Brussel·lesIúlia Navàlnaia ha fet oficialment el pas endavant per agafar el relleu del seu difunt marit i fins ara principal opositor de Rússia, Aleksei Navalni. Aquest dilluns, en un vídeo de més de vuit minuts i de to emotiu i èpic, ha anunciat que pretén liderar i aglutinar l'oposició al règim autoritari de Vladímir Putin, a qui Occident i ella mateixa culpa de la mort de Navalni. "Continuaré la seva feina", ha promès en un missatge difós per les xarxes socials on fa una crida als russos a "unir-s'hi".
Inscriu-te a la newsletter InternacionalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi
En aquest sentit, Navàlnaia ha assegurat que "continuarà lluitant" per Rússia i que vol "compartir" la "pena, el dolor interminable, la ràbia i la ira" entre els seguidors del seu difunt marit per redirigir-lo contra "aquells que s'atreveixen a matar el futur" dels russos. De fet, aquest cap de setmana a la conferència de Munic ja va responsabilitzar el Kremlin de la mort de Navalni, tal com havien fet anteriorment els dirigents de la Unió Europea i dels Estats Units. "És vergonyós deixar-nos intimidar i no fer res", ha insistit Navàlnaia, que aquest dilluns assisteix a la trobada de ministres d'Exteriors de la UE que es fa a Brussel·les.
Navàlnaia també ha recordat que durant tots aquests anys ha estat al costat de Navalni i li ha donat suport en la seva lluita contra l'autoritarisme de Putin, en manifestacions, arrestos domiciliaris, escorcolls i quan va ser enverinat l'estiu del 2020. "Era feliç al seu costat i donant-li suport, però avui vull ser amb vosaltres perquè no heu perdut menys que jo", ha assegurat la viuda.
En aquesta línia, Navàlnaia ha remarcat que el Kremlin no "ha pogut doblegar" l'oposició que aglutinava Navalni, si bé amb la seva mort física el Kremlin pretenia posar punt final a "l'esperit, la llibertat i el futur" que encarnava. També ha amenaçat Putin de fer públiques informacions sobre la mort de Navalni que encara el comprometrien més. "Sabem per què Putin va decidir matar l'Aleksei. Donarem els cognoms [dels implicats] i ensenyarem cares", ha assegurat Navàlnaia.
"Putin no és Rússia. Rússia no és Putin"
La viuda d'Aleksei Navalni, que és a l'exili, ha estat rebuda amb tots els honors al Consell de la UE d'Exteriors d'aquest dilluns a Brussel·les en plena guerra d'Ucraïna, que des del principi de la invasió té el suport inequívoc dels Vint-i-set. Tot i que de moment no s'ha fet pública tota la seva intervenció, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha dit que Navàlnaia ha recordat que "Putin no és Rússia" i que "Rússia no és Putin".
També, segons fonts diplomàtiques, Navàlnaia ha llegit una declaració davant dels ministres d'Exteriors dels Vint-i-set en què assegura que amb la mort del seu marit només han matat una meitat del principal opositor rus, perquè l'altra meitat és ella i està disposada a continuar la seva lluita. Concretament pel que fa a Espanya, també segons fonts diplomàtiques, el govern espanyol ha convocat a l'ambaixador rus a Madrid, Iuri Klimenko, per tractar la mort de Navalni. A més, Borrell ha demanat a Rússia que "permeti una investigació internacional independent i transparent sobre les circumstàncies" de la mort de l'opositor.
D'altra banda, el dirigent català aquest dilluns també ha proposat que el règim de sancions de la Unió Europea per incomplir amb els drets humans porti el nom d'Aleksei Navalni perquè l'opositor rus "estigui escrit per sempre" en la feina de la UE en la lluita contra règims com el de Putin. Aquest marc legal està inspirat en la llei Magnitsky dels Estats Units, que s'anomena així per l'advocat Serguei Magnitsky. El lletrat rus va morir en presó preventiva el 2009 després de denunciar una trama multimilionària que implicava alts funcionaris de Rússia.
L'últim missatge de Navalni
Navalni sabia a què s'exposava quan va tornar a Rússia el 2021 després de recuperar-se d'un enverinament. Aquell mateix any va participar en el rodatge del documental Navalny, del director canadenc Daniel Roher. Al final de la pel·lícula, el director va demanar-li que deixés un missatge als russos per si les autoritats l'acabaven tancant a la presó o matant-lo. "El meu missatge en cas que em matin és molt senzill: no us podeu rendir", va respondre. I va afegir: "Si decideixen matar-me és perquè som increïblement forts".
La decisió de la seva parella, doncs, s'emmarca en aquesta direcció: amb Navalni mort en una presó de Putin, la lluita ha de continuar. Moscou, aquests dies, ha reprimit amb contundència qualsevol mostra de suport a l'opositor rus, també ha fet desaparèixer qualsevol tipus d'homenatge que aparegués honorant la seva mort. Aquest dilluns es produïa una imatge prou gràfica de què vol fer el Kremlin amb el llegat de Navalni: agents de policia i militars llançaven a la brossa roses que algú havia deixat en places i carrers en record de l'opositor mort en una presó de l'Àrtic.
Hongria també es queda sola amb Gaza
Hongria s'ha tornat a quedar sola. Aquesta vegada ha sigut en el comunicat que han emès tots els estats membres menys l'hongarès per demanar una pausa humanitària a Gaza que porti a un alto el foc. Tot i que el veto de Budapest evita que es pugui tramitar formalment aquesta demanda, Borrell ha llegit en roda de premsa l'escrit en què els Vint-i-sis aposten per primera vegada des de l'atac de Hamàs per "una pausa humanitària que condueixi a un alto el foc sostenible, l'alliberació incondicional de tots els ostatges i la provisió d'ajuda humanitària".
En el mateix escrit, tots els socis europeus de la Unió Europea menys Hongria han subratllat que és "important" que Israel no efectuï l'atac sobre Rafah que té planejat i ha lamentat els entrebancs permanents que posa Budapest. "La UE només pot tenir un paper quan està unida i manté una posició que defensen tots els estats membres", ha afirmat Borrell.