Putin desafia Occident a aturar el seu nou míssil hipersònic sobre un objectiu a Kíiv

El president rus s'obre a reunir-se amb Trump i diu que està "a prop" d'aconseguir els seus objectius a Ucraïna

El president rus, Vladímir Putin, aquest dijous al matí, durant el seu xou anual de final d'any, televisat i amb preguntes dels ciutadans.
Act. fa 0 min
4 min

LondresLa grossa avançada de Nadal del Xou de Putin ha sigut matinera, aquest dijous. Quan encara no feia ni cinquanta minuts –de les entre tres i quatre hores que es preveu que s'allargarà l'acte– que el president rus s'havia assegut al plató de televisió per a la seva habitual compareixença de cloenda de l'any, ha desafiat Occident a un peculiar i amenaçador duel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Preguntat pel nou míssil Oréixnik, que Rússia va llançar sobre Ucraïna fa un mes, Putin ha insistit que la tecnologia dels enemics "no té cap possibilitat" d'interceptar-lo. I ha anat més enllà afirmant: "Fem un experiment o un duel". Putin ha demanat que se seleccioni un objectiu a Kíiv, que hi portin les defenses antiaèries occidentals i que es comprovi si són capaços d'interceptar-lo. “Serà interessant veure'n el resultat”. El míssil es desplaça a una velocitat de Mach 10, o 2,5-3 km per segon (10 vegades la velocitat del so). "Actualment, no hi ha maneres de contrarestar aquesta arma", ha reblat el president rus.

La compareixença de Vladímir Putin, oficialment Resultats de l'any amb Vladímir Putin, és la fusió de dues intervencions tradicionals que el president rus sempre feia a finals de desembre, una amb periodistes i una altra adreçada als ciutadans, en què responia les preguntes triades. És la segona vegada que pren el format 2x1 (conferència de premsa i preguntes dels teleespectadors), i és emesa per totes les cadenes de televisió del país.

La intervenció d'aquest 2024 té lloc a un mes de la presa de possessió de Donald Trump a la Casa Blanca i 48 hores després de la mort a Moscou, en atemptat amb bomba, d'Ígor Kiríl·lov, tinent general de l'exèrcit i cap de les Forces de Defensa Nuclear de Rússia. Inevitablement, se li ha preguntat sobre el nou inquilí de la Casa Blanca. Putin ha dit que "fa més de quatre anys" que no hi parla, i que no està segur de quan s'hi reunirà o hi parlarà. "Estic disposat a trobar-me amb ell, si ho vol", ha afegit. La darrera vegada que es van entrevistar va ser a la cimera del G-20 del Japó, l'any 2019.

Sobre la guerra d'Ucraïna, com en anteriors vegades, Putin s'ha mostrat calculadament ambigu, i ha dit que Rússia està preparada per negociar amb Ucraïna. I quan se li ha demanat si estava disposat a comprometre's "d'alguna manera", ha respost que "la política és l'art del compromís". Ha culpabilitzat Ucraïna i l'ex primer ministre britànic, Boris Johnson, de sabotejar les converses d'Istanbul del 2022. "Ucraïna se'n va retirar perquè l'ex primer ministre Boris Johnson va viatjar a Ucraïna i va dir que havia de lluitar fins a l'últim ucraïnès. No crec que en quedi cap", ha afegit. Johnson va dir a The Times que aquestes afirmacions "no són més que una ximpleria total i propaganda russa".

Més enllà de possibles converses de pau, a Putin també li han preguntat si "la victòria està més a prop". El president ha començat la resposta fent que es desplegués una pancarta darrere seu, que ha assegurat que li va donar una brigada marina russa, signada per soldats en actiu. El patriòtic acte ha sigut rebut per l'audiència amb un aplaudiment de la multitud. Ha dit, en tot cas, que la situació "està canviant dràsticament" i que els soldats russos "recuperen territori" cada dia. "La guerra és complicada, però estem cada cop més a prop de completar les tasques principals de l'operació especial", ha dit. Amb tot, no ha gosat posar cap data ni tampoc ha assenyalat quan es pot recuperar la totalitat de la regió de Kursk, part de la qual controla Kíiv des de mitjans d'agost.

Falta de mantega i inflació

No ha sigut, però, ni Trump ni la guerra d'Ucraïna –que el Kremlin insisteix a anomenar "operació militar especial"– l'objecte de la primera pregunta del xou. L'economia ha passat per davant, en un intent del Kremlin d'allunyar dels teleespectadors la idea que el país viu una guerra, encara que tingui lloc, majoritàriament, a Ucraïna.

I és que els ciutadans senten a les seves butxaques una inflació del 9,1% i un augment molt substancial del preu de la mantega i, en general, de la cistella de la compra. Putin ha reconegut que la dada és "un senyal alarmant", però que el conjunt de la situació econòmica "és estable" i que es "continua avançant contra tot pronòstic", malgrat el que ha qualificat d'"amenaces externes". Ha assegurat, igualment, que el creixement d'aquest 2024 serà del 3,9%. El president també ha menystingut l'impacte econòmic de les sancions occidentals.

En relació amb l'ús d'armes nuclears, les paraules del president rus han sigut una repetició de les que ha dit últimament, en especial des del canvi de doctrina russa, de finals de setembre. En resum, que si els enemics creen una amenaça per a Rússia, Rússia té dret a utilitzar armes nuclears contra ells.

No han faltat, tampoc, les preguntes sobre la caiguda del règim de Bashar al-Assad, fins fa no res el gran aliat rus a la regió del Pròxim Orient. Moscou té encara dues bases militars al territori de Síria. Putin ha acollit el dictador, i ha assegurat que s'hi entrevistarà aviat. "No he vist el president Al-Assad després de la seva arribada a Moscou, però tinc previst veure'l. I tant que hi parlaré". Aquests han sigut els primers comentaris de Putin sobre Al-Assad. Tot seguit, però, ha negat que l'enfonsament del seu aliat representi una derrota per a Rússia. També s'ha mostrat confiant a mantenir les dues bases. Així i tot, imatges de satèl·lit difoses per agències d'intel·ligència occidentals demostren que les forces russes semblen estar preparades per retirar el seu equipament.

stats