Els Països Baixos demanen a Brussel·les una excepció en el pacte migratori
La Comissió Europea li denega la petició i li recorda que s'haurien de modificar els tractats de la UE
Brussel·lesEl discurs i les polítiques antiimmigratòries a la Unió Europea continuen escalant. Després que Alemanya hagi instal·lat controls a totes les seves fronteres per aplacar el suposat augment d'entrades de migrants irregulars, el govern dels Països Baixos ha anunciat aquest dimecres que ha enviat una carta a la Comissió Europea en la qual demana una excepció en el compliment del pacte migratori del bloc comunitari. "Hem de tornar a afrontar la nostra pròpia política d'asil", ha escrit per la xarxa social X la ministra d'Asil i Migració neerlandesa, la ultradretana Marjolein Faber.
La portaveu comunitària Anitta Hipper ha dit en roda de premsa que ja ha rebut la missiva de l'executiu neerlandès en què demana poder gestionar en solitari l'arribada de nouvinguts. Tanmateix, Hipper ha recordat que per acceptar una excepció en matèria d'immigració i asil caldria modificar els tractats de la UE, els quals han sigut consensuats entre tots els estats membres.
En aquest sentit, la portaveu de la Comissió Europea ha recordat que a hores d'ara "no s'esperen canvis en les regles" ni la introducció de cap esmena en el reglament comunitari que afecti l'aplicació del pacte migratori. Tot i això, l'executiu comunitari agraeix que les autoritats neerlandeses hagin deixat clar que continuaran complint amb el pacte migratori.
El govern neerlandès ja va anticipar en la presentació del seu programa electoral de divendres passat que demanaria a Brussel·les una excepció en el compliment del pacte migratori. I, de fet, també promet més "mà dura" contra els immigrants i refugiats que arriben o es troben al seu territori, i fins i tot "expulsar, encara que sigui de manera forçada, persones sense residència". A més, aposta per eliminar el permís d'asil indefinit, ampliar el nombre de delictes comesos que inhabiliten un potencial nouvingut d'entrar als Països Baixos i acabar amb la reunificació familiar per a fills adults.
Cal recordar que Partit de la Llibertat, que lidera el xenòfob Geert Wilders, és la formació amb més pes de la coalició del govern neerlandès que lidera Dick Schoof. De fet, la campanya electoral de les eleccions dels Països Baixos del novembre passat va estar molt marcada pel repte migratori i Wilders va guanyar-les amb un discurs molt dur contra els nouvinguts i especialment contra les minories musulmanes que viuen als Països Baixos.