Lugansk, d'on la defensa ucraïnesa es va retirar fa una setmana després d'un sagnant setge de l'exèrcit rus durant més d'un mes.

Contradiccions des de Kíiv

Des de Kíiv arriben informacions contradictòries: l'estat major de l'exèrcit ucraïnès ha afirmat que els defensors s'han vist obligats a retirar-se de la ciutat, mentre que el president del país, Volodímir Zelenski, ha assegurat que Lissitxansk encara no es pot donar per perduda i que "hi continua havent batalles als afores". "Avui no podem dir de manera definitiva que Lissitxansk estigui sota control [dels russos], no podem", ha dit Zelenski en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre australià, Anthony Albanese. Amb tot, ha admès que "hi ha el risc que tota la regió de Lugansk sigui ocupada". "[Lugansk] és el nostre punt dèbil, però avancem en altres direccions", ha dit.

Per la seva banda, l'estat major sí que ha reconegut la pèrdua de Lissitxansk. "Després d'intensos combats, les forces armades d'Ucraïna s'han vist obligades a retirar-se de les seves posicions i línies ocupades", ha informat al seu compte de Facebook. "Per preservar la vida dels defensors ucraïnesos, s'ha pres la decisió de retirar-se", ha indicat, i ha afegit que les forces russes tenen "unes condicions de superioritat notable" en artilleria, aviació, sistemes de llançacoets múltiples, municions i personal.

Atacs a Donetsk

A Donetsk, l'altra província del Donbass, les forces ucraïneses controlen aproximadament el 45% del territori, segons va afirmar a finals de juny el governador regional, Pavló Kirilenko.

Aquest diumenge hi ha hagut intensos bombardejos a Sloviansk, a prop de Kramatorsk, la principal ciutat sota control ucraïnès en aquesta regió. Segons l'administració regional, almenys sis persones han mort als atacs a Sloviansk i 15 més han resultat ferides. L'alcalde de la ciutat, Vadim Liakh, ha assegurat que el d'avui ha sigut "el bombardeig massiu més gran dels últims temps".

Kirilenko ha informat aquest diumenge que des que va començar la guerra, els bombardejos a Donetsk han causat la mort d'almenys 554 civils i n'han ferit 1.442, tot i que continua sent una incògnita el nombre de víctimes a Mariúpol. Les autoritats locals calculen que el setge rus va causar almenys 22.000 morts en aquesta ciutat del sud-est del país.

Aquest diumenge també hi ha hagut atacs a la regió russa de Bélgorod, a prop de la frontera ucraïnesa, on "fortes explosions" en una zona residencial han deixat quatre morts i quatre ferits, segons ha informat el governador regional, Viatxeslav Gladkov, que ha detallat que entre els morts hi ha un rus i tres ucraïnesos. Moscou ha acusat Kíiv de llançar míssils balístics Tochka-U amb munició de dispersió, que han estat interceptats pels sistemes de defensa aèria russos. Les restes d'un dels míssils ha caigut sobre un edifici de la ciutat, segons el ministeri de Defensa.

stats