Putin amenaça l'OTAN amb una guerra si permet a Kíiv fer servir míssils de llarg abast

L'advertència del Kremlin arriba el dia que Biden i Starmer es reuneixen a Washington per prendre una decisió al respecte

ARA
2 min
Vladímir Putin, divendres als afores de Moscou.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha volgut enviar un missatge clar als seus homòlegs nord-americà i britànic davant la seva imminent reunió a Washington. Si donen permís al govern d'Ucraïna per fer servir els seus míssils de llarg abast en territori rus, els ha dit, "significaria la participació directa de països de l'OTAN en la guerra d'Ucraïna" i davant d'això Rússia prendria les "decisions corresponents". Una amenaça en tota regla que Putin va fer en unes declaracions dijous i que el portaveu del Kremlin ha volgut refermar aquest divendres, en una compareixença davant la premsa, just el dia que Joe Biden i Keir Starmer es trobaran precisament per prendre una decisió sobre aquests míssils.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Si aquesta decisió es pren no significarà altra cosa que la participació directa dels països de l'OTAN, dels EUA i dels països europeus, a la guerra a Ucraïna. Això significarà que els països de l'OTAN, els EUA i els països europeus, combaten contra Rússia", va dir Putin dijous a la televisió pública, després d'intervenir en un fòrum cultural a Sant Petersburg. El president rus va anar més enllà encara i va insistir que aquesta decisió canviarà "la mateixa naturalesa del conflicte", en al·lusió que ja no es reduirà a una guerra entre els exèrcits rus i ucraïnès.

Putin va argumentar que aquest tipus d'armament de llarg abast, ja siguin els ATCAMS o els Storm Shadow, només es pot llançar contra territori rus amb l'ajuda de les dades d'intel·ligència dels satèl·lits dels Estats Units i dels països de la UE, ja que l'exèrcit ucraïnès no té la capacitat tècnica per fer-ho.

"La declaració que va fer ahir el president Putin és molt important. És extremadament clara, sense ambigüitats i no permet lectures dobles. No tenim cap dubte que aquesta declaració ha arribat a aquells als quals estava destinada", ha deixat clar aquest divendres mateix al matí el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Tot i que formalment el possible permís a Ucraïna per fer servir aquests míssils es decidirà en la reunió d'aquest divendres a Washington entre Biden i Starmer, mitjans britànics com The Guardian asseguren que la decisió ja està presa a favor de donar l'autorització a Kíiv. Des dels gabinets dels dos mandataris, a més, s'ha advertit que probablement no es farà públic encara quina ha estat la decisió al respecte. Probablement s'esperarà fins a l'Assemblea de l'ONU per fer públic aquest nou pas en el conflicte.

Els periodistes que acompanyaven Starmer en el seu viatge a Washington li han preguntat al premier sobre les amenaces de Putin, a la qual cosa ha respost que "Rússia va iniciar aquest conflicte" i, per tant, "Rússia pot posar-hi fi ara mateix".

Però més enllà de les amenaces verbals, el Kremlin ha passat també a l'acció i ha revocat l'acreditació al seu país a sis diplomàtics britànics als quals acusa d'espionatge. El Regne Unit considera les acusacions "completament infundades" i assegura que és una represàlia per l'expulsió del Regne Unit de l'agregat de defensa rus i la retirada de l'estatus diplomàtic de diverses propietats russes efectuada el passat mes de maig.

stats