El Regne Unit es prepara per a l''elisabetmania'
Amb el centre de Londres pres pels devots, el país celebra a partir de dijous els 70 anys del regnat de la monarca
LondresFa unes setmanes mig Europa contemplava, potser astorada, el desplegament dels eurofans a Torí aplegats per al Festival d'Eurovisió, i des d'aquest dimecres Londres i el Regne Unit –i el món a través de la BBC i tota mena de xarxes socials– es preparen per contemplar, igualment astorats, la pompa, la circumstància i l'entusiasme sense mesura dels elisabetfans, és a dir, els devots de la reina d'Anglaterra.
El centre de la capital britànica ja és, a hores d'ara, una exhibició de l'elisabetmania amb banderes de la Union Jack de totes les formes i dimensions, i aquesta tarda l'avinguda de The Mall, que condueix de Trafalgar Square al Palau de Buckingham, ja és plena de gent disposada a passar-hi la nit per no perdre's detall de la primera jornada dels actes festius del Jubileu de Platí, que celebra els 70 anys de regnat d'Elisabet II, i que s'obren oficialment dijous. Tota mena de pancartes, amb tota mena de llegendes i salutacions, es poden veure penjades de les tanques de seguretat, més que res expositors de la inspiració dels fans.
Tant el govern Johnson com la resta d'institucions, partits polítics i pràcticament tots els mitjans de comunicació sense excepció, han tocat a sometent per retre homenatge a la reina. Fins i tot el líder de l'oposició laborista, Keir Starmer, ha publicat avui un article al Daily Telegraph, el diari tradicional de l'old money i dels conservadors, en què assegurava que "és el deure patriòtic" dels britànics celebrar el cap de setmana del Jubileu. Un deure que, per fer-ho menys feixuc, s'acompanya de dos dies de festa extres, dijous i divendres, per a bona part dels ciutadans, siguin monàrquics o no. Quaranta-vuit hores que, afegides a les del cap de setmana, fan quatre dies sense feina, un pont com mai no n'hi ha al Regne Unit, on els únics que es coneixen són, si fa no fa, els que creuen el Tàmesi.
Les celebracions comencen dijous a mig matí, amb l'anomenat Trooping the Colour –la desfilada militar en què participen més de 1.400 soldats, 200 cavalls i 400 músics que exhibeixen tanta precisió com capacitat de fanfàrria per commemorar l'aniversari oficial de la reina, que va fer 96 anys a l'abril–, i que acabarà amb el tradicional vol de la Royal Air Force (RAF) sobre The Mall.
Una desfilada aèria que serà observada pels membres actius de la família reial des de la balconada del Palau de Buckingham. Una balconada que serà tan observada o més que l'esquadró dels Red Arrows per comprovar si hi apareixen el príncep Enric i Meghan Markle –ja no treballen per a la firma– i el tercer fill de la reina, el príncep Andreu, que s'ha vist embolicat en acusacions d'abús de menors i que, finalment, es va deslliurar d'anar a judici a canvi de satisfer una important quantitat de diners a la presumpta víctima d'uns fets que ell mai no ha admès.
En principi no està previst que surtin a saludar, perquè ja no fan funcions oficials per a la Corona, però aquest dimecres a Andreu ja se l'ha pogut veure muntant a cavall als terrenys del castell de Windsor. Una imatge que, juntament amb la que es va veure al funeral del seu pare, acompanyant del braç la reina, confirmaria un tímid intent de rescabalament públic de la seva figura.
La gran incògnita, de moment, a més de la climatologia, és la presència de la reina. La seva aparició a la balconada encara no s'ha confirmat a causa dels problemes de mobilitat, i no serà fins demà al matí que se'n faci l'anunci.
Un macroconcert dissabte al davant del Palau de Buckingham, amb la participació, entre d'altres, de Diana Ross, Queen, Duran Duran, Rod Stewart i Sam Ryder i una altra desfilada militar diumenge, a més d'un servei d'Acció de Gràcies divendres a la catedral de Sant Paul, seran, al costat de les festes populars de carrer, els hits dels quatre dies de febrada monàrquica o, si més no, de febrada elisabetina.
Perquè no falti de res, els pubs poden obrir fins a la 1 de la matinada del 2 al 4 de juny, dues hores més enllà de les tradicionals last orders per aixecar prou copes i celebrar el regnat de qui el pròxim 12 de juny, amb 70 anys i 127 dies al tron, esdevindrà la regent que l'ha ocupat més temps que ningú, només superada per Lluís XIV, però després d'haver avançat Bhumibol Adulyadej, Rama IX, de Tailàndia, que va arribar als 70 anys i 126 dies.