Visita sorpresa d'Orbán a Kíiv per inaugurar la presidència hongaresa de la UE

El primer ministre d'Hongria vol reunir-se amb Zelenski per discutir possibles negociacions de pau amb Putin

3 min
El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, la setmana passada a Brussel·les.

Brussel·lesEl primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha tornat a sorprendre a tothom. El líder euroescèptic i prorús ha viatjat aquest dimarts a Ucraïna per primera vegada des de l'inici de la guerra per inaugurar la presidència de torn d'Hongria del Consell de la Unió Europea i entrevistar-se amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski. És un gest que havien fet els anteriors caps de govern o d'estat dels països comunitaris que havien ostentat aquesta presidència rotatòria, però no s'esperava que l'ultradretà hongarès, que és contrari a les iniciatives de la UE de suport a Ucraïna, mantingués aquest compromís.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Això sí, el portaveu del govern hongarès, Zoltán Kovács, ha anunciat per les xarxes socials que "el tema principal de la reunió" entre els dos mandataris és buscar "la possibilitat de construir la pau", però evita esmentar els ajuts que la UE vol enviar a Ucraïna i, per descomptat, condemnar l'agressió del règim de Vladímir Putin. De fet, Kovács va insistir en una entrevista televisiva aquest dilluns a la nit que "Europa s'ha de preparar per a les negociacions entre Moscou i Washington", sobretot "després de la victòria electoral de [Donald] Trump als Estats Units".

En anteriors ocasions, Orbán havia acusat la Comissió Europea i el global de la UE d'alimentar la guerra i potenciar el bel·licisme pel suport militar, financer i humanitari que destina al país ucraïnès. En canvi, l'ultradretà hongarès, que sempre nada a contracorrent de la resta del club europeu, ha mantingut les bones relacions amb Putin i mai li ha etzibat els mateixos retrets, tot i ordenar la invasió a Ucraïna.

Cal recordar que, a hores d'ara, Hongria continua encallant diferents iniciatives comunitàries per a Ucraïna que compten amb un pressupost total d'uns 6.600 bilions d'euros. De fet, els caps d'estat i de govern de la UE ja van discutir-ho en la cimera que van celebrar dijous passat a Brussel·les per intentar convèncer a Orbán i desbloquejar aquest paquet abans que Hongria agafés la presidència de torn del Consell de la UE, que l'ostenta des d'aquest dilluns 1 de juliol fins al 31 de desembre.

La UE sí que ha aconseguit, però, desbloquejar altres dues mesures abans de la presidència hongaresa. La setmana passada es va espavilar a obrir les negociacions d'adhesió amb Ucraïna, si bé Hongria ja ha avisat que hi continuarà posant bastons a les rodes, i va aprovar redirigir els beneficis dels actius russos que la UE té congelats a rearmar les tropes ucraïneses.

El pacte de 'no-agressió' entre Orbán i l'OTAN

Orbán no només encalla el suport d'Ucraïna a la UE, sinó també a l'OTAN. I, per això, té grans esperances posades en un potencial retorn de Trump a la Casa Blanca i de guanyar com a aliat ni més ni menys que els Estats Units, que és el soci que controla de facto l'Aliança Atlàntica. Sense anar més lluny, Orbán pretenia encallar el pla de l'OTAN d'enviar uns 40.000 milions d'euros anuals a Ucraïna en armament, que es preveu que s'acordi en la cimera de Washington de la setmana que ve.

Tanmateix, a hores d'ara, el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, i l'ultradretà hongarès han arribat a una mena de pacte de no-agressió i s'espera que Orbán no encalli la iniciativa. És a dir, Orbán no molesta els aliats atlàntics i, a canvi, l'OTAN deixa a Hongria mantenir-se al marge de totes les mesures de suport militar a Ucraïna i no l'obliga a entregar-li armes.

Aquest acord entre Stoltenberg i Orbán és una de les fórmules que ara la UE està estudiant perquè Orbán desencalli els 6.600 milions d'euros en ajuts a Ucraïna. I, de fet, el bloc ja va excloure Hongria en l'aprovació de l'ús dels beneficis dels actius russos per rearmar les tropes ucraïneses perquè no s'hi van incloure els actius russos que el país hongarès pugui tenir congelats i, per tant, no implica que Budapest enviï diners seus a Kíiv.

stats