Coronació del rei Carles III d'Anglaterra

Perfums, cereals i quètxup, els canvis més immediats de Carles III

Les despulles d'Elisabet II seran a Edimburg fins dimarts, quan seran traslladades al Palau de Buckingham

LondresDes d'aquesta tarda de diumenge, les despulles de la reina Elisabet II són a la sala del tron del Palau de Holyroodhouse, a Edimburg, on han arribat procedents del castell de Balmoral, després d'un viatge de gairebé 280 quilòmetres que s'ha allargat sis hores i mitja. Han començat així els actes de comiat de la monarca, un cop aquest dissabte va tenir lloc la proclamació pública de Carles III com a rei d'Anglaterra.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns, a les 14.35 h (hora local), el taüt sortirà en cotxe cap a la catedral de Saint Giles, al centre de la ciutat, on es farà un ofici religiós. El rei i altres membres de la família reial el seguiran a peu, mentre que la reina consort s'hi unirà en cotxe. Posteriorment, el fèretre restarà a la catedral durant 24 hores per permetre als ciutadans que ho vulguin presentar els seus respectes a la reina. No serà fins l'endemà, dimarts cap a les vuit del vespre, quan les despulles reials arribin al Palau de Buckingham, al centre de Londres.

Cargando
No hay anuncios

Dimecres, finalment, a les 14.22 h (hora local), el fèretre es col·locarà en un carruatge i es dirigirà cap al Palau de Westminster, on reposarà durant quatre dies a l'anomenat Westminster Hall, l'única part medieval que es conserva del complex de les Cases del Parlament.

Un cop conegut, finalment, el programa d'actes de comiat, el centre de Londres es prepara des d'avui mateix per al funeral d'estat del dilluns 19 de setembre, el primer que tindrà lloc al Regne Unit des del 1965, quan va ser acomiadat Winston Churchill, que va ser, en la seva segona etapa a Downing Street (1951-1955), el primer premier d'Elisabet II.

Cargando
No hay anuncios

Entre els canvis més visibles que experimenta el rovell de l'ou de la capital britànica –Parliament Square, l'avinguda de The Mall, entre Trafalgar Square i el Palau de Buckingham, i els voltants de l'Abadia de Westminster– hi ha la instal·lació de tanques i la prohibició de deixar flors al davant de la residència reial.

Però l'ascensió al tron de Carles III implica molts més canvis que no pas intervencions puntuals al centre de la capital. Uns primers canvis que, de fet, són la materialització més superficial de la nova època que des de dijous viu el Regne Unit, i que només el temps dirà si també s'acompanya de moviments tectònics més profunds.

Cargando
No hay anuncios

Butxaques plenes de caps de reis

De moment, el més evident serà el relleu del perfil d'Elisabet II en monedes o segells. Els 29.000 milions de monedes en circulació al país tenen la imatge del cap de la reina. El disseny més recent és del 2015, quan tenia 88 anys. Va ser el cinquè perfil utilitzat durant el seu regnat. La Royal Mint (la casa de moneda britànica) no ha informat encara de quan començarà a emetre monedes del rei Carles III, però és probable que les de la reina estiguin en circulació molts anys i que el procés per reemplaçar-les sigui gradual. Abans que totes les monedes britàniques s'actualitzessin per a la decimalització l'any 1971, era força normal dur a les butxaques el cap de diversos monarques.

Cargando
No hay anuncios

Quan l'encara príncep Carles va fer 70 anys, la Royal Mint va fer una moneda commemorativa amb la seva efígie. És improbable que el motlle sigui el mateix, però sí que és segur se'l mostrarà mirant cap a la banda esquerra, ja que la tradició dicta que la direcció en què mira el monarca a les monedes s'ha d'alternar cada vegada que n'hi ha un de nou.

El mateix que amb les monedes passarà amb els 4.500 milions de bitllets individuals en circulació, emesos pel Banc d'Anglaterra, per valor d'uns 80.000 milions de lliures esterlines.

Cargando
No hay anuncios

Des del 1967, tots els segells emesos pel Royal Mail han presentat una silueta en relleu del perfil lateral de la reina Elisabet II. Ara correus deixarà de produir-ne i començarà el procés per crear-ne de nous. A més, també hi haurà canvis a les bústies. Més del 60% de les 115.000 que hi ha a les illes porten la marca EIIR (Elizabeth II Regina). A Escòcia, a més, tenen la corona escocesa. Fora d'Escòcia, totes les bústies noves que s'instal·lin comptaran amb el símbol del rei.

També als cereals o als perfums

Des del quètxup fins als paquets de cereals o perfums, molts productes porten les armes reials d'Elisabet II juntament amb les paraules "By appointment to Her Majesty the Queen" [Autorització reial per desig exprés de Sa Majestat la Reina]. Són productes als quals se'ls ha concedit una cèdula reial, cosa que significa que l'empresa que els fabrica abasteix les cases reials.

Cargando
No hay anuncios

Durant més o menys l'últim segle, el monarca, el seu consort i l'hereu han emès cadascun les seves pròpies garanties reials, cosa que els converteix en atorgants, i actualment hi ha al voltant de 900 cèdules reials en poder de 800 empreses. Quan mor un atorgant, qualsevol garantia que hagi emès s'anul·la i la companyia té dos anys per deixar de fer servir el segell (excepcionalment, les ordres emeses per la reina mare es van mantenir durant cinc anys després de la seva mort). Amb tot, les garanties que Carles ha emès com a príncep de Gal·les continuaran vigents.

Però el que s'ha d'actualitzar no són només els diners, els segells i les garanties. Tots els passaports britànics s'emeten a nom de Her Majesty (Sa Majestat) i continuen sent vàlids per viatjar, però als nous la redacció a l'interior de la portada s'actualitzarà amb el His Majesty (Sa Majestat, però en la forma masculina de l'anglès). Tot plegat, canvis formals, sí. Els més profunds, si mai arriben, probablement seran per factors externs al Palau de Buckingham.