Salut

Preservatius gratuïts per als joves a França, també els menors d'edat

Macron anuncia que la mesura entrarà en vigor l'1 de gener per lluitar contra les malalties de transmissió sexual

Les mans d'un home obrint l'embolcall d'un preservatiu
09/12/2022
3 min
1
Regala aquest article

ParísEls joves francesos no hauran de pagar els preservatius a partir del pròxim 1 de gener. El govern francès treballa per concretar com funcionarà la mesura, però el president de la República, Emmanuel Macron, va fer l'anunci aquest dijous: els condons que es venen a les farmàcies seran gratuïts per als joves. "És una petita revolució de prevenció", va escriure a Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Inicialment, va dir que la mesura aniria dirigida a joves d'entre 18 i 25 anys, però aquest divendres ha afirmat que també se'n podran beneficiar els menors d'edat. En resposta a un tuit en què demanava estendre la gratuïtat dels preservatius també als menors de 18 anys, Macron ha contestat que ho faran: "El que guia la meva acció és protegir els nostres conciutadans, protegir la nostra joventut. Així que et responc: ho farem".

Des de fa uns anys, les malalties de transmissió sexual com la gonorrea i la clamídia s'han disparat a França: segons les últimes dades disponibles, entre el 2017 i el 2019 van augmentar un 45% entre els homes. En canvi, el VIH s'ha estabilitzat al voltant dels 5.000 nous casos per any.

L'objectiu de Macron per al 2030 és "zero infeccions" de VIH i que les malalties de transmissió sexual disminueixin fins al punt que deixin de ser un dels "grans problemes de salut pública". El govern aposta per la gratuïtat dels preservatius per als joves per aconseguir l'objectiu. De fet, segons el fabricant Durex, en els últims dos anys la venda mundial de preservatius –coincidint amb la pandèmia– ha caigut un 40%.

A França ja existeixen mesures per accedir als preservatius sense haver de pagar. Des del 2018, qualsevol persona, fins i tot els menors d'edat, podria obtenir preservatius amb un reemborsament d'entre el 60% i el 100%, però per poder obtenir el descompte calia una recepta del metge de família. El principal problema és que el fet d'haver-ho de demanar a un facultatiu i haver de pagar per la visita mèdica –a França la sanitat és de copagament– fa tirar enrere moltes persones, especialment els joves. L'altre gran obstacle és que molts ciutadans desconeixen aquesta opció; només dos de cada deu menors estan al corrent de la mesura, un percentatge que augmenta lleugerament per a la franja d'entre 28 i 24 anys.

Estendre la mesura als menors

La nova iniciativa ho posa fàcil als joves. Només caldrà anar a la farmàcia amb la targeta sanitària, que a França només la tenen els majors de 18 anys. De fet, un dels motius que podrien explicar que la gratuïtat sigui a partir dels 18 anys i, per tant, en quedin al marge els joves de 16 i 17 anys és que els menors d'edat no tenen targeta sanitària pròpia i utilitzen la dels seus pares. Amb tot, algunes veus reclamen que s'estengui la gratuïtat als menors de 18 anys. "Idealment, l’operació hauria de començar pels menors", ha declarat a la televisió BFMTV Christophe Dechavanne, un popular presentador televisiu, molt actiu en les campanyes a favor de l'ús del preservatiu i propietari d'una marca de condons francesa.

La gratuïtat dels preservatius se suma a altres mesures en matèria d'anticonceptius orientades a evitar els embarassos no desitjats. A França són també gratuïtes la píndola de l'endemà, que es pot obtenir sense recepta, i les barreres anticonceptives femenines, com el DIU o els contraceptius orals, per a les dones fins als 25 anys.

Macron també va posar l'accent sobre l'educació sexual aquest dijous i va defensar la implicació de les escoles. "En educació sexual no ho estem fent gaire bé. La realitat està molt, molt lluny de la teoria. Hem de formar molt millor els mestres sobre aquesta qüestió, hem de conscienciar", va dir. L'inquilí de l'Elisi tampoc va descartar convertir en obligatòria, "quan es tinguin les bones recomanacions científiques", la vacunació dels adolescents contra el papil·loma humà, lligat a l'aparició d'alguns tipus de càncer.

stats