Regne Unit

Nicola Sturgeon promet una moneda pròpia si Escòcia assoleix la independència

La ministra principal presenta un pla econòmic que respon a interrogants no resolts durant el referèndum del 2014

LondresPas endavant escocès. Escòcia tindrà moneda pròpia "tan aviat com sigui possible", sempre que el país esdevingui un estat independent. És una de les promeses que ha fet aquest dilluns la ministra principal, Nicola Sturgeon, en la presentació a Edimburg de l'argumentari econòmic sobre el qual el seu govern sustenta la necessitat de la plena sobirania. El nou llibre blanc detalla la proposta per reincorporar-se a la UE, la inversió dels ingressos del petroli en infraestructures més ecològiques i una nova política d'immigració per impulsar la força de treball.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'oposició, en canvi, considera que la independència empitjoraria les turbulències financeres actuals que travessa el Regne Unit. Però Sturgeon creu que romandre-hi arrossegaria Escòcia pels "camins econòmics equivocats", mentre que insisteix que el país està disposat a caminar tot sol. "Estem molt més ben preparats que el 2014. Aleshores Escòcia no tenia els seus propis impostos o agències com les de la Seguretat Social".

Cargando
No hay anuncios

Sturgeon ha resolt avui alguns dels grans interrogants per tirar endavant la independència que el govern d'Alex Salmond no va resoldre durant la campanya del primer referèndum, el 2014. La qüestió de la moneda, l'ús de la lliura anglesa, i la dependència del Banc Central d'Anglaterra van ser algunes de les febleses més evidents d'aquella iniciativa.

Però des d'aleshores han aparegut noves dificultats arran del Brexit i de la pretensió escocesa de reintegrar-se a la Unió Europea, en cas d'independència. En aquest sentit, a la conferència de premsa Sturgeon ha assegurat que si bé seria una "absoluta bajanada" parlar de passaports per passar la frontera entre el que quedés del Regne Unit i Escòcia, i també d'Irlanda, sí que caldrien "acords fronterers per garantir la continuïtat del comerç de béns i serveis a tot el Regne Unit".

Cargando
No hay anuncios

Però abans de tenir una lliura escocesa, el país hauria de ser independent. I, ara per ara, la possibilitat és difícil o molt difícil. D'una banda, perquè Edimburg resta a l'espera que el Tribunal Suprem decideixi si és legal o no que el Parlament escocès convoqui un segon referèndum, que en teoria tindria lloc l'octubre de l'any vinent. I, d'una altra, perquè la majoria de la població hi hauria de donar suport. Les enquestes són favorables, sí, però només amb d'un marge d'entre un i dos punts de diferència.

Decisió del Parlament

La presentació del programa econòmic per a una hipotètica independència arriba en el moment en què el govern de Westminster viu un veritable viacrucis econòmic, amb la possible sortida els pròxims dies de Downing Street de la primera ministra, Liz Truss, a causa del caos econòmic generat pel ja exministre d'Economia Kwasi Kwarteng, que seguia estrictament les seves ordres i a qui ha hagut d'acabar sacrificant. Així, ha aprofitat per insistir que el govern de Londres s'ha quedat "sense un bri de credibilitat" per la "crisi autoinfligida" per Truss, una prova "clara que el Regne Unit no ofereix estabilitat econòmica ni seguretat financera". "Escòcia s'enfronta a l'austeritat, a un creixement baix, a sous i nivells de vida estancats" si es queda al Regne Unit. "La independència no és un argument abstracte, separat de la vida quotidiana de les persones. Té com a cor l'ambició i, de manera crucial, ens dota de les eines essencials per construir un país més just, més ric, més verd i més feliç", ha dit.