Una nova onada d'atacs russos deixa centenars de milers d'ucraïnesos sense llum ni aigua
A Kíiv hi ha 270.000 llars sense electricitat i un 40% dels consumidors no té aigua corrent
BarcelonaL'exèrcit rus ha llançat aquest dilluns una nova onada d'atacs amb míssils en diverses localitats d'Ucraïna, dirigits principalment a instal·lacions energètiques. Segons les autoritats ucraïneses, hi ha centenars de poblacions de set regions diferents que s'han quedat sense electricitat, inclosa la capital, amb 350.000 llars afectades. A Kíiv, els bombardejos també han provocat problemes en el subministrament d'aigua. Segons l'alcalde, Vitali Klitxkó, aquest dilluns al vespre encara hi ha 270.000 llars sense electricitat i un 40% dels consumidors sense aigua.
El ministeri de Defensa rus ha confirmat l'atac amb míssils d'alta precisió contra "els sistemes del comandament militar i energètics d'Ucraïna". Moscou ha llançat més de mig centenar de coets i s'han registrat atacs en 10 regions, que han provocat danys a 18 instal·lacions, la majoria energètiques, segons ha detallat el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, que ha assegurat que els sistemes de defensa aèria han permès abatre 44 dels míssils russos. "Com en setmanes anteriors, és important que tots els ucraïnesos consumeixin energia de forma conscient i redueixin la càrrega a la xarxa. Estiguem units en l'estalvi d'energia", ha instat a través de Telegram.
Entre les infraestructures atacades hi ha una important central hidroelèctrica a Krementxuk, al centre d'Ucraïna, segons el governador regional, que no ha deixat clar si ha quedat danyada. També s'han reportat atacs a la regió de Zaporíjia, on hi ha la central nuclear més gran del país, i a Txernivtsí, a prop de la frontera de Moldàvia.
De fet, les restes d'un míssil abatut per les defenses antiaèries ucraïneses ha caigut en territori moldau, a la localitat de Naslavcea, segons ha informat el ministeri de l'Interior del país, que ha indicat que no hi ha hagut víctimes, però que sí que han quedat algunes cases afectades, amb els vidres de les finestres trencats per l'impacte. El ministeri de Defensa de Moldàvia ha afegit que els seus radars no havien detectat cap vol il·legal al seu espai aeri.
Segons el ministre d'Exteriors moldau, Nicu Popescu, l'atac rus ha tingut com a objectiu una presa d'Ucraïna al riu Dnièster, que travessa Ucraïna i Moldàvia. "Els atacs a les infraestructures hídriques i la consegüent tensió al riu podrien posar tota la regió en perill d'inundacions", ha alertat, i ha condemnat l'agressió russa contra Ucraïna.
Acord d'exportacions
En terreny diplomàtic, aquest dilluns els ministres de Defensa de Rússia i Turquia, Serguei Xoigú i Hulusi Akar, han parlat per telèfon sobre la decisió de Rússia de suspendre l'acord per exportar gra ucraïnès. Akar li ha traslladat que Turquia espera que Moscou "reavaluï" aquesta decisió, que Rússia va justificar per un suposat "atac terrorista" a la flota russa a Sebastòpol, a la península de Crimea, del qual va responsabilitzar Ucraïna, amb el suport del Regne Unit. El ministeri de Defensa rus va afirmar que Kíiv havia atacat amb drons tant vaixells de guerra com també vaixells civils involucrats en garantir la seguretat del corredor per a les exportacions. Però aquest dilluns, el secretari general adjunt d'afers humanitaris de l'ONU, Martin Griffiths, ha negat que en aquell moment hi hagués cap d'aquests vaixells en el corredor.
Rússia ha assegurat avui que l'acord no pot seguir en funcionament sense la seva participació, i ha dit que no permetrà que travessin el mar Negre els vaixells que no hagin estat inspeccionats pels seus experts. Així ho ha manifestat l'ambaixador rus a l'ONU, Vasili Nebenzia, en una reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides convocada per Moscou després de l'atac a Sebastòpol. Nebenzia ha acusat Ucraïna d'utilitzar aquest corredor amb finalitats militars, i ha avisat que Rússia prendrà les seves pròpies "mesures de control" si el trànsit de vaixells continua.