16/06/2023

Morts, complicitats i solidaritat flexible

Uns especulen amb vides humanes i els altres amb vots. Una vegada més la Comissió Europea ha apuntat cap a les màfies que trafiquen amb els migrants al Mediterrani, però ha passat de llarg sobre la responsabilitat dels qui els deixen morir a alta mar. Cada nou naufragi és una llosa més sobre la incapacitat política de pactar una política migratòria europea necessària, amb vies d’entrada legals, solidaritat entre estats membres i respecte a la legislació internacional. Culpar les màfies i fiar-ho tot a la militarització de Frontex és el fracàs definitiu. I cada nova composició de majories polítiques a la UE és més euroescèptica i més radical contra la immigració que l’anterior. 

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president espanyol, Pedro Sánchez, anunciava aquesta setmana que espera que la Unió Europea pugui tancar el pacte de migració i asil, que porta gairebé una dècada bloquejat, durant la presidència espanyola de la UE que començarà l’1 de juliol. De moment, els 27 ministres de l’Interior van arribar a un principi d’acord, el passat dia 8 a Luxemburg, per intentar desencallar-ho. Es tracta, però, d’un acord que enterraria definitivament la solidaritat entre estats membres i consagraria les polítiques de blindatge de fronteres i l’acceleració de les expulsions cap als països d’origen o de trànsit.

Cargando
No hay anuncios

Amb la proposta dels 27, s’acaben les “quotes d’acollida” i es treuen de la màniga el concepte de “solidaritat flexible” perquè les capitals puguin decidir si accepten o no reubicar sol·licitants d’asil, encara que si no ho fan hauran de pagar una multa. 

Un pacte vergonyós i incomplet perquè continua sense donar solucions reals que endrecin una immigració necessària. Tot i això, Polònia i Hongria hi van votar en contra perquè no volen discutir de res més que no sigui reforçar el control de fronteres. La màxima preocupació al Consell, però, era Itàlia. 

Cargando
No hay anuncios

Meloni i Tunísia

L’arribada de migrants a les costes italianes, molts d’ells en vaixells que surten de Tunísia o Líbia, s’ha més que duplicat aquest 2023 i arriba gairebé a 54.000 persones des de principis d’any. Giorgia Meloni va decretar l’estat d’emergència per poder accelerar les deportacions, i només aquest mes ja ha viatjat dues vegades a Tunis. L’última vegada, acompanyada de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el primer ministre holandès, Mark Rutte, que van anar a oferir un nou paquet de mil milions d’euros al president tunisià, Kaïs Saïed, a canvi d’estrènyer el control dels seus ports. Més diners per a un Saïed, en plena deriva autoritària i persecució de crítics i dissidents, que és el primer d’alimentar el discurs d’odi contra la migració subsahariana.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, la UE contribueix activament a erosionar el principi del dret d’asil i ho fia tot a la resposta securitària de Frontex, l’agència de la UE que ha crescut més, en pressupost i efectius, els últims anys. El debat polític europeu torna a estar ara en mans de l’Eurocambra, que porta anys pressionant per aprovar un acord d’asil molt més ambiciós, i reclama flexibilitzar el sistema de Dublín per evitar que tota la pressió recaigui en els països d’entrada.