Eleccions europees 2024

L'agressor de la primera ministra de Dinamarca anava drogat i begut i nega cap motivació política

Frederiksen està bé "però alterada" i ha cancel·lat els actes d'aquest dissabte

ARA
i ARA

BarcelonaLa primera ministra danesa, la socialdemòcrata Mette Frederiksen, té una "petita fuetada cervical" per l'atac que va patir divendres al vespre al centre de Copenhaguen. L'agressor, un home polonès de 39 anys, ha estat interrogat aquest dissabte per un jutge, que ha decidit mantenir-lo sota custòdia fins el 20 de juny. Segons la policia, l'home estava sota els efectes de les drogues i l'alcohol en el moment de l'atac i el seu advocat ha assegurat que no hi ha cap motivació política darrere l'agressió.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat, l'oficina de la primera ministra ha explicat que Frederiksen va ser traslladada a l'hospital perquè li fessin una revisió. Afirma que, tret d'una lesió cervical lleu, està bé "tot i que alterada per l'incident". De fet, ha cancel·lat tots els actes que tenia programats per aquest dissabte.

Cargando
No hay anuncios

Segons han explicat a diaris locals testimonis dels fets, la primera ministra anava caminant per un carrer molt cèntric de la capital quan un home que venia en direcció contrària "li va clavar una forta empenta a l'espatlla que la va fer caure de costat". Uns altres testimonis han dit al mateix mitjà que Frederiksen no va arribar a caure a terra i que l'atacant no va dir-li res. Van dir que l'home havia intentat allunyar-se de pressa del lloc, però que de seguida va ser detingut pels guardaespatlles de la política.

L'agressor és originari de Polònia i viu a Dinamarca des del 2019, tot i que no parla ni entén el danès i ha necessitat un intèrpret durant el seu interrogatori davant del jutge, segons mitjans locals. Ha assegurat que "no està en desacord sobre les posicions (polítiques)" de Frederiksen, i ha afegit que creu que és "una molt bona primera ministra" i que es va "sorprendre positivament" quan se la va trobar al carrer. El jutge ha considerat que l'home sabia qui era la dona a qui va agredir i que, per tant, hi ha una sospita raonable que va cometre un acte violent contra una persona en servei públic. El fiscal del cas, Taruh Sekeroglu, ha dit que no pot confirmar ni desmentir la motivació política.

Cargando
No hay anuncios

Els líders dels principals partits danesos i diversos ministres han condemnat els fets a les xarxes socials i han enviat missatges de suport a Frederiksen. També ha rebut missatges de suport de nombrosos líders europeus, com el president del Consell Europeu, Charles Michel; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, així com del president espanyol, Pedro Sánchez, que s'hi ha referit com "una líder compromesa, una magnífica persona i una gran amiga".

Atacs en un quants països europeus

Mette Frederiksen, de 46 anys, és cap de govern des del juny del 2019: la primera legislatura, va liderar un govern en solitari i en minoria del Partit Socialdemòcrata, i des del desembre del 2022 encapçala un executiu de centre amb dues forces de dreta. El seu partit lidera les enquestes a les eleccions europees de diumenge.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que no està clar si l'agressió tenia motivacions polítiques, ha cobrat importància en un context en què la violència política està creixent a la Unió Europea en plena precampanya de les eleccions a l'Eurocambra. El cas més greu és el de l'intent d'assassinat del primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, però altres representants polítics també han estat víctimes d'atacs o d'amenaces arreu del bloc comunitari. Diversos polítics d'esquerres alemanys han patit agressions de presumptes militants d'extrema dreta i els primers ministres de Polònia, Donald Tusk, i el de Bègica, Alexander De Croo, han rebut amenaces.