Mundial de Qatar 2022
Europa14/11/2022

Qatar es justifica a l'Eurocambra: "L'aplicació de les reformes vol el seu temps"

El ministre de Treball qatarià, Ali bin Samikh Al Marri, defensa que Doha està aprovant lleis a favor dels drets humans

Brussel·lesQuan falta menys d'una setmana per a l'inici del polèmic Mundial de futbol de Qatar, el ministre de Treball de l'emirat, Ali bin Samikh Al Marri, ha defensat a l'Eurocambra que Doha ha aprovat una bateria de lleis a favor dels drets humans i dels treballadors i que, per exemple, ja indemnitza els obrers estrangers que pateixen accidents laborals. Tanmateix, davant de les crítiques de diferents eurodiputats, ha admès que "l'aplicació" d'aquesta mena de mesures "vol el seu temps". "Les reformes topen amb obstacles [...], no n'hi ha prou amb aplicar lleis, també s'ha de canviar la mentalitat de la gent, i en això estem treballant", ha respost Al Marri, que també ha descartat la creació d'un fons especial per a compensacions a treballadors que s'hagin mort o hagin patit accidents a la feina.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, la presidenta de la subcomissió dels drets humans del Parlament Europeu, la socialdemòcrata Maria Arena, també ha criticat que, encara que no sigui "gens fàcil" per a Al Marri aconseguir "progressos" socials en un règim com el qatarià, durant els anys de preparatius del Mundial "s'han mort milers de treballadors en la construcció dels nous estadis de futbol" i molts obrers "han patit accidents laborals sense rebre assistència", ni econòmica —assegurances de treball i indemnitzacions, per exemple— ni sanitària. També ha demanat, entre altres coses, posar fi al sistema de la kafala, que lliga el treballador a l’empresari, i que el govern qatarià "no abandoni les reformes un cop s'hagi acabat el Mundial". Sobre això, Al Marri ha assegurat que Doha no ha aprovat aquestes mesures per la celebració de la competició, sinó que ja tenia pensat fer-ho i només les ha "accelerat".

Cargando
No hay anuncios

Preguntat per la defensa dels drets de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, Al Marri s'ha limitat a respondre que Qatar és un país "obert", que "tothom que vulgui hi pot anar" i que, si no s'ha entès d'aquesta manera, es deu a "problemes de comunicació". La realitat, però, és que l'homosexualitat és un delicte segons el Codi Penal qatarià, que pot ser castigat amb fins a set anys de presó, i que la llei permet la detenció preventiva sense càrrecs de fins a sis mesos "si existeixen raons ben fonamentades per pensar que l'acusat ha comès un crim com violar la moralitat pública". A més, tal com diferents europarlamentaris han recordat a Al Marri, el mateix ambaixador del Mundial, Khalid Salman, va qualificar l'homosexualitat de "dany mental" en una entrevista per a un documental a la televisió pública alemanya ZDF.

L'eurodiputat que s'ha mostrat favorable a la celebració del Mundial a Qatar ha sigut el popular José Ramón Bauzá, que ho veu com "una finestra d'oportunitat" per "fer diplomàcia" i aconseguir avenços socials, econòmics i geopolítics a la regió. Des de la visió oposada, els eurodiputats Miguel Urbán Crespo (Esquerra Europea) i Ana Miranda (Els Verds) han criticat durament que s'utilitzi el futbol per "blanquejar" un règim autoritari.

Cargando
No hay anuncios