Itàlia

Roma planteja cobrar als turistes que visiten la Fontana de Trevi

L'Ajuntament vol dosificar el gran flux de visitants i evitar-hi actes vandàlics

2 min
Multitud de turistes visiten la Fontana di Trevi a Roma

RomaVenècia, Cinque Terre, la paradisíaca platja de La Pelosa a Sardenya... Cada cop més racons d’Itàlia estan introduint mesures per limitar el nombre de visitants i conservar els monuments o espais naturals, que sovint són vandalitzats per turistes poc cívics. Una tendència a què es podria unir aviat la capital italiana, que estudia un sistema per cobrar als turistes que visitin la Fontana de Trevi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La monumental font barroca està situada en una petita plaça al cor de Roma, on cada dia s'aglutinen milers de persones per llançar-hi una moneda i demanar un desig. Una bonica tradició que acaba amb la paciència dels romans i de la policia local, que no dona l'abast per mantenir l'ordre i el decòrum davant el monument. Fa només un parell de setmanes, un turista suís de 28 anys va ser arrestat i multat amb 550 euros per haver-se banyat a la font a les tres de la matinada per “refrescar-se” de les caloroses nits d'agost romanes. Però no és, ni de bon tros, el primer a utilitzar les fonts de la Ciutat Eterna com si fossin piscines públiques.

Reserva d'hores

Per evitar que es repeteixin escenes semblants, l’Ajuntament de Roma està estudiant introduir un sistema de visites per veure la Fontana de Trevi amb reserva d’hora i un preu simbòlic d’un euro. Per als romans, però, seria gratuït visitar-la. L'objectiu és millorar l'experiència de contemplar un dels monuments més coneguts del món i afavorir-ne la conservació, asseguren les autoritats locals, que subratllen que la mesura també afavorirà “els turistes que venen de tot el món per gaudir de la seva bellesa”.

“Hi ha una acumulació de persones que dificulta l’accés adequat al monument i sovint és una font de degradació. Es tracta d’estudiar la millor solució tècnica per gestionar el flux de turistes en suport de la Fontana de Trevi, que ha de ser protegida”, ha explicat l’alcalde de Roma, Roberto Gualtieri.

La proposta del consistori romà ha estat ràpidament aplaudida per la ministra de Turisme, Daniela Santanchè, que s’ha mostrat “oberta” a adoptar a la Fontana de Trevi una fórmula semblant a la introduïda al Panteó d'Agripa. En aquest monument, que és un dels més visitats d’Itàlia, s’han de pagar 5 euros per entrar-hi, des de l’any passat. “Hem de rendibilitzar la nostra riquesa. Per això està bé cobrar i crear un mecanisme de reserves per regular els fluxos i donar millors i més sostenibles serveis als turistes”, ha comentat la ministra. "La qüestió és que l'Ajuntament pugui garantir els controls necessaris i el compliment de les normes".

El projecte s'enfronta, però, al rebuig de l'oposició, que considera la introducció de l'entrada una solució “simplista” i “un pas enrere respecte a la idea de ciutat oberta i inclusiva”.

stats