Coronació del rei Carles III d'Anglaterra

"Oh, ho odio!": Carles III i els seus problemes amb bolígrafs i tinters

Els treballadors de Clarence House, la casa del fins ara príncep de Gal·les, reben cartes d'acomiadament

LondresLa curosa operació d'imatge i d'estat per fer del nou rei d'Anglaterra, Carles III, un home tan neutre, inexpressiu, discret i fins i tot amable com se suposa que ho era la seva mare ja ha xocat en dues ocasions amb la realitat del seu veritable caràcter, més aviat intolerant. Per dues ocasions en quatre dies ha topat amb imprevistos que no li han agradat gens. Mentre era aquest dimarts a Irlanda del Nord, en els actes protocol·laris al Castell de Hillsborough, Carles III va reaccionar iradament quan un dels bolígrafs que li van donar per signar el llibre de visites va perdre tinta.

Carles III, a Irlanda del Nord

This browser does not support the video element.

"Oh, Déu, ho odio", diu Carles mentre s'aixeca després de la frustrada signatura i dona el bolígraf a la reina consort. "Oh, mira, n'hi ha per tot arreu", etziba en aquest moment Camil·la parlant de la tinta, abans que uns dels ajudants o oficials presents l'hi agafi de les mans i n'hi doni un altre. Carles comença a netejar-se i encara diu: "No els puc suportar, sempre passa el mateix".

Cargando
No hay anuncios

Però els problemes de Carles no s'acaben aquí. Perquè en el moment de posar la data, s'equivoca, com es pot sentir a l'àudio de l'enregistrament. En comptes d'escriure 13 de setembre hi posa 12.

L'actitud real del rei ja va tenir un altre episodi fins a cert punt sorprenent dissabte, que va mostrar l'excentricitat d'un home acostumat, per exemple, que els servidors que té al voltant li recullin les camises que deixa caure a terra quan se les canvia, fins a cinc vegades al dia, segons s'ha escrit en algunes biografies no autoritzades. En el moment de la signatura dels compromisos adquirits davant del consell d'ascensió, Carles va fer un gest molt tibat perquè el lacai que tenia al seu servei li apartés els tinters. Presumptament, els reis no poden tocar objectes quotidians.

Cargando
No hay anuncios

Els dos episodis han sigut molt comentats a les xarxes socials, i fan pensar que el període de gràcia en relació amb el nou rei pot ser especialment breu o inexistent. Malgrat l'esforç que en els últims tres mesos el llavors príncep i ara nou rei ha fet per aparèixer pròxim al seu poble –en dues ocasions, durant el Jubileu de Diamants de la reina i el dia de la seva proclamació, dissabte, quan va arribar al Palau de Buckingham –, Carles no és una figura gens popular ni especialment estimada, com sí que ho són la parella que formen el seu hereu, Guillem, i Kate Middleton.

Cargando
No hay anuncios

Acomiadament immediat

Les dues anècdotes amb la tinta i els tinters són només expressió d'actituds molt més estridents i greus, però. Perquè segons informa en l'edició d'aquest dimecres el diari The Guardian, desenes de membres del personal de Clarence House, la fins ara residència oficial del rei mentre era príncep de Gal·les, han rebut un avís d'acomiadament després que s'hagi formalitzat amb el Palau de Buckingham. Quasi un centenar d'empleats, incloent-n'hi alguns que hi han treballat durant dècades, van rebre dilluns l'avís mentre tenia lloc el servei religiós a la catedral de St. Giles, a Edimburg.

Cargando
No hay anuncios

A la carta d'acomiadament, el principal assessor del rei diu: "El canvi de paper dels nostres directors també significarà un canvi per a la nostra casa. Les tasques realitzades anteriorment donant suport als interessos personals i les activitats de la casa de l'antic príncep de Gal·les ja no es faran a Clarence House i la casa es tancarà. Per tant, s'espera que els llocs de treball principalment basats en Clarence House ja no siguin necessaris".

Encara no s'ha confirmat si el rei i la reina consort viuran al Palau de Buckingham. En l'actualitat només parts de l'edifici són habitables, ja que s'hi estan fent importants obres de conservació, que es preveu que durin anys. S'especula que el rei, del qual es rumoreja que no li agrada especialment el palau, l'utilitzaria per a finalitats oficials i conservaria Clarence House com a la seva residència a Londres.

Cargando
No hay anuncios

Impostos

Una altra de les informacions rellevants sobre el nou rei que s'han conegut en les darreres hores és que Carles III no pagarà impostos sobre l'herència que rebrà de la seva mare. En virtut d'una clàusula del 1993 acordada pel llavors primer ministre, John Major, qualsevol herència que passi de "sobirà a sobirà" s'estalvia l'impost del 40% aplicat als actius valorats en més de 325.000 lliures.

Cargando
No hay anuncios

El patrimoni de la Corona està estimat en 15.200 milions de lliures, i d'aquests el 25% dels beneficis s'atorguen a la família reial com a subvenció. La finca inclou els arxius reials i la col·lecció reial de pintures, en poder del monarca “pel dret de la Corona”. Aquests actius no poden ser venuts pel rei i, de fet, són lliurats al govern a canvi de la subvenció. La guia del govern conclou que, per tant, seria "inadequat que es pagués l'impost de successions en relació amb aquests béns".

Però a més, Carles també hereta de la reina el ducat de Lancaster, una finca privada que inclou una cartera de terres, propietats i actius en fideïcomís per al sobirà. Està exempt de l'impost de successions sobre aquests béns, entre d'altres, per preservar "un cert grau d'independència financera respecte al govern del moment".

Cargando
No hay anuncios

La clàusula del 1993 acordada per Major també eximeix la taxació sobre l'herència de la consort. Qualsevol altra persona que no sigui el rei Carles que hereti béns privats de la reina sí que haurà de pagar l'impost de successions.