L'atac rus a Ucraïna
Europa27/09/2022

Putin ja té el “sí” dels seus referèndums a l’Ucraïna ocupada

Moscou es planteja aprovar la incorporació formal dels territoris a la Federació Russa el 4 d'octubre

Núria Garrido
i Núria Garrido

KíivEls primers resultats dels pretesos referèndums que han organitzat les autoritats russes en els territoris parcialment ocupats d'Ucraïna donen una majoria aclaparadora a favor d'unir-se a Rússia, amb un 96% pel sí a l'annexió, segons els resultats oficials divulgats aquest dimarts per l'agència de notícies estatal russa RIA. Tant el govern ucraïnès com Occident consideren aquests referèndums una farsa de les autoritats russes ocupants i ja havien advertit que no els donarien cap credibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Kremlin feia gala la tarda d'aquest dimarts del sí majoritari –i més que sospitós– assolit a les regions de Kherson (97%), Zaporíjia (98%), Donetsk (98%) i Lugansk (98%). La decisió de celebrar aquestes consultes la va prendre el mandatari rus, Vladímir Putin, en un acte de desesperació després que la recent contraofensiva ucraïnesa al nord-est del país –que encara continua– suposés una de les derrotes més estrepitoses des de l'inici de la invasió russa, ara fa set mesos. Diputats russos ja apuntaven aquest dimarts la possibilitat que s'aprovi formalment la incorporació d'aquests territoris a la Federació Russa el pròxim 4 d'octubre.

Cargando
No hay anuncios

La votació, que ha durat cinc dies i s'ha fet en quatre províncies que representen al voltant del 15% del territori ucraïnès, ha estat marcada pels dubtes sobre la coacció que Moscou hauria exercit sobre els habitants. Diversos vídeos, difosos durant els últims dies, mostraven soldats russos armats que acompanyaven les persones encarregades de portar les urnes casa per casa. També s'ha tingut constància que s'ha fet servir el vot de menors i que, segons el govern de Kíiv, s'hauria fet votar en diverses ocasions a les mateixes persones. Evidentment, el procés no ha comptat amb la supervisió de cap observador internacional.

El govern de Volodímir Zelenski, que ha advertit que castigarà per traïció els ucraïnesos que participin en l'organització de la votació, assegura que l'annexió de qualsevol territori de l'estat ucraïnès a Rússia destruiria qualsevol possibilitat de converses de pau. El que queda clar és que portaria el conflicte cap a una fase més perillosa. Per què? Perquè si Putin acaba annexionant les quatre zones, qualsevol atac posterior d'Ucraïna per recuperar els territoris es podria interpretar com un atac a territori rus. El mateix Putin va advertir la setmana passada que estava disposat a utilitzar armes nuclears per defensar la "integritat territorial" de Rússia. A més, la votació arriba en un clima encara més crispat després que Putin anunciés mobilització parcial per dotar de més múscul les seves tropes que lluiten a terra ucraïnès. També després de les amenaces reiterades –l'última, del portaveu de la presidència, Dmitri Peskov– cap a la possibilitat de fer servir armes nuclears per "defensar-se".

Cargando
No hay anuncios

"Il·legals i perillosos"

Mentrestant, a Kíiv ningú diria que la guerra continua. La vida fa mesos que ha tornat a brotar amb força, i les escenes que es veuen en aquesta ciutat són les mateixes que es poden trobar en altres ciutats europees: bars i restaurants funcionant, el trànsit poblant els carrers, i la gent anant i venint de la feina. Però aquests últims moviments han tornat a generar incertesa. "Il·legals” i “perillosos”, són les paraules que més repeteix la gent del carrer sobre el referèndum. “Rússia és un país terrorista i aquests referèndums no haurien de celebrar-se”, denuncia una jove universitària.

Cargando
No hay anuncios

El Serguei té trenta anys i, després d'uns mesos a l'atur, ha aconseguit refer la seva vida a la capital. “Què podem esperar d'unes votacions organitzades sota imposicions, amenaces i amb armes pel mig?”, es pregunta. Per a l'Alex i la Natalia, un matrimoni ucraïnès amb dos fills menors, tampoc són bones notícies: “A Kíiv hi ha una certa estabilitat, però ens atemoreix el que pugui passar arran de la mobilització que acaba d'anunciar Putin i aquestes annexions”, es lamenta ell.