Medi ambient

El Pare Noel es podrà quedar a casa seva: la UE aprova la polèmica llei de restauració de boscos

La normativa preveu recuperar el 20% dels ecosistemes terrestres i marins en mal estat el 2030, i el 90% el 2050

Brussel·lesLa llei de la restauració de la naturalesa havia de ser senzillament una normativa ecologista més de l'ambiciós pla verd de la Comissió Europea, però la dreta i l'extrema dreta l'han convertit en el seu cavall de batalla electoral a poc menys d'un any dels comicis europeus i l'han intentat tombar unes quantes vegades. Finalment, l'executiu liderat per Ursula von der Leyen, que en aquest àmbit compta amb el suport de les esquerres i els ecologistes, ha aconseguit tirar-la endavant.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dijous a la nit, després d'unes negociacions maratonianes, el Consell (estats membres) i el Parlament Europeu han tancat un acord i han aprovat la normativa que pretén restaurar el 20% dels ecosistemes terrestres i marins que s'han fet malbé a tot el territori de la Unió Europea el 2030, i el 90% el 2050. "No és només una llei importantíssima per resoldre l'estat dels ecosistemes ja degradats, sinó que també serveix per lluitar contra els efectes del canvi climàtic", va celebrar l'eurodiputat ponent de la iniciativa, el socialista César Luena.

Cargando
No hay anuncios

Això sí, en una concessió al sector agrícola, segons ha explicat la ministra de Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, el text legal consensuat obre la porta a suspendre les mesures del reglament fins a un any "per raons d'emergència no esperades que no permetin assolir aquests objectius". De fet, un dels arguments de les patronals agrícoles és que aquesta normativa aniria en detriment de la competitivitat del sector i fins i tot podria posar en perill la seguretat alimentària de la UE.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, qui més ha posat la llei de restauració de la naturalesa en el punt de mira i ha fet mans i mànigues per fer-la descarrilar ha estat Manfred Weber, el líder de la mateixa formació que Von der Leyen, el Partit Popular Europeu (PPE). El també alemany Weber, que va veure com a l'últim moment Von der Leyen li va prendre el tron de la Comissió Europea, s'ha acostat a posicionaments de l'extrema dreta per mirar d'arrabassar-li vots a les regions més agrícoles i en països on el discurs antiecologista està agafant cada vegada més embranzida, com els Països Baixos, Polònia i Àustria.

Cargando
No hay anuncios

La campanya del PPE contra la mesura impulsada per Von der Leyen ha estat molt intensa i els conservadors van publicar diferents missatges alarmistes que, per exemple, asseguraven que la normativa faria desaparèixer la ciutat finlandesa de Rovaniemi, on viu el Pare Noel, perquè "la convertiria tota en boscos i àrees naturals". "No feu fora el Pare Noel de casa seva", clamava un tuit des del compte oficial del PPE, en què es pot veure una foto retocada de l'aleshores comissari del pacte verd europeu, el socialdemòcrata Frans Timmermans. Tanmateix, tot i que la normativa s'ha acabat aprovant, en cap cas preveu fer fora gent de casa seva —tampoc el Pare Noel— i buidar ciutats, sinó restaurar i millorar l'estat dels espais naturals.