Cimera de l'OTAN

Orbán desafia l'OTAN i es reuneix amb Trump (després de trobar-se amb Putin i Xi)

La trobada amb el candidat republicà eleva encara més la tensió amb els socis de la Unió Europea

BarcelonaEl primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha aprofitat el seu viatge als Estats Units amb motiu de la cimera de l'OTAN per tornar-se a reunir amb l'expresident i candidat republicà Donald Trump. Orbán s'ha traslladat aquesta matinada a Florida per retrobar-se amb el magnat a la seva mansió de Mar-a-Lago, després de reunir-s'hi ja a principis de març. A la trobada, els dos mandataris han discutit les “possibilitats de pau” del conflicte d'Ucraïna, segons un portaveu del primer ministre. Orbán, en canvi, no s'ha trobat amb el president Joe Biden durant la cimera de l'Aliança Atlàntica. De fet, el dirigent hongarès no ha mantingut cap trobada bilateral amb el president estatunidenc en els últims quatre anys.

Cargando
No hay anuncios

Aquest moviment suposa un nou desafiament d'Orbán als seus socis de la Unió Europea i a l'OTAN, després que la setmana passada viatgés a Moscou per reunir-se amb Vladímir Putin i a Pequín per trobar-se amb Xi Jinping en el que va batejar com a “missió de pau” per a Ucraïna, que també va incloure una parada a Kíiv. Hongria ostenta fins a finals d'any la presidència rotatòria del Consell de la UE, però els màxims dirigents de les institucions europees han subratllat que Orbán no actua, en cap cas, com a representant de Brussel·les. El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també va deixar clar que no havia viatjat a Moscou “en representació de l'OTAN”. “Els diferents aliats de l'OTAN interactuen amb Moscou de maneres diferents”, va dir.

Segons ha explicat a The Guardian una font propera al dirigent hongarès, el que intenta Orbán és posicionar-se com a mediador i negociar un acord de pau sense consultar-lo amb els altres estats europeus o l'administració Biden. I considera que la principal carta en aquest joc és Trump, perquè considera que té molts números de convertir-se en el pròxim inquilí del Despatx Oval. En una picada d'ullet al magnat estatunidenc, l'eslògan de la presidència rotatòria d'Hongria és “Make Europe great again”.

Cargando
No hay anuncios

Però segons el mitjà independent hongarès VSquare, no es tracta només d'un eslògan, sinó d'una estratègia més àmplia. El diari cita diverses fonts del govern hongarès i d'un diplomàtic europeu que asseguren que Orbán té com a objectiu aconseguir que Trump assisteixi a l'esdeveniment més important durant la presidència hongaresa de la UE: la cimera informal del 7 i el 8 de novembre a Budapest. Ara bé, sembla improbable que això passi, tenint en compte que les eleccions presidencials dels Estats Units són justament el 5 de novembre.

Discrepàncies i bastons a les rodes

Ja fa anys que Hongria s'ha convertit en un dissident a dins de la Unió Europea i sempre neda a contracorrent, sobretot en relació amb les ajudes a Ucraïna i els càstigs a Rússia. Aquesta postura pel que fa a la guerra que fa dos anys i mig que dura també provoca incomoditats en el si de l'OTAN. El mes passat, però, Stoltenberg i el dirigent hongarès van arribar a una mena de pacte de no-agressió: Orbán no bloqueja iniciatives de l'Aliança i, a canvi, l'OTAN deixa que Hongria es mantingui al marge de totes les mesures de suport militar a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

Però això no vol dir que Hongria calli i assenteixi. Aquest dijous, hores després que l'OTAN publiqués la declaració de la cimera, el ministre d'Exteriors hongarès, Péter Szijjártó, va deixar clar que el país centreeuropeu no està d'acord amb alguns dels seus punts principals, com les advertències contra la Xina. “L'OTAN és una aliança de defensa; no podem convertir-la en un bloc anti-Xina”, va dir. També es va manifestar en contra de la voluntat d'avançar en l'adhesió d'Ucraïna a l'aliança militar: “La pertinença d'Ucraïna a l'OTAN no reforçaria el caràcter de defensa de l'aliança perquè, a la pràctica, crearia un risc de conflicte obert entre Rússia i l'OTAN”.