Immigració
Internacional Europa 17/07/2023

Pluja de milions de la UE al règim de Tunísia perquè freni l'entrada de migrants a Europa

El bloc comunitari ofereix 1.000 milions d'euros al govern de Kaïs Saïed, en plena involució i malgrat les deportacions de subsaharians al desert de Líbia

3 min
Rutte, Von der Leyen, Saied i Meloni després de firmar l'acord.

Brussel·lesLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i dos dels caps de govern de la Unió Europea més contraris a l'entrada d'immigrants, la italiana Giorgia Meloni i el neerlandès Mark Rutte, han arribat a un acord amb Tunísia perquè freni l'arribada de migrants a Europa. Concretament, el bloc comunitari pagarà uns 1.000 milions d'euros al país, que és un dels punts de sortida del corredor migratori del Mediterrani central, a canvi que impedeixi que els migrants travessin la mar. "Necessitem més que mai una cooperació eficaç en matèria migratòria", ha subratllat Von der Leyen. L'acord entre la UE i Tunísia s'ha fet en plena deriva autoritària del règim del president Kaïs Saïed.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rutte, que ha provocat la caiguda del seu govern per voler endurir la política d'asil dels Països Baixos, i Meloni, que ha fet de la immigració el principal terreny de batalla política, han celebrat l'acord i han remarcat que cal augmentar el control sobre la immigració irregular. "S'ha d'acabar amb el model de negoci dels traficants, reforçar la gestió de fronteres i millorar els registres i retorns", ha apuntat Rutte, que també ha assenyalat que cal treballar en "associacions" similars entre la UE i altres països de la regió.

A més de 100 milions destinats directament al control migratori, Von der Leyen també ha promès 900 milions d'euros més per reactivar l'economia tunisiana, que passa per una forta recessió. Brussel·les finançarà projectes per potenciar-hi el desplegament de l'energia renovable i "reformes socioeconòmiques" que permetin un creixement econòmic "sostenible" i "inclusiu".

El maltractament de Tunísia contra els migrants

La presidenta de la Comissió Europea ha insistit que el control migratori que durà a terme Tunísia respectarà en tot moment "el dret internacional". La realitat, però, és que diferents ONG fa temps que alerten de la deriva autoritària del govern tunisià, liderat per Kaïs Saïed, i que especialment en matèria migratòria no respecta els drets humans. Saïed ha enterrat les reformes democràtiques que Tunísia va tirar endavant després de la Revolució Àrab i ha tret poders a la cambra parlamentària, ha reduït la independència judicial del país i ha augmentat la repressió contra opositors i periodistes.

Diferents organitzacions humanitàries i activistes han denunciat la manera com Tunísia fa de fre del corredor migratori del Mediterrani central. De fet, a principis de mes el govern tunisià va expulsar amb violència milers de migrants subsaharians que es trobaven a la ciutat portuària de Sfax, des d'on esperaven salpar fins a les costes italianes, a una zona desèrtica a la frontera amb Líbia. Els immigrants expulsats van denunciar a mitjans i ONG que havien estat víctimes de maltractaments i que els havien robat les pertinences i destruït els telèfons mòbils.

El compromís signat per la Unió Europea amb Tunísia arriba en plenes negociacions dels estats membres sobre la reforma migratòria. De moment, el mes passat els Vint-i-set ja van firmar un principi d'acord en el qual es comprometen a redistribuir fins a uns 30.000 sensepapers a l'any entre els diferents països de la UE. D'aquesta manera, pretenen alleujar la pressió dels estats mediterranis que reben més immigració, com Espanya, Itàlia o Grècia. Tot i això, els estats membres que es neguin a rebre els immigrants que proporcionalment els pertocaria poden optar per pagar 20.000 euros per cada persona que rebutgin o aportar algun altre tipus d'ajuda que està per determinar.

stats