Dinamarca

"És el nostre Notre-Dame": un incendi engoleix l'emblemàtica Borsa de Copenhaguen

L'agulla central de l'edifici del segle XVII s'ha ensorrat a conseqüència de les flames

Òscar Gelis
i Òscar Gelis

This browser does not support the video element.

CopenhaguenAquest dimarts a primera hora del matí un espès fum negre ha cobert el cel del centre de Copenhaguen. A l'hora en què moltes persones anaven cap a treballar, els serveis d'emergència de la capital danesa han alertat de les flames a l'històric edifici de la Borsa, un dels més antics i icònics de la ciutat, que aquest any havia de celebrar els 400 anys de la construcció. A dos quarts de nou del matí, les càmeres de la televisió pública han captat el moment exacte en què s'ensorrava, consumida per les flames, l'emblemàtica agulla en forma d'espiral de 56 metres que coronava l'edifici. En aquest moment, centenars de persones que s'havien acostat al cordó policial que envoltava l'edifici han quedat en xoc davant el que ja s'intuïa que seria una pèrdua tràgica per al patrimoni cultural de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Unes imatges terribles de l'edifici de la Borsa aquest matí: 400 anys d'herència cultural danesa han quedat consumits per les flames", resumia a la xarxa social X el ministre de Cultura, Jakob Engel-Schmidt. El ministre d'Exteriors, Lars Løkke Rasmussen, també es lamentava de l'impacte del foc, assegurant que "la Borsa és per a Copenhaguen el que Notre-Dame és per a París", al·ludint a l'incendi de la famosa catedral de París que va tenir lloc, precisament, el 15 d'abril del 2019, avui fa exactament cinc anys i un dia. També s'ha referit a la catedral parisenca el ministre de Defensa danès, Troels Lund Poulsen: "Imatges terribles de la Borsa [...]. Un edifici icònic que significa molt per a tots nosaltres. El nostre moment Notre-Dame".

Cargando
No hay anuncios

Les flames han trigat hores a poder-se controlar, malgrat el desplegament de dos-cents bombers. L'edifici de la Borsa, del segle XVII i d'estil renaixentista holandès, feia un any i mig que estava de reformes i actualment es trobava recobert amb bastides i lones de plàstic que han complicat encara més la feina dels serveis d'emergència. El ràpid avanç de les flames també ha comportat que a les nou del matí s'hagués d'evacuar, per precaució, una part de la seu del Parlament, que és a l'edifici contigu del Palau de Christiansborg, i l'edifici del ministeri d'Hisenda. De moment, els bombers han dit que no se saben les causes del foc.

Cargando
No hay anuncios

El responsable del Museu Nacional de Dinamarca, Mads Damsbo, ha informat en una roda de premsa de l'abast del sinistre: "La meitat de l'edifici, principalment la façana, ha quedat completament destruïda. La resta pateix danys molt greus". Damsbo ha afegit que, per sort, els serveis d'emergència, amb l'ajuda de noranta soldats de la Guàrdia Reial, han pogut salvar la major part del centenar d'obres d'art i llibres valuosos que s'hi guardaven.

Cargando
No hay anuncios

L'edifici de la Borsa, construït l'any 1625 per ordre del rei Cristià IV, va acollir el mercat de valors de Copenhaguen fins al 1974, i des del 1700 havia representat un dels centres de negocis més importants d'Escandinàvia. En el seu origen tenia espai per a almenys quaranta parades de mercat i estava envoltat d'aigua per tres cantons, de manera que els vaixells podien descarregar directament al seu moll. L'edifici va funcionar com a borsa de la capital danesa fins al 1974, quan es va tancar al públic per acollir-hi sopars de gala, conferències, festes i esdeveniments. Actualment servia com a seu de la Cambra de Comerç.

A primera hora de la tarda, les flames i el fum encara es podien veure consumint el que quedava de l'estructura, tot i que l’incendi ja estava més controlat. El director de la Cambra de Comerç, Brian Mikkelsen, ha afirmat que "passi el que passi, reconstruirem la Borsa", malgrat que des del ministeri de Cultura han assegurat que encara era massa aviat per dir-ho.

Cargando
No hay anuncios

El ministre de Cultura, amb tot, ha afirmat que es faran tots els esforços perquè l'edifici recuperi l'agulla emblemàtica. "Faré tot el possible perquè l'agulla del drac torni a dominar Copenhaguen. Com a símbol de la forta història de Dinamarca com a nació comercial", ha escrit Engel-Schmidt a X. L'agulla era formada per quatre cues de drac entrellaçades en forma d'espiral i rematades per tres corones, com a símbol de l'imperi escandinau integrat per Dinamarca, Noruega i Suècia. Segons antigues llegendes, el drac protegia l'edifici contra atacs enemics i incendis, tal com explica la guia oficial de la ciutat, i la construcció s'havia salvat molts cops de patir danys misteriosament quan s'havien produït incendis en edificis veïns. Fins avui.