Pròxim Orient

Pau al Iemen? L' Aràbia Saudita vol sortir del vesper després de 8 anys de guerra

Converses entre Riad i els rebels houthis generen esperança, però no tancaran la guerra que ha causat una de les pitjors crisis humanitàries

Bombardeig a la capital de Sanaa, Iemen.
Marc Español
18/04/2023
4 min

El CaireEl 10 d’abril, des de la capital del Iemen, Sanà, es va publicar una imatge en què apareixien l’ambaixador de l’Aràbia Saudita, Mohamed al-Ja­ber, i Ali Nasir Qarshah, un líder del moviment houthi que en els darrers anys ha aconseguit el control de bona part del país. La fotografia hauria passat desapercebuda si no fos perquè el 2017 Riad havia difós una llista amb 40 noms de persones acusades de participar en activitats terroristes amb recompenses a qui donés informació que els portés on eren. Un dels noms que hi apareixia era el de Qarshah, pel qual es prometien fins a cinc milions de dòlars.

L’estampa d’Al-Jaber i Qarshah plegats il·lustra el nou escenari que s’està obrint els darrers dies al Iemen, on aquest mes s’ha iniciat una ronda de converses entre l’Aràbia Saudita i els houthis, enfrontats en una cruenta guerra des del 2015. Tot plegat ha injectat una nova dosi d’esperança en el fet que hi hagi avenços que atenuïn una de les pitjors crisis humanitàries del món.

Intercanvi de presoners

A més, com a part del nou clima, divendres va tenir lloc el primer gran intercanvi de presoners des del 2020 entre les forces rebels i les governamentals, confirmat pel Comitè Internacional de la Creu Roja. Tres-centes divuit persones, d'un total de 900 al llarg del cap de setmana, se'n beneficiaran.

Totes aquestes expectatives s’han vist afavorides per l’acostament que estan protagonitzant paral·lelament l’Aràbia Saudita i l'Iran, aliat dels houthis, i que s’afegeix al desig de Riad d’abandonar una campanya militar que els ha estat molt costosa.

Hi ha el perill, però, que les negociacions en curs no portin la pau al país, sinó que el condueixin a una nova fase d’un conflicte que transcendeix la lluita entre saudites i houthis.

Alguns temen que les converses, que estan apartant la majoria de iemenites, acabin institucionalitzant una situació inestable que acabi generant més violència. I n’hi ha que alerten que la retirada de l’Aràbia Saudita podria entregar les claus del país als houthis, de manera similar a l’Afganistan amb els talibans, quan els Estats Units van sortir-ne.

“És possible que s’arribi a un acord entre saudites i houthis, però no posarà fi al conflicte ni establirà un procés de transició sòlid”, apunta Osamah al-Rawhani, codirector executiu de política al Centre d’Estudis Estratègics de Sanà. “Els houthis rebran beneficis econòmics de l’acord i l’Aràbia Saudita tindrà fronteres més segures, però les perspectives d’una pau sostenible al Iemen no milloraran necessàriament”, afegeix en una conversa amb l’ARA.

Suport nord-americà

L’inici de la guerra del Iemen es remunta a finals del 2014, quan els houthis van apoderar-se de Sanà i del palau presidencial. Un any després, una coalició liderada per l’Aràbia Saudita i amb el suport dels Estats Units hi va intervenir, amb una campanya sostinguda de bombardejos i d’aïllament econòmic. Ja abans de començar la guerra el Iemen era un dels països més pobres del món àrab, i el conflicte ha provocat una de les pitjors crisis humanitàries del planeta.

L’abril del 2022 va entrar en vigor una treva acordada entre l’Aràbia Saudita, els seus aliats locals i els houthis en el que va ser el primer alto el foc oficial a escala nacional des del 2016. I, tot i que va expirar l'octubre, des de fa un any no hi ha hagut nous atacs aeris de la coalició saudita al país, segons el registre del Yemen Data Project.

El contingut de les negociacions actuals entre saudites i houthis no és encara del tot clar, però alguns mitjans i participants han informat que els objectius a curt termini demanaven consolidar la treva, alliberar centenars de detinguts, com efectivament ja s'ha començat a fer, reactivar el pagament dels salaris als funcionaris, i permetre més moviment a l’aeroport de Sanà i als ports del país.

La majoria, apartada

A la taula de negociacions apadrinades per Oman, però, només hi ha representats saudites i houthis, així que la majoria de iemenites i altres actors influents al país n’estan quedant exclosos. D’altra banda, molts analistes alerten que, encara que hi hagi acord, els houthis no desistiran d’ex­pandir el seu control al Iemen, i la retirada de Riad els ho posaria més fàcil.

A més, la fractura social i política al Iemen transcendeix la guerra entre saudites i houthis; la divisió de l’estat és profunda, i l’economia està devastada. Un dels conflictes interns més roents se situa al sud, on té molta influència una coalició propera als Emirats Àrabs Units que aspira assolir la independència del que va ser el Iemen del Sud abans de la unificació del país el 1990, i que manté una relació difícil amb els grups propers a Riad.

Un bon exemple que un acord entre saudites i houthis no significaria la pau per al Iemen és que, tot i la treva, la xifra de víctimes civils al país gairebé no ha baixat respecte al 2021, segons el Projecte de Seguiment de l’Impacte Civil. De fet, aquesta organització ha documentat un augment de conflictes locals durant l’alto el foc.

“Aquestes converses estaven pensades des del principi per aconseguir les aspiracions saudites de retirar-se, i han trobat una manera barata de fer-ho,” conclou Al-Rawhani.

stats