Quatre dies de disturbis a Suècia acaben amb tres ferits de bala per trets de la policia

L'ultradretà danès Rasmus Paludan organitza trobades per cremar l'Alcorà i desferma la ira en diversos punts del país

Un autobús incendiat durant aldarulls a Malmö el 16 d'abril.
4 min

BarcelonaQuatre dies de disturbis en diverses ciutats sueques han acabat aquest diumenge amb una resposta més dura de la policia, que ha disparat foc real i ha ferit tres persones a Norrköping, uns 160 quilòmetres al sud d'Estocolm. El que ha encès els aldarulls han sigut les convocatòries de l'ultradretà danès Rasmus Paludan, líder del partit Stram Kurs (Línia Dura), que des de dijous fa gira per Suècia per fer el que sempre fa: cremar còpies de l'Alcorà mentre llança proclames contra l'islam i els musulmans. A Norrköping ja hi va anar el primer dia, quan van començar els disturbis, i aquest diumenge hi ha tornat. En total, en aquests quatre dies ha passat per sis ciutats, entre les quals Malmö i Estocolm, i a totes ha desfermat la ira, que ha provocat actes violents, sobretot contra la policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cap a les tres de la tarda d'aquest diumenge, la violència ha esclatat a Norrköping, on unes 150 persones s'han aplegat i han començat uns "aldarulls violents" i atacs amb pedres contra els agents. La policia ha confirmat que ha disparat trets d'advertència i que tres persones han quedat ferides probablement pel rebot de les bales. Totes tres estan sent ateses a l'hospital i estan detingudes. En total, deu persones han resultat ferides, la majoria lleus, als avalots que han tingut lloc en aquesta ciutat i també a Linköping, a uns 40 quilòmetres. La policia ha informat que ha detingut 25 persones.

Un ferit als aldarulls de Norrköping.

Durant aquests quatre dies s'han repetit les imatges d'incendis de mobiliari urbà, autobusos i fins i tot cotxes de policia. "Són delictes extremadament greus", ha dit el cap de la policia sueca, Anders Thornberg, que ha afegit: "Hem vist aldarulls violents abans, però això és una altra cosa. És una violència molt greu contra vides i propietats, especialment contra agents de policia".

Tot va començar dijous, quan Paludan va cremar un exemplar de l'Alcorà a Jönköping. Havia demanat permís per fer-ho davant de la mesquita de la ciutat, però la policia no l'hi va permetre i el va situar davant d'una església que no va parar de tocar les campanes, cosa que li va impedir de fer la seva arenga racista habitual. Allà no hi va haver problemes, però hores després van començar els disturbis a Linköping i també a Norrköping, on hi va haver fins a 15 cotxes cremats, entre els quals cotxes patrulla de la policia. L'endemà, Paludan va fer el mateix a Estocolm, en un dels barris amb una proporció més alta d'immigrants i en una altra ciutat propera, i dissabte a Malmö.

Qui són els que es revolten? "Sovint són nois joves d'origen immigrant, de zones pobres", explica al diari Dagens Nyheter el criminòleg Manne Gerell. L'expert apunta que hi pot haver un element d'indignació genuïna per les provocacions de Paludan, però afegeix que entre aquests col·lectius també hi ha una gran aversió cap a la policia perquè se senten discriminats.

Prohibir l'islam i expulsar els no europeus

Tot plegat satisfà les intencions del polític ultradretà danès, que busca justament provocar una resposta violenta. "La qüestió és intentar crear una situació que al final s'acaba desbordant per després poder argumentar que així és com es comporten els musulmans", explica Daniel Poohl, redactor en cap d'Expo, mitjà suec especialitzat en l'extrema dreta. "El seu missatge es resumeix en culpar l'islam i els musulmans de tots els problemes de la societat", diu a la cadena SVT, i afegeix que "el que vol és mostrar-se com una víctima que només vol defensar la llibertat d'expressió, quan de fet ell és qui vol prohibir tota una religió".

Paludan, un advocat danès que també té la ciutadania sueca, va crear el partit Stram Kurs el 2017, bàsicament amb un objectiu: prohibir l'islam a Dinamarca i expulsar-ne els ciutadans no europeus. "Només els danesos i les persones que recorden els danesos haurien de viure a Dinamarca. Les altres persones que no s'assemblen als danesos poden viure en altres països", argumenta la pàgina web de la formació. "La política del partit és que l'islam és una religió estúpida i una ideologia política invasiva que mai serà capaç de viure amb harmonia amb els danesos a Dinamarca", afegeix.

L'ultradretà -que fa anys que organitza aquest tipus d'actes provocadors, sempre profanant el llibre sagrat de l'islam- va aconseguir prou avals per presentar-se a les últimes eleccions daneses, el juny del 2019, però es va quedar a les portes d'entrar al Parlament, ja que només va rebre un 1,8% dels vots, quan el mínim per obtenir representació és un 2%.

Les provocacions de Paludan han tingut ressò a milers de quilòmetres de distància: aquest diumenge el govern de l'Iran ha convocat l'ambaixador de Suècia a Teheran per condemnar els actes de l'ultradretà, i l'ha seguit l'executiu iraquià, que ha convocat l'encarregat de negocis suec a Bagdad. També el ministeri d'Exteriors de Malàisia ha publicat un comunicat en què condemna la crema "provocativa" de l'Alcorà i considera que l'acció "ha superat els límits morals i les normes del dret a la llibertat d'expressió".

stats