UE

Polèmica a l'Eurocambra: l'extrema dreta proposa Elon Musk pel premi a la llibertat de consciència

El PPE presenta els opositors veneçolans María Corina Machado i Edmundo González al guardó Sàkharov

2 min
Elon Musk, CEO de Tesla en una fotografia d'arxiu

Brussel·lesEls primers premiats del premi Sàkharov a la llibertat de consciència el 1988 que entrega cada any el Parlament Europeu van ser Nelson Mandela –líder emblemàtic de la lluita contra l'Apartheid de Sud-àfrica– i l'escriptor Anatoli Marchenko, que va ser un dissident polític contra la Unió Soviètica que va morir en un camp de treball. Des d'aleshores, l'han guanyat tot un reguitzell de personatges i entitats civils il·lustres. Per exemple, l'any passat se'l va endur la jove iraniana Mahsa Amini, per la seva valentia contra el règim iranià, i el 2022 el poble ucraïnès per la seva resistència a la invasió russa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enguany, però, l'extrema dreta ha presentat un nom que dista, i molt, del caràcter dels anteriors candidats i guardonats: el propietari de la xarxa social X i de Tesla, Elon Musk. Han coincidit a proposar el magnat els dos grups europarlamentaris d'ultradreta, Patriotes per Europa, del qual formen part l'hongarès Viktor Orbán i la francesa Marine Le Pen, i Europa de les Nacions Sobiranes, que va crear Alternativa per Alemanya (AfD).

Musk s'ha mostrat sempre molt proper a diferents líders d'extrema dreta, com el mateix expresident dels Estats Units Donald Trump; l'actual primera ministra italiana, Giorgia Meloni, o, entre d'altres, el president de l'Argentina, Javier Milei. De fet, Trump li ha arribat a prometre un càrrec en l'administració estatunidenca si guanya les eleccions el pròxim novembre.

Per això, diferents eurodiputats i entitats han criticat el nomenament dels partits d'extrema dreta. "Elon [Musk] és el líder creixent dels extremistes i nacionalistes d'arreu. Els seus fans a la UE li han fet un altre regal", criticava una de les veus més destacades el grup europarlamentari dels liberals, Sandro Gozi. En la mateixa línia, la Confederació de Sindicats ha criticat que es premiï un magnat que, a través, de les seves empreses "viola contínuament els acords sindicals". "L'extrema dreta ha demostrat una altra vegada que sempre estan del costat dels patrons", rebla l'entitat en un comunicat.

El PPE presenta líders opositors veneçolans

El partit amb més representació de l'Eurocambra, el Partit Popular Europeu (PPE), ha nomenat els líders opositors veneçolans Edmundo González –igual que el grup d'ultradreta Conservadors i Reformistes Europeus (CRE)– i María Corina Machado. En canvi, el segon partit més important del Parlament Europeu, els socialdemòcrates, i els liberals han apostat per Women of the Sun, que és un col·lectiu feminista i pacifista que treballa en el conflicte d'Israel i Palestina. Pel que fa a l'Esquerra, han optat per reconèixer la feina de tots els periodistes que treballen des de Palestina, especialment els que ha assassinat el règim israelià.

stats