Europa
Europa17/12/2022

El palau secret de la família Orbán: l'escenificació de la corrupció a Hongria

Amics i familiars del primer ministre s’han fet milionaris gràcies a adjudicacions de contractes públics amb fons de la UE

Cristina Gironès
i Cristina Gironès

PragaA pocs quilòmetres de Budapest s’erigeix l’antiga finca de l’arxiduc Josep, ara en mans de la família del primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán. Aquest palau, convertit en casa rural, ha sigut objecte de diversos reportatges i d’una cobertura constant de la premsa independent del país, perquè el consideren un símbol de la corrupció imperant. Hatvanpuszta –així és com s’anomena el palau– consta de 13 hectàrees i quatre edificis de parets blanques que contenen una biblioteca, un garatge subterrani, apartaments per al servei, hort i estables. Algunes parts, a més, tenen valor històric i les tanques i la porteria que envolten el complex li donen una imatge d’opulència i luxe. 

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat que el primer ministre sempre s’ha desvinculat de la finca i oficialment només té dues propietats, un habitatge a Budapest i un altre al seu poble natal de Felcsút, el sòl sobre el qual s’erigeix el palau està a nom del pare d’Orbán, Gyozo Orbán. A més, els terrenys que envolten la finca són propietat de l’oligarca i amic de la infància Lorinc Meszaros. Molts hongaresos tenen clar que, més d'hora que tard, Orbán acabarà vivint en aquest palau, que s'ha construït envoltat de grans mesures de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, les connexions milionàries al voltant de la propietat d’aquest palau il·lustren la corrupció d’un sistema que ha aconseguit enriquir les persones pròximes al partit governant Fidesz i al mateix Orbán. De fet, gràcies a la quantitat de contractes públics que ha obtingut i per la seva relació amb el primer ministre, Meszaros ha passat en una dècada de gestionar una empresa d’instal·lació de gas a ser l’home més ric del país, segons la llista de la revista Forbes

Bona part de la nova elit empresarial vinculada al partit ha aconseguit l'èxit principalment a través de contractes estatals, aproximadament el 60% dels quals són finançats per la Unió Europea. Segons un informe del Centre d’Investigació en Corrupció de Budapest (CRCB), el 21% dels fons europeus d’ençà que Orbán va arribar al poder han quedat en mans de només 42 empreses, cosa que ha empès l’organització a considerar Hongria una cleptocràcia.

Cargando
No hay anuncios

Les sospites de l’ús fraudulent de fons europeus ja ha costat al país la congelació de 7.500 milions d’euros. Aquest càstig sense precedents se sustenta sobre l’alerta de la Comissió Europea de l’adjudicació de contractes a empreses específiques, companyies que han anat guanyant gradualment grans quotes de mercat i que estan connectades amb el Fidesz.

Cargando
No hay anuncios

Els oligarques, la nova elit nacional

Meszaros és un més dels oligarques afins al govern del Fidesz, però n’és el cas més sonat, perquè la seva fortuna ha crescut més ràpidament que la del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg. Aquest empresari va ser l’alcalde del poble d’Orbán, Felcsút.

Cargando
No hay anuncios

En aquest municipi de poc més de 1.600 habitants hi ha un estadi de futbol de sostre de pissarra, el Pancho Aréna, amb 3.800 seients i construït per empreses de Meszaros. Aquesta infraestructura se suma a un ferrocarril que també va ser obra de l’oligarca, que està majoritàriament en desús i que es va finançar amb dos milions d’euros dels fons europeus.

Des del 2010, quan Orbán va tornar al poder, el sistema que ell mateix anomena democràcia il·liberal, d’ideologia nacionalista i conservadora, ha contribuït al sorgiment d’un cercle d'empresaris rics que envolten el partit i el primer ministre. A més de Meszaros, es destaca el gendre d’Orbán, Itsván Tiborcz, conegut per la seva implicació en l'escàndol Elios, un cas de corrupció de fons europeus. L’Oficina Europea de Lluita contra el Frau va observar irregularitats greus en les operacions de l'empresa de Tiborcz, que havia guanyat contractes per valor de 40 milions d'euros per instal·lar l’enllumenat públic.

Cargando
No hay anuncios

També a prop del palau d’Hatvanpuszta hi ha un club de golf que el pare d'Orbán va comprar a Sándor Csányi, president del banc OTP i la segona persona més rica del país, segons Forbes. Un altre nom que sobresurt és el d'Andy Vajna, un hongarès també amb passaport estatunidenc que va fer part de la seva fortuna com a productor de Hollywood de pel·lícules com Rambo. Orbán el va fitxar als anys 90 i actualment és el líder dels mitjans de comunicació pro-Fidesz.