Kirill Shamiev: "Putin pot convertir Rússia en una altra Corea del Nord"
Politòleg rus
BarcelonaKirill Shamiev (Rússia, 1995) és un analista polític especialitzat en relacions civil-militars russes i reformes del sector de la seguretat amb un excepcional coneixement sobre com funciona el Kremlin. Està acabant el seu doctorat a la Universitat Central Europea de Viena.
A mesura que Rússia està perdent terreny a Ucraïna, aquesta setmana hem sentit per primer cop crítiques dins l'entorn del Kremlin.
— Després d'aquesta derrota operativa a la regió de Khàrkiv els sectors ultranacionalistes encara abracen més les idees imperials de la Gran Rússia. L'exèrcit rus no només està perdent, sinó que en realitat es retira sense combatre. Però la propaganda mediàtica del Kremlin diu que tot va bé, i és aquesta narrativa el que crea discrepàncies. Aquests sectors han admès en públic que les coses no van bé, i diuen que Vladímir Putin no en sap res i ha estat enganyat per comandaments intermedis, cosa que és patètica. Estic 100% segur que sap molt bé què està passant. Mentre les forces de Rússia no mostrin cap èxit operatiu a Ucraïna, i el Kremlin no pugui aconseguir cap objectiu tangible (en lloc de la "desnazificació" i la "desmilitarització", que en realitat ningú sap què vol dir), aquestes discrepàncies creixeran.
Hi ha esquerdes dins l'aparell de l'estat?
— És difícil saber-ho, perquè aquestes veus són marginals. Poden tenir armes i ser violents, però res ens indica que sectors significatius entre les elits de Putin, del govern federal o fins i tot dels regionals es plantegin un canvi polític. Hi ha discrepàncies dins les agències de seguretat, sobretot entre els seus cossos més professionals, que entenen el que està passant i ja ho havien vist a venir abans de la guerra. Aquesta gent existeix dins del govern, però estan silenciats: bé perquè pensen que en plena guerra la guerra no convé criticar el comandant en cap, bé perquè tenen por.
Per què Putin es resisteix parlar de "guerra" i a decretar la mobilització general?
— Anomenar guerra a la guerra seria molt impopular a Rússia. La ironia és que el Kremlin ha aconseguit crear aquest clima en què la gent pensa que el seu govern s'ha de defensar. És una societat molt insegura, amb unes elits molt protegides que temen ser enderrocades (pels nazis, o per les forces de l'OTAN, o pels terroristes islàmics, o...). I a més hi ha un record espantós de la Segona Guerra Mundial. D'altra banda, parlar de guerra suposaria admetre que "l'operació especial" ha fracassat, algú hauria de ser responsable d'aquest fracàs, i en un sistema tan personalista no és fàcil trobar un cap de turc a qui culpar. I, en tercer lloc, hi ha un problema operatiu i de recursos: una mobilització general no és simplement cridar tothom a files, és una tasca ingent. Cal tota una reestructuració econòmica, armar i entrenar els reclutes, i no estic segur que Rússia, com a estat, sigui capaç de fer-ho. Estan pensant en un reclutament limitat, a les regions més properes a Ucraïna, perquè també pensen com preservar Putin al poder. Poden fer-ho en zones rurals, en pobles petits, on saben que la gent no protestaria perquè ningú els protegiria. M'aposto el que vulguis que encara que es decretés la mobilització general, els joves de Moscou, Sant Petersburg i les altres grans ciutats en quedarien al marge, per evitar protestes.
Hi ha 85 diputats municipals de Moscou i Sant Petersburg que han signat una carta qualificant Putin de traïdor i dient que ha de ser destituït del seu càrrec. Què vol dir això i què els passarà?
— El partit liberal Yabloko, el moviment Rússia Oberta i Alexei Navalni, amb la seva estratègia de vot intel·ligent, van donar suport a alguns candidats en l'administració local que van poder ser elegits. I ara han decidit dir prou. Es tracta d'un grup molt heterogeni: comunistes, liberals, liberals d'esquerra... Estan sent detinguts, i els seus consells, dissolts. És un bon exemple de per què el Kremlin s'ha centrat tant a preservar el control de les eleccions.
Ja no veiem manifestacions als carrers de Rússia contra la guerra. Què ha passat?
— Unes 16.000 persones han estat detingudes des del 24 de febrer per manifestar-se contra la guerra. I les protestes necessiten organització, no es fan amb una vareta màgica: calen líders que sàpiguen arribar a la gent i una mínima estructura, encara que sigui a través de les xarxes socials. I tothom que podria fer això ara és a la presó, a l'exili o ha de callar. És una forma de repressió no tan visible com els cops de porra, però més efectiva. Protestar ara és arriscat i força inútil, perquè o bé ets reprimit o bé ningú t'escolta, ja que tots els mitjans de comunicació estan controlats. I, malgrat tot, cada setmana hi ha gent detinguda a Rússia per sortir al carrer amb un cartell contra la guerra. El món no hauria d'oblidar els que han dit no a la guerra a Rússia.
Veu possible un cop d'estat contra Putin? Els oligarques podrien impulsar un canvi?
— Sobre els oligarques, ja no tenen cap influència política, però encara tenen diners. I també tenim sectors descontents dins l'aparell de seguretat, com Yevgueni Prigozhin, cap de l'empresa militar privada Wagner, que disposa d'armes i d'homes i té relacions amb el crim organitzat, però necessita diners. El nucli del cercle de Putin està molt ben protegit, i ell està molt pendent de la seva salut. La seva guàrdia de seguretat personal és molt forta. Organitzar un cop d'estat seria molt difícil, més encara amb tota la tecnologia de vigilància digital i amb els agents de l'FSB [els serveis de seguretat heretats del KGB] infiltrats a tot arreu. Amb els problemes a Ucraïna hi ha més possibilitats d'un cop, però tampoc queda clar què faria l'exèrcit. Amb la seva cultura militar i tal com estan organitzats, és molt difícil; potser alguns sectors s'hi sumarien, com va passar el 1991 amb Gorbatxov, però l'opció més fàcil per a la majoria seria quedar-se a les casernes i veure què passa.
Creu que la supervivència política de Putin depèn de com s'acabi la guerra a Ucraïna?
— Sí. Però el cas és que Rússia encara té molts recursos. T'explicaré un vell acudit rus: un pare alcohòlic arriba a casa i diu a la seva família que ha perdut la feina, i el fill li pregunta: "Ara deixaràs de beure, papa?" I ell li respon: "No, fill, tu deixaràs de menjar". Il·lustra com funciona l'economia russa: la gent serà més pobra, però el Kremlin conservarà una porció important dels recursos limitats. I una altra cosa és que Putin encara té possibilitats de mantenir aquesta dictadura personal només gràcies a l'enorme pes i poder que tenen els aparells de seguretat. En realitat podríem veure una altra Corea del Nord, aïllada per Occident, amb una persona controlant el poder. Soc força pessimista, ningú sap què pot passar.
Navalni continua a la presó, però el seu moviment segueix viu.
— Ell encara es pot comunicar a través dels seus advocats i el seu equip continua treballant des de l'exili, publicant les seves investigacions sobre corrupció, i fins i tot han obert un canal a YouTube per seguir l'actualitat política. La seva decisió de tornar [d'Alemanya, on es va recuperar de l'intent d'enverinament] va ser un encert, perquè quedar-se a l'exili hauria suposat la fi de la seva carrera política. Encara està ben viu i esperem que el Kremlin no decideixi matar-lo. Si hi ha canvis i és alliberat, i si encara conserva la seva salut, tindrà un capital polític enorme, després d'haver patit tant.