Putin canvia la seva doctrina nuclear per amenaçar Ucraïna i Occident

El president rus avisa que podria fer servir armes nuclears si és atacada amb armes convencionals

ARA
2 min
El president rus, Vladímir Putin, presideix una reunió del seu Consell de Seguretat per anunciar canvis en la doctrina nuclear del país.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha advertit aquest dimecres al vespre que Rússia podria utilitzar armes nuclears si és atacada amb míssils convencionals per una potència no nuclear que rebi el suport d'una potència nuclear. Ha comparegut durant una reunió del Consell de Seguretat de Rússia per anunciar canvis en la doctrina nuclear oficial russa que li permetrien respondre amb armes nuclears a un possible atac amb armes convencionals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una amenaça preventiva, una més i més pujada de to, a l'espera que aquesta setmana els Estats Units i la Gran Bretanya anunciïn finalment si concedeixen a Ucraïna permís per llançar míssils de llarg abast sobre territori rus. Aquest dijous a la tarda, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, es reuneix a Nova York amb el president dels Estats Units, Joe Biden, i la vicepresidenta i candidata demòcrata a la presidència, Kamala Harris, per presentar-los el seu "pla de la victòria" i amb el permís per fer servir armes de llarg abast en territori rus a sobre de la taula.

"Es proposa que l'agressió contra Rússia per part de qualsevol estat no nuclear, però amb la participació o el suport d'un estat nuclear, es consideri un atac conjunt contra la Federació Russa", ha anunciat Putin. També ha afegit que Moscou consideraria fer servir armes nuclears si rep "informació creïble" sobre un llançament massiu de míssils, avions o drons contra Rússia. Putin argumentava que els canvis a les seves normes responen a un panorama global que canvia ràpidament i que ha generat noves amenaces i riscos per a Rússia, segons Reuters.

Rússia es reserva el dret d'utilitzar també armes nuclears si la federació o la seva aliada Bielorússia són objecte d'agressions, fins i tot amb armes convencionals, segons Putin. El líder rus ha assegurat que tots aquests canvis a la normativa nuclear del país s'han calibrat acuradament i estan en proporció amb les amenaces militars modernes a què s'enfronta Rússia.

Les novetats en la doctrina nuclear russa, doncs, inclouen l'ampliació de les amenaces sota les quals Rússia consideraria un atac nuclear, la inclusió de l'aliat Bielorússia sota el paraigua nuclear rus i la idea que una potència nuclear rival que doni suport a un atac convencional contra Rússia també es consideraria que està atacant.

Precisament, la intervenció de Zelenski ahir dimecres a l'Assemblea de l'ONU a Nova York es va centrar en l'amenaça nuclear russa, però parlant més aviat dels possibles atacs militars del Kremlin sobre centrals nuclears del seu país. El cap de gabinet de Zelenski, Andrí Iermak, ha rebutjat les noves amenaces russes i el canvi de doctrina anunciat per Putin: "Rússia ja no té instruments per intimidar el món a part del xantatge nuclear. Aquest instrument no li funcionarà", ha dit.

stats