L'atac rus a Ucraïna

Putin es reunirà amb Kim Jong-un per parlar d'armament

El règim de Corea del Nord podria proveir Moscou d'artilleria i míssils antitancs per a la guerra d'Ucraïna

BarcelonaLa guerra d'Ucraïna està revifant aliances de la Guerra Freda. El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, viatjarà aquest setembre a Rússia per reunir-se amb el president rus, Vladímir Putin, i parlar de la possibilitat de subministrar armes al Kremlin per a la guerra d'Ucraïna, segons ha revelat el New York Times. Kim Jong-un podria viatjar en el seu tren blindat fins a Vladivostok, a l'extrem oriental de Rússia, segons aquest rotatiu, que apunta la possibilitat que la reunió es produeixi durant el Fòrum Econòmic de l'Est, del 10 al 13 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No és el primer cop que el dictador nord-coreà es reuneix amb Putin –ja es van entrevistar a Vladivostok el 2019–, però aquesta nova trobada arriba en un moment de màxim aïllament polític de Rússia i amb un objectiu clar de reforçar la col·laboració militar i armamentística entre els dos països, amb la guerra d'Ucraïna com a rerefons.

Cargando
No hay anuncios

Putin vol aconseguir projectils d'artilleria i míssils antitancs i ofereix a canvi a Kim Jong-un tecnologia avançada i submarins nuclears, segons aquestes mateixes fonts. El règim nord-coreà, a més, necessita ajuda econòmica per superar el seu greu problema de seguretat alimentària. Les sancions econòmiques i les conseqüències de la pandèmia de covid-19 van portar el mateix Kim Jong-un a admetre públicament, l'any 2021, que el país passava una crisi similar a la gran fam dels anys 90.

"Corea del Nord sempre ha sabut treure rèdit de la conjuntura, i l'actual context internacional cada cop més bipolar li és favorable per buscar tractes que la beneficiïn, sigui en forma de petroli o gas o qualsevol mena d'importacions", apunta el professor del programa d'Àsia Oriental a la UOC Just Castillo. "Estem en un context molt interessant perquè tant Rússia com Corea del Nord es necessiten", afegeix l'analista sobre l'Àsia del Cidob Inés Arco.

Cargando
No hay anuncios

Moscou necessita reposar una gran quantitat d'artilleria que ha perdut en aquests mesos de conflicte a Ucraïna i també munició, un element que també necessita Kíiv. "I part de l'armament de Corea del Nord va ser desenvolupat amb models soviètics, cosa que els fa complementaris" amb l'arsenal rus, apunta Arco.

Durant la Guerra Freda, Corea del Nord va comptar sempre amb el suport polític i econòmic de la Unió Soviètica. De fet, el col·lapse de l'URSS va ser un dels factors clau que van desencadenar la gran fam dels anys 90 a Corea del Nord. Però fins a la guerra d'Ucraïna, Rússia s'havia sumat sempre a les sancions de l'ONU contra Pyongyang, imposades pels seus intents d'aconseguir armes nuclears. L'any passat –per primer cop des del 2006– es va sumar a la Xina per vetar noves sancions a Pyongyang. Al mateix temps, Corea del Nord ha estat un dels pocs països que han votat en contra de les resolucions de l'ONU contra la invasió russa d'Ucraïna, juntament amb Bielorússia, Síria i Eritrea.

Cargando
No hay anuncios

Ara la segona potència nuclear del món s'acosta de nou a l'hermètic règim dictatorial nord-coreà i fa canviar els equilibris geopolítics d'un món cada cop més inestable. "Corea del Nord ja és una potència nuclear consolidada", apunta Castillo, que apunta, no obstant, la possibilitat que aquesta transferència tecnològica de Rússia pugui servir també per modernitzar el seu arsenal. "Des d'un punt de vista d'estratègia, Rússia no té cap raó o incentiu per no ajudar a Corea del Nord si aquest és el preu", apunta l'expert.

Possibles maniobres militars conjuntes

El juliol passat el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va visitar Pyongyang i va participar en els actes oficials del 70è aniversari de la fi de la Guerra de Corea. El ministre rus va presenciar la desfilada militar que va marcar la diada amb l'exhibició dels seus míssils balístics. Aquest mateix dilluns, a més, Xoigú va admetre als mitjans que s'està debatent la possibilitat de fer maniobres militars conjuntes amb Corea del Nord. "Per què no? Són els nostres veïns. Hi ha una dita russa que diu que no esculls els teus veïns però que és millor viure amb ells en pau i harmonia", va dir en resposta a la pregunta de si hi hauria exercicis militars conjunts.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, Arco subratlla que aquesta proposta russa inclou la Xina, però de moment Pequín no s'hi ha pronunciat oficialment. L'analista posa en dubte que al govern xinès li interessi fer aquest moviment, que "seria molt negatiu per a les seves relacions econòmiques, en un moment en què la seva economia està afeblida" després del covid. Per a Arco, la proposta de maniobres militars conjuntes podria ser només un "al·licient" que Moscou intenta donar a Corea del Nord a canvi de l'armament que necessita, més que no pas una possibilitat real, ja que Pyongyang seria el "soci menor" en aquests suposats entrenament i qui més s'exposaria serien Rússia i la Xina. A ningú se li escapa, a més, que unes maniobres militars com aquestes sumarien tensió a aquesta regió del Pacífic, on els Estats Units fan maniobres militars conjuntes amb Corea del Sud de manera rutinària i on el conflicte al voltant de Taiwan ha pujat de to en els últims mesos.

Cargando
No hay anuncios

Moscou ha admès també públicament que manté converses polítiques amb Pyongyang per donar feina a uns 50.000 treballadors nord-coreans al seu territori, cosa que aniria en contra de les sancions econòmiques a Corea del Nord, segons Reuters. Els Estats Units ja han acusat diverses vegades Corea del Nord d'estar subministrant armes a Rússia per a la seva guerra a Ucraïna, però tant Moscou com Pyongyang ho han negat sempre fins ara. Dimecres passat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Kirby, ja va anunciar que hi havia converses entre Rússia i Corea del Nord per pactar una reunió de Putin i Kim Jong-un en la qual volien arribar a un acord d'armament, segons explicava Politico.

"Qualsevol acord armamentístic entre Corea del Nord i Rússia violaria directament diverses resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU", va dir Kirby. I encara feia una interpretació política d'aquest acostament de Moscou al règim nord-coreà: "És difícil mirar-s'ho i veure-hi alguna cosa més enllà de debilitat", va dir en al·lusió al Kremlin.