Màfia italiana

Mor Matteo Messina Denaro, el cap de la màfia siciliana

Membre d'alt rang de la Cosa Nostra, va ser detingut al gener, després de tres dècades fugit, gràcies a registres mèdics relacionats amb el seu tractament contra el càncer

Detenció Matteo Messina Denaro
Elisabetta Povoledo i Gaia Pianigiani ('The New York Times')
25/09/2023
4 min

RomaMatteo Messina Denaro, un assassí condemnat i un mafiós d'alt rang de la Cosa Nostra siciliana que havia evitat ser capturat durant tres dècades, ha mort aquest dilluns en un hospital de la ciutat italiana de L'Aquila, on complia condemna en una presó de màxima seguretat. Tenia 61 anys. Alessandro Cerella, advocat de Messina Denaro, ha explicat que la causa de la mort ha sigut el càncer de còlon que patia. El cap mafiós portava diversos anys en tractament i divendres va caure en un coma que els metges van considerar irreversible.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Messina Denaro va ser detingut al gener mentre esperava per sotmetre's a quimioteràpia en una clínica privada de Palerm. Havia estat utilitzant una identitat falsa i els investigadors van descobrir que l'estaven tractant per un càncer quan van trobar un tros de paper amb el seu historial mèdic enrotllat a la pota d'una cadira a casa de la seva mare a Castelvetrano, a Sicília. Com que no feia servir el seu nom real, la policia va utilitzar els registres dels serveis sanitaris italians per identificar pacients amb condicions similars i reduir el nombre de sospitosos.

Tot i operar a l'ombra, Messina Denaro s'havia mantingut a dalt de tot de la llista dels fugitius més buscats a Itàlia durant dècades. La cattura [La captura], un llibre publicat recentment sobre la seva persecució escrit per Maurizio de Lucia, el fiscal en cap de Palerm, descriu Messina Denaro com "un dels misteris més grans d'Itàlia". Segons De Lucia, va ser "el mafiós que va portar la Cosa Nostra de Sicília a una nova era, dins d'un sistema criminal que uneix molts segments".

El 2020 Messina Denaro va ser condemnat en absència pel seu paper en els assassinats d'alt perfil de dos dels principals fiscals antimàfia d'Itàlia, Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, el 1992, i pels atemptats mortals l'any següent a Milà, Roma i Florència que els fiscals creuen que formaven part d'una estratègia de la Cosa Nostra contra l'estat. També va rebre una cadena perpètua per la seva implicació en el segrest i la mort del fill de 12 anys d'un exmembre de la màfia –el nen va ser estrangulat i el seu cos dissolt en àcid– i en la mort d'un agent de policia.

El periodista d'investigació Lirio Abbate també ha escrit un llibre sobre Messina Denaro. A U Siccu, publicat el 2020, Abbate afirmava que el capo mafiós li havia confessat a un amic que podria construir "un cementiri" amb totes les persones que havia matat o ordenat matar. El poc que se sap de Messina Denaro ve a través del testimoni d'exmembres de la màfia i mafiosos detinguts, així com d'expedients judicials, informes de la policia i rumors. Abans de la seva detenció, els investigadors no tenien gaires pistes per continuar: una gravació del 1988 del seu testimoni sobre un assassinat i un grapat de fotografies d'ell quan era jove.

Anomenat U Siccu (en sicilià esvelt), es deia que Messina Denaro tenia afició pels cotxes esportius de luxe, però que no en podia gaudir per por de ser atrapat. Segons un investigador, quan el van detenir portava un rellotge valorat en més de 30.000 euros. La policia també va trobar roba de disseny i perfums cars al seu últim amagatall, un apartament al sud-oest de Sicília, on Messina Denaro va viure durant diversos anys amb un nom fals. Va explicar als investigadors que el van arrestar que els últims anys havia viscut majoritàriament a la intempèrie –"En un arbre enmig d'un bosc"– pensant que seria menys probable que l'atrapessin. Si algú sabia que era el cap de la màfia més buscat d'Itàlia, no n'havia dit ni una paraula a les autoritats.

El cap de la màfia siciliana, Matteo Messina Denaro, fotografiat després de la seva detenció.

Es deia que era un fimminaru –un faldiller– i llibres i articles sobre ell relaten les seves conquestes a Itàlia i a l'estranger. Algunes dones van pagar un preu molt alt i van acabar a la presó per ser còmplices de la seva vida com a fugitiu. Es creu que va viatjar molt durant els seus anys fugit, establint connexions amb grups criminals a Europa i Amèrica. "Era a tot arreu i enlloc", va escriure Attilio Bolzoni, un experimentat periodista sobre la màfia, després de la detenció. "Un fantasma", en deia.

Protegit de Totò Riina, el 'capo' dels 'capos'

Messina Denaro va aconseguir el seu lloc a la taula de la Cosa Nostra quan el seu pare, que també tenia afiliacions a la màfia, es va convertir en fugitiu després dels seus propis problemes legals. El 1991, Messina Denaro va assistir a una reunió tristament cèlebre en la qual els fiscals creuen que les famílies de la màfia siciliana van decidir començar la guerra contra el govern central amb els assassinats i els atemptats d'alt perfil de principis dels noranta.

El seu ascens dins dels esglaons del crim organitzat va ser facilitat per la seva vinculació a la família criminal Corleonesi, que estava encapçalada per Salvatore (Totò) Riina, l'anomenat capo de tots els capos, que es diu que el considerava com un fill.

Piero Grasso, un exfiscal antimàfia, va assegurar que Messina Denaro era "molt estimat, perquè se'l considerava un benefactor als seus territoris", una dinàmica que ajuda a explicar per què va poder mantenir-se amagat durant tant de temps.

stats