L'atac rus a Ucraïna

La presència dels Wagner a Bielorússia amenaça Polònia

El govern ultra polonès acusa els mercenaris d'intimidació i d'ajudar Lukaixenko a manufacturar una crisi migratòria a la frontera

Núria Garrido Gómez
i Núria Garrido Gómez

VarsòviaLa fallida sublevació del Grup Wagner contra Vladímir Putin ha acabat convertint-se, paradoxalment, en un problema per a Polònia. O com a mínim en un assumpte que té al govern ultraconservador polonès molt preocupat. Part dels mercenaris russos revoltats es van traslladar a Bielorússia, en virtut de l'acord entre Putin, Lukaixenko i el líder dels Wagner, Ievgueni Prigojin, i des d'allà han llançat en diverses ocasions amenaces de possibles incursions armades contra Polònia, país fronterer. De moment, aquestes intimidacions s'han quedat només en paraules. Però l'executiu d'Andrzej Duda desconfia dels qui fins fa poc estaven participant en la invasió a Ucraïna i, per això, no ha trigat a duplicar la presència militar a la zona fronterera i ha desplegat brigades a prop de les ciutats bielorusses Brest i Grodno, totes dues molt properes a la frontera polonesa.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tanmateix, sembla que aquestes provocacions no només venen dels mercenaris. També Bielorússia està contribuint a augmentar la tensió amb Polònia. El passat dimarts, dos helicòpters militars bielorussos van violar l'espai aeri polonès sobrevolant la regió de Bialowieza, tal com va confirmar el ministeri de Defensa polonès. Els veïns d'aquesta regió, molt propera a la frontera bielorussa, van alertar de la presència d'helicòpters a primera hora de dimarts i una famosa fotògrafa polonesa va capturar el moment. Varsòvia ja ha notificat l'incident a l'OTAN i ha titllat de “joc perillós” les accions bielorusses. Minsk nega haver violat l'espai aeri polonès i assegura que són "rumors” creats per Polònia per justificar l'augment de presència militar a la frontera.

Cargando
No hay anuncios

Els problemes a la frontera de Polònia amb Bielorússia, però, existien des de molt abans que esclatés la guerra a Ucraïna. Com explica a l'ARA Daniel Tilles, l'editor del mitjà online Notes from Poland, el país de Lukaixenko fa temps que és un “veí hostil” per a Varsòvia. El punt més crític es va desencadenar la tardor del 2021, quan milers de migrants procedents de l'Àfrica i el Pròxim Orient van arribar a Europa a través d'aquesta ruta que el mateix president Lukaixenko va promoure.

Ho va fer després que Brussel·les imposés sancions a Minsk arran de la celebració d'unes eleccions considerades fraudulentes. El president bielorús buscava desestabilitzar Europa amb una onada de refugiats, i d'alguna manera ho va aconseguir.

Cargando
No hay anuncios

Mà dura contra la migració no europea

La resposta del govern polonès a aquella tragèdia humanitària no va ser, ni de bon tros, la mateixa que va donar als refugiats ucraïnesos. L'estiu passat va aixecar un mur fronterer amb un pressupost de 380 milions d'euros. Però res d'això no ha esvaït pas els intents dels refugiats de travessar la frontera. Activistes i voluntaris, que romanen a la zona, continuen denunciant casos com el que va tenir lloc el 28 de juliol passat, quan una mare i una filla de Síria van ser separades pels guàrdies fronterers de Polònia mentre intentaven entrar a territori polonès.

Cargando
No hay anuncios

El partit al capdavant del govern polonès, Llei i Justícia (PiS), sempre ha tret rèdit electoral de la seva mà dura contra la migració de fora d'Europa. I ara l'arribada dels Wagner a la frontera amb Bielorússia els permet tornar a posar el tema a l'agenda mediàtica, uns mesos abans de la celebració de les eleccions generals.

Cargando
No hay anuncios

“Estic segur que els mercenaris de Wagner es disfressaran de guàrdies fronterers i ajudaran els migrants a travessar la frontera. Som l'únic partit que sap com protegir les nostres fronteres. I no permetrem que migrants il·legals inundin Polònia”, deia el cap de setmana passat el primer ministre, Mateusz Morawiecki, mentre visitava una fàbrica on reparen tancs Leopard II.

Una campanya electoral feroç

Tilles recorda que, històricament, el PiS ha construït el seu electorat presentant-se sempre com un “protector de Polònia davant de les amenaces externes”. Per a l'analista, tanmateix, no seria forassenyada la idea que el Grup Wagner ajudés els migrants a travessar la frontera. “Des del 2021, les autoritats bielorusses han estat encoratjant i ajudant a travessar il·legalment la frontera de Bielorússia a Polònia als migrants que busquen asil. Wagner està ara treballant obertament amb les forces de Bielorússia, per tant, no seria sorprenent”.

Cargando
No hay anuncios

L'analista remarca que aquesta qüestió posa també de manifest fins a quin punt està polaritzada la societat polonesa. “Fins i tot el principal partit de l'oposició Plataforma Cívica (PO) també busca treure rèdit electoral de la presència dels Wagner. En aquest cas, ells consideren que el PiS està exagerant l'amenaça real”, explica.

Cargando
No hay anuncios

El corredor de Suwalki

Malgrat tot, és una obvietat que tenir tan a prop el Grup Wagner no és una bona notícia per a Polònia, però tampoc per als països bàltics. Els preocupa especialment el conegut com el corredor de Suwalki, la llengua de terra d'uns 70 quilòmetres ubicada entre Lituània i Polònia i que connecta Bielorússia amb l'enclavament rus de Kaliningrad. Segons algunes de les informacions de les autoritats poloneses, uns cent mercenaris de Wagner s'haurien desplaçat en els últims dies fins a aquest punt, que és l'única frontera de les tres exrepúbliques soviètiques amb la resta de la Unió Europea. De fet, és conegut com el taló d'Aquil·les de l'OTAN.