Terrorisme

Putin s'entesta a vincular Ucraïna amb l'atemptat de Moscou: "Qui el va ordenar?"

El president admet per primer cop l'autoria d'"islamistes radicals" però diu que vol saber qui hi ha al darrere

Putin encen un ciri en memòria de les víctimes de l'atemptat de la sala de concerts a les afores de Moscou
25/03/2024
4 min

ParísTres dies després de la massacre en una sala de concerts a Moscou, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha reconegut que l'atemptat a Moscou que va deixar 144 morts va ser provocat per "islamistes radicals". Fins ara s'havia negat a reconèixer la vinculació de l'Estat Islàmic (EI), tot i que el grup jihadista n'havia reivindicat l'autoria. Les declaracions del mandatari, però, tornen a vincular Ucraïna a la responsabilitat de la massacre. Putin ha dit que l'atac "el van protagonitzar islamistes radicals", però que el que cal saber és qui hi ha realment al darrere. I seguidament ha apuntat: "Aquesta atrocitat podria ser una baula més en la sèrie d'intents dels que lluiten contra la Federació de Rússia des del 2014 i sota el règim neonazi de Kíiv". Moscou no presenta proves que puguin vincular el govern de Volodímir Zelenski en l'atac. Kíiv ha rebutjat des del primer moment qualsevol implicació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Sabem que el crim va ser comès per islamistes radicals amb una ideologia contra la qual el mateix món islàmic ha estat lluitant durant segles", ha declarat Putin després d'una reunió amb els serveis especials per reforçar la protecció del país. I ha afegit: "Sabem qui va fer l'atac a la sala Crocus, però el que més ens interessa és saber qui el va ordenar".

I en aquest sentit ha fet referència al fet que, segons el Kremlin, els terroristes intentessin fugir a Ucraïna, una frontera convertida en front de guerra després de l'atac. "Qui els esperava allí?", s'ha preguntat el mandatari.

Putin associa l'atemptat a la fallida contraofensiva ucraïnesa del 2023. També, i sobretot, a les noves tàctiques que l'exèrcit ucraïnès ha protagonitzat en els últims mesos, és a dir, bombardejar, amb míssils i drons, la infraestructura energètica russa, les bases a Crimea, i fins i tot ciutats i localitats de les regions frontereres de Kursk i Bélgorod. "Els actes sagnants d'intimidació, com l'atac terrorista comès a Moscou, encaixen lògicament en aquesta sèrie", ha assegurat el president.

Occident tem les intencions de Moscou

Els Estats Units, i altres aliats occidentals, asseguren que l'autoria de l'EI és veraç i també rebutgen que Ucraïna tingui qualsevol responsabilitat en l'atemptat. Des d'un primer moment temen que Putin vulgui utilitzar aquest atemptat com a excusa per escalar encara més la guerra contra Kíiv. "Sabem que [Rússia] està creant una cortina de fum de propaganda per defensar una invasió completament diabòlica d'Ucraïna", va advertir diumenge el ministre de Finances britànic en una entrevista a Sky News. A França el president de la República, Emmanuel Macron, ha demanat aquest dilluns a Putin "no instrumentalitzar" l'atemptat i "no utilitzar aquest context per intentar apuntar cap a Ucraïna".

Precisament aquest dilluns, la intel·ligència britànica alertava que el Kremlin ha llançat, a les xarxes socials, una campanya de desinformació per acusar països occidentals d'estar darrere de la massacre. Concretament, i segons Londres, Moscou ha creat una xarxa de comptes falsos automatitzats que publiquen enllaços de notícies falses publicades a webs falses que imiten mitjans de comunicació coneguts. Les notícies culpen serveis d'intel·ligència de països occidentals de ser els responsables de l'atemptat, segons denuncia The Insider. La campanya hauria estat orquestrada per empreses russes vinculades al Kremlin.

Que terroristes jihadistes de la branca centreasiàtica del Daeix siguin els responsables de l'atemptat de divendres situa en una posició difícil el govern de Putin perquè implicaria un error dels serveis d'intel·ligència russos –centrats en la guerra a Ucraïna–, que van ignorar les advertències dels Estats Units.

Els experts consideren que l'autoria de l'Estat Islàmic és veraç. La branca de l'EI al Khorasan, que té el seu origen a l'Afganistan, ha ressorgit en les últimes setmanes en l'escena internacional i podria estar planejant més atemptats. L'EI-K ja va cometre al gener un atemptat contra la població iraniana de Kerman que va provocar més d'un centenar de morts. A més, l'EI va fer la reivindicació de l'atemptat de divendres als afores de Rússia a través del compte de Telegram d'Amaq, l'agència de notícies d'Estat Islàmic. És la mateixa agència que reivindica tots els atemptats del Daeix.

Màxima alerta terrorista

Després de la massacre de Rússia, França ha anunciat aquest dilluns que augmenta al nivell màxim l'alerta terrorista al país. Segons Emmanuel Macron, en els últims mesos la mateixa branca d'EI que ha actuat a Rússia ha intentat atemptar "en diverses ocasions" a França, tot i que els serveis antiterroristes ho han evitat en la majoria de casos. De fet, un dels últims atemptats a França, el que va tenir lloc el desembre passat al pont de Bir-Hakeim de París, el va protagonitzar un terrorista jihadista vinculat a la branca d'EI al Khorasan.

Altres països europeus estan valorant augmentar l'alerta. Itàlia també ha anunciat aquest dilluns que reforça la vigilància policial dels llocs "sensibles", sobretot de cara a aquestes vacances de Setmana Santa. A Alemanya el govern ha recordat que el nivell d'alerta és ja elevat i així es mantindrà en les pròximes setmanes.

stats