Orbán se la juga en unes eleccions marcades per la guerra a Ucraïna

El líder ultraconservador hongarès aliat de Putin afronta les urnes amb un lleuger avantatge

Ricard G. Samaranch
i Ricard G. Samaranch

Gyor (Hongria)Un grup de sis persones i dos maniquins amb caretes i vestits amb granotes vermelles és l'únic element que pertorba el provincià ordre de Gyor, una ciutat situada al nord-oest d'Hongria, poc abans del tancament de la campanya electoral. Com si fossin estàtues, romanen immòbils en una cèntrica plaça lluint uns cartells que proclamen: “El gran robatori ja s'acaba”. Els activistes usen com a referència la popular sèrie La casa de papel –traduïda aquí com El gran robatori– per llançar un optimista missatge electoral de cara a les eleccions de diumenge, en què el líder ultraconservador Viktor Orbán es juga la reelecció. “Hem fet aquesta performance perquè la gent pensi per si mateixa. És hora de posar fi al règim corrupte actual”, explica Janos Matzik, un dissenyador d'interiors que exerceix de líder del grup. S'identifiquen com a militants de MEMO, un nou partit de centre nascut fa tan sols tres mesos i que defensa la necessitat de fer un reset a la política del país i desempallegar-se de la classe política tradicional.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Encara que s'alinea al camp anti-Orbán, MEMO no forma part de la inèdita coalició de sis partits que pretén destronar el controvertit primer ministre, i que comprèn des del centredreta fins a l'esquerra. El seu candidat és el conservador Peter Marki-Zay, alcalde d’una petita ciutat. Aquesta serà l'enèsima batalla entre les dues Hongries que s'han anat configurant durant els dotze anys de govern d'Orbán, el líder més longeu de l'Europa de l’Est des de la caiguda de la URSS. La meitat del país estima el premier hongarès, convertit en un referent de l'extrema dreta europea, mentre que l'altra meitat l’odia.

Cargando
No hay anuncios

A Gyor, els activistes de MEMO prediquen al camp contrari. Ni tan sols un sonat escàndol que va implicar l’exalcalde –es van filtrar vídeos seus participant en una orgia amb prostitutes en un iot– abans de les darreres eleccions va posar fi a l'hegemonia en aquesta ciutat de Fidesz, el partit d'Orbán, defensor de les essències cristianes d'Europa.

La justa distància amb Putin

Quan Putin va ordenar envair Ucraïna, l'oposició va creure que podria canviar la dinàmica de la campanya a favor seu. No en va, durant els darrers anys, el líder hongarès s'ha significat com l'aliat més ferm del president rus a Europa. Orbán va reaccionar ràpidament amb un remarcable exercici de contorsionisme polític, allunyant-se de Putin, però només fins a cert punt. Així, va donar suport al règim de sancions de la UE, però s'ha negat a permetre que l'armament que Occident envia a l'exèrcit ucraïnès travessi el territori hongarès. Per això, el president ucraïnès Volodímir Zelenski li va llançar un dard enverinat en un missatge per videoconferència a l'últim Consell Europeu. “Viktor, has vist què està passant a Mariúpol?”.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, sorprenentment, les enquestes no s’han mogut gens durant l’últim mes, i continuen donant un estret marge d’uns tres punts a favor d’Orbán. “En aquestes eleccions no hi ha una competició justa per diverses raons. Potser la principal és que Orbán controla tots els mitjans públics i el 89% dels privats. L’oposició té dificultats per fer arribar els seus missatges”, explica Andras Kadar, codirector de l'ONG Comitè Hongarès Hèlsinki. Els mitjans oficialistes reprodueixen gairebé sense filtre la propaganda del Kremlin i una visió del món antioccidental, i és habitual sentir acusacions contra Zelenski, de ser “un agent de la CIA”.

Girgo, un jove de 25 anys, és un fidel votant del partit d'Orbán. “La guerra l'han provocada els americans per poder guanyar diners venent armes. La història es repeteix”, diu Girgos, que es defineix com un “patriota” i defensa una visió conspirativa de l'ordre mundial, dominat per un “pacte” entre 13 famílies riques. Una mena d'“elit global progressista” que també controla la premsa internacional. Una tesi curiosa en boca d'un jove que treballa en un àmbit tan globalitzat com les finances.

Cargando
No hay anuncios

Garant de la pau

L'estratègia d’Orbán passa per presentar-se com el garant de la pau i acusar l'oposició de pretendre enviar soldats a Ucraïna i fer entrar el país a la guerra. “Això és mentida, però els seus votants s’ho creuen. La posició sobre Ucraïna depèn de quin partit votes”, es lamenta Irdiko, una mestra jubilada d’ideologia progressista. 

Cargando
No hay anuncios

A Vamoszabadi, un llogaret als afores de Gyor, no sembla que a Orbán li estigui passant factura la seva aliança amb Putin. “Votaré Orbán perquè només ell ens mantindrà fora de la guerra”, comenta Bea, la propietària de l'única botiga de queviures del poble. Entre els mèrits del Fidesz, ella destaca també les seves posicions antiimmigració, si bé remarca una excepció: "No parlo dels ucraïnesos, ells no donen problemes, a diferència dels altres". En plena conversa, entra un jove de galtes rosades, coll ample i uns pantalons tacats de pintura. Compra una beguda, i abans de sortir per la porta, es gira i rebla: “El millor que podria fer Orbán és tallar-se el coll”. Bea somriu entre molesta i resignada. La polarització de la societat hongaresa no és nova i no sembla que hagi de desaparèixer diumenge, sigui quin sigui el veredicte de les urnes.