El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, viatjarà aquest dilluns a Madrid, poc més d'una setmana després d'haver cancel·lat una visita oficial a la capital espanyola per centrar-se en el nou front que Rússia va obrir a la regió ucraïnesa de Khàrkiv. Zelenski té previst reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i signar l'acord bilateral de seguretat amb què Espanya es compromet a continuar donant suport militar a Kíiv. Serà la primera visita bilateral del president d'Ucraïna a Espanya, tot i que ja va assistir a la cimera de la Comunitat Política Europea, a Granada, l'octubre passat.
Putin vol reprendre les converses de pau amb Ucraïna si manté les conquestes
El president rus posa en dubte la legitimitat de Zelenski
BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha demanat aquest divendres reprendre les negociacions de pau amb Ucraïna. Des d'una roda de premsa a Minsk, la capital de Bielorússia, el líder rus ha demanat tornar a seure amb Kíiv per arribar a "firmar documents jurídicament vinculants". "Que tornin [les negociacions]! Però que tornin partint de la situació actual sobre el terreny. Nosaltres hi estem disposats", ha afirmat. Putin, però, ha posat en dubte que a la taula de negociacions hi hagi d'haver el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski. El mandat del president ucraïnès va acabar el passat dia 20 de maig i això, per al president rus, significa que "la legitimitat del cap d'estat [d'Ucraïna] ha expirat".
Segons fonts properes al president rus consultades per Reuters, la idea de Putin és “congelar la guerra”, és a dir, que Ucraïna entregui a Rússia tots els territoris que ara mateix estan sota control de Moscou. No és el primer cop que fa una oferta d’aquesta mena. El mandatari va oferir un alto el foc amb les mateixes condicions als Estats Units el febrer passat, segons va informar Reuters.
Les mateixes fonts creuen que Putin vol aprofitar el momentum de Rússia per deixar enrere la guerra i vendre com una victòria l’annexió d’aquests territoris ucraïnesos.
I és que Rússia fa mesos que porta la iniciativa al camp de batalla. Moscou ja controla un 18% del territori ucraïnès i fa dues setmanes va obrir un nou front prop de la ciutat de Khàrkiv, al nord-est d’Ucraïna.
Un altre dels motius pels quals Putin ha fet aquest canvi de discurs, segons les fonts properes al Kremlin, és el fet que una victòria total sobre el terreny és gairebé impossible. Qualsevol nova gran ofensiva sobre territori ucraïnès significaria una nova mobilització de reservistes. Després del primer reclutament a escala nacional, el setembre del 2022, la seva popularitat va caure en picat i milers d’homes van fugir del país.
Res no indica, però, que Ucraïna hagi d’acceptar aquest cop seure amb el president rus. Zelenski ha insistit diversos cops que no acceptarà cap cessió de territori a Rússia i, de fet, va signar un decret el 2022 que declarava formalment que qualsevol negociació amb Putin és “impossible”.
Els esforços de Kíiv per arribar a un acord de pau passen per la cimera que s’ha de celebrar aquest juny a Suïssa, on líders de tot el món estudiaran la fórmula de deu punts que Zelenski va presentar el 2022. Hi ha convidats aliats russos, com la Xina, però el president ucraïnès ha afirmat diverses vegades que no creu que Moscou hi hagi d’assistir.
Putin va dir la setmana passada, en la seva visita a la Xina, que la pau no podria venir donada des de Suïssa perquè llavors seria una “condició imposada” i no una “negociació seriosa”. “Crec que un dels objectius de la conferència és que la comunitat occidental, els patrocinadors del règim de Kíiv, confirmin la legitimitat del cap d’estat”, ha assegurat el president rus en la roda de premsa d’aquest divendres.
El ministre d’afers exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha afirmat a X que si Putin defensa ara tornar a negociar és perquè “l'espanta l’èxit” de la cimera a Suïssa. “Putin no té cap intenció d’acabar amb la seva agressió a Ucraïna. Només la veu d’una majoria global pot forçar-lo a escollir la pau sobre la guerra”, ha assegurat.