L'atac rus a Ucraïna

La UE escenifica el seu suport a Zelenski amb una reunió de ministres a Kíiv

Els titulars d'Exteriors dels Vint-i-set es troben per primer cop fora del territori comunitari i després del bloqueig de l'ajuda dels Estats Units a Ucraïna

BarcelonaEls ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) s'han reunit aquest dilluns a Kíiv en una cita inèdita perquè és la primera que se celebra fora del territori de la UE, i es fa en un país en guerra. La trobada s'havia mantingut en secret per motius de seguretat. L'objectiu principal de la cimera és debatre l'ajuda militar i econòmica a Ucraïna en un moment en què les divisions polítiques i la fatiga per la guerra planen sobre la defensa d'Ucraïna. La imatge dels ministres europeus a Kíiv vol escenificar una unitat europea que ha començat a esquerdar-se per l'est: a la reunió no hi han assistit els ministres de Polònia i Hongria. Un dels temes a l'agenda era també el pla de pau proposat pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És una reunió històrica i, pel seu simbolisme, políticament rellevant. Vol refermar la posició que ha defensat sempre la Unió Europea, que donarà tot el suport que calgui i durant el temps que calgui a Ucraïna, en un moment en què les tensions internes que ja coneixíem estan posant a debat fins quan es pot seguir donant suport a Ucraïna", resumeix el director del Cidob, Pol Morillas.

Cargando
No hay anuncios

Les veus que demanen obrir unes negociacions de pau, encara que puguin conduir a una cessió de territoris, han deixat d'estar només entre bastidors. La reunió dels ministres europeus arriba, de fet, l'endemà de la victòria de Robert Fico a les eleccions d'Eslovàquia, un candidat que havia promès no lliurar "ni una bala" a Ucraïna. I també pocs dies després que Polònia (que celebra eleccions aquest octubre) anunciés que deixarà d'enviar armes a Ucraïna per concentrar-se en el seu exèrcit.

"En alguns països la visió que cal negociar perquè la guerra s'està allargant massa fa temps que existeix, com a Itàlia i França", diu Morillas. "Però, curiosament, són els països on l'amenaça de Rússia és més efectiva, com Polònia, que des de l'inici es van bolcar a acollir refugiats, els que estan patint més les conseqüències per la seva proximitat, com les dificultats en exportació de cereals, i per tant són els més afectats per la fatiga de la guerra", afegeix l'analista.

Cargando
No hay anuncios

"La nostra victòria depèn directament de la nostra cooperació amb vostès", els ha dit aquest dilluns el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, als líders europeus reunits al seu país, conscient de la importància de la seva aliança amb la UE, que s'ha compromès a iniciar aviat el procés d'adhesió d'Ucraïna al club comunitari. La trobada arribava després que els Estats Units hagin bloquejat l'ajuda a Ucraïna per l'oposició dels republicans radicals al Congrés, que van acceptar un acord in extremis per aprovar una pròrroga dels pressupostos i evitar el temut tancament de govern. El pla provisional permet continuar finançant el govern dels Estats Units durant 45 dies, però deixa en l'aire l'ajuda a Ucraïna, a la qual s'oposen els sectors més conservadors del partit de Donald Trump.

L'alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, han dit que esperen que el Congrés dels EUA rectifiqui la decisió. “La qüestió és si el que va passar al Congrés dels EUA és un incident o una qüestió sistemàtica, i crec que és un incident”, ha dit Kuleba abans de començar la reunió. El ministre ucraïnès assegura que el seu govern està en contacte tant amb republicans com amb demòcrates perquè el que ha passat “no es repeteixi sota cap circumstància”. I confia que els dos partits trobin “solucions”. “Jo també n'estic segur”, ha dit Borrell, que ha afirmat que l'atac rus a Ucraïna és una "amenaça existencial" per a Europa.

Cargando
No hay anuncios

"En l'opinió pública dels EUA hi ha la sensació que el país està portant tot el pes de l'ajuda a Ucraïna contra Rússia i que Europa, en canvi, gairebé no hi està contribuint", explica José Antonio Gurpegui, analista de l'Institut Franklin d'estudis nord-americans de la Universitat d'Alcalá. Tot i això, la divisió respecte al suport a Ucraïna es concentra en el Partit Republicà: l'oposició a seguir donant suport a Kíiv prové bàsicament dels sectors trumpistes i més radicals del partit, i ha portat altres candidats a la nominació republicana, com el governador de Florida Ron DeSantis, a qüestionar també aquesta ajuda.

Europa aporta el doble que els Estats Units a Ucraïna

¿Però és cert que els Estats Units han aportat més que la UE en ajudes a Ucraïna? Ho era fins a l'estiu, però ara ja no. Segons un estudi del Kiel Institute for the World Economy, el nou fons de 50.000 milions d'euros anunciat per Brussel·les aquest estiu comporta que la Unió Europea hagi "superat els Estats Units en ajuda promesa a Ucraïna, amb un total de compromisos europeus que dupliquen els nord-americans". A part del nou paquet de 50.000 milions fins al 2027, que a més "demostra un compromís a llarg termini", alguns estats membres també han incrementat les ajudes bilaterals a Kíiv, de manera que "per primer cop des de l'inici de la guerra els Estats Units estan clarament quedant-se enrere" en aquesta qüestió, diu l'organisme.

Cargando
No hay anuncios

Segons els càlculs de l'institut, si sumem totes les partides compromeses per estats europeus, siguin de la UE o no (és a dir, incloses les ajudes del Regne Unit, Noruega i Suïssa), el suport europeu a Ucraïna s'eleva a 156.000 milions d'euros, i són 70.000 milions d'euros els que hi aporta Washington. Tot i això, la major part de l'ajuda estatunidenca és militar, mentre que la que prové de la UE és principalment financera.

Les ajudes internacionals a Ucraïna
Origen de les ajudes segons tipus i quantitat en milions d'euros
Cargando
No hay anuncios

"El món occidental comença a cansar-se una mica d'aquesta guerra", apunta Gurpegui, que destaca que "es van crear expectatives massa grans amb la contraofensiva de l'estiu". El mateix portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ho ha fet notar aquest dilluns quan li han preguntat per l'eliminació de l'ajuda a Ucraïna en l'acord per prorrogar el tancament del govern als Estats Units. Tot i admetre que la retirada de suport és "temporal", Peskov s'ha mostrat convençut que "el cansament causat per aquest conflicte, el cansament pel patrocini totalment absurd al règim de Kíiv, augmentarà en uns quants països, inclosos els EUA".