Europa

París expulsa els sensesostre de la ciutat mentre es prepara per als Jocs Olímpics

Diverses ONGs denuncien que la capital francesa està fent una "neteja social" amb motiu de l'esdeveniment esportiu

3 min
Un home sense llar a París

ParísA pocs metres del Sena, just a la sortida del metro Pont Marie de París, una trentena de tendes de campanya ben col·locades les unes al costat de les altres comparteixen territori amb turistes que busquen l'Île Saint-Louis o la catedral de Notre-Dame. És un dels pocs campaments de migrants que queden al centre de París. La majoria de persones que viuen a les tendes són menors d'edat i han acampat aquí després que la policia els desallotgés fa poques setmanes de sota un pont del Sena. "Sabem que aquí també ens faran fora. Només estem esperant el nostre torn", explica resignat l'Ahmadou, un adolescent de 15 anys originari d'Etiòpia. Va arribar a França al novembre, sense la seva família, i des d'aleshores ha viscut al carrer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les ONG denuncien que els desallotjaments de campaments i d'edificis ocupats per migrants i persones sense sostre es van accelerar l'any passat i s'han multiplicat en les últimes setmanes a París. Acusen el govern francès de fer una "neteja social" de la ciutat de cara als Jocs Olímpics. "Parlem de neteja social, un terme que s'ha fet servir per descriure les operacions d'aquest tipus que hi va haver en altres ciutats olímpiques, com Rio de Janeiro, Londres o Pequín", explica Antoine de Clerck, portaveu de L'altra cara de la medalla, un col·lectiu format per entitats socials que treballen amb col·lectius vulnerables. "És clarament una estratègia d'invisibilització de la població més precària per mostrar al món un París de postal, on la misèria és invisible", denuncia De Clerck.

La policia va evacuar la setmana passada un campament al costat de l'ajuntament de la capital francesa i un edifici ocupat a Le Pré-Saint-Gervais, a la banlieue est de París. A l'abril la policia també va desallotjar un edifici abandonat, ocupat des del 2021 per uns 450 immigrants, a Vitry-sur-Seine, als afores de la capital. La majoria estaven en situació regular i hi havia desenes de famílies amb nens. Les imatges d'agents de la policia rebentant brutalment les portes dels apartaments van impactar molt a França.

Autobusos per portar-los a les regions

A Vitry, com en tots els altres casos, darrere de la policia van arribar autobusos per traslladar les persones desallotjades a ciutats allunyades de París. "No hi ha cap solució de reallotjament per a aquestes persones. Normalment, l'única proposta que se'ls fa és pujar a un autobús que els portarà a altres regions on seran allotjats durant uns dies, normalment tres setmanes, i després els tornaran a deixar al carrer. Però lluny de París", afirma Antoine de Clerck.

Les persones desallotjades no tenen l'obligació de pujar als autobusos que els portaran a centenars de quilòmetres de París, però per a molts és l'única alternativa per evitar quedar-se al carrer, encara que només sigui per unes setmanes. Amb tot, bona part dels 450 migrants de Vitry-sur-Seine van decidir no marxar. Molts es van quedar perquè tenen feina o perquè són famílies amb fills que estan escolaritzats.

Mudar-se a una altra ciutat implica perdre la feina o treure els menors de l'escola a mig curs. "Feia gairebé tres anys que hi eren... Quina urgència hi havia per desallotjar-los ara?", es pregunta el portaveu del col·lectiu L'altra cara de la medalla.

Edifici ocupat per menors

Al districte 11è de París, 170 migrants també menors d'edat –la majoria procedents de l'Àfrica subsahariana– fa dies que han ocupat la històrica Maison des Métallos, una antiga fàbrica metal·lúrgica reconvertida en centre cultural. "Tinc por que ens facin fora i hagi de marxar a un altre lloc", reconeix un dels nois que viu a l'edifici. La majoria dels adolescents estan escolaritzats a l'institut del barri –segons explica a l'ARA el mateix adolescent– i temen que el desallotjament arribi aviat.

Sorprenen tants menors migrants no acompanyats sense sostre. L'estat francès no es fa càrrec d'ells fins que comprova que realment són menors, un procés que dura mesos. Mentrestant, malviuen com poden en campaments i cases ocupades. Una ONG que els assisteix a la Maison des Métallos reclama solucions d'habitatge "dignes" per a ells. "Volen que París estigui neta i bonica per als turistes, però als migrants els expulsen sense respectar els seus drets. Són menors", lamenta Teodoro Cohen, un jove italià que forma part de l'entitat que ajuda aquests adolescents. "No sabem quant de temps els nois podran estar aquí. Sabem que cada dia pot ser l'últim abans que vingui la policia", lamenta.

El govern francès nega que estigui portant a terme cap "neteja social" de París i atribueix els trasllats d'immigrants i persones sense sostre a la saturació dels centres d'acollida de la ciutat. Segons les xifres oficials, des de l'any passat 3.800 persones "han trobat refugi" en els centres d'acollida temporal d'altres ciutats del país com Orleans o Bordeus, un moviment de persones vulnerables que, segons el govern, "no té cap relació amb els Jocs Olímpics".

stats